ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Θρίλερ: Πού βρίσκονται τα 40 παιδιά «φαντάσματα» που απουσιάζουν από τα σχολεία τους;

Ανησυχία προκαλεί έγγραφο του υπουργείου Παιδείας που φέρνει στη δημοσιότητα το Mega και στο οποίο καταγράφεται λίστα με 40 εξαφανισμένους μαθητές δημοτικού!

Σαράντα παιδιά λείπουν αδικαιολόγητα για μεγάλο διάστημα από τα σχολεία τους στο κέντρο της Αθήνας.

Οι συμμαθητές τους ρωτούν, αλλά δεν παίρνουν καμία απάντηση για τα άδεια θρανία, τη στιγμή που η ανησυχία ολοένα και εντείνεται για την τύχη τους.

Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της φρικτής δολοφονίας του 7χρονου Ανδρέα, χωρίς όπως φαίνεται να έχουν εξαντληθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες αναζήτησης, σοκάρει το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας που έφερε στο φως το Mega.

Περιλαμβάνει μια λίστα με τα ονοματεπώνυμα 40 μαθητών δημοτικού, η οποία έχει αποσταλεί σε σχολεία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν φοιτούν σε κάποιο από αυτά.

Πριν σταλεί ένα τέτοιο έγγραφο στα σχολεία, αστυνομικές αρχές και κοινωνικές υπηρεσίες αναζητούν τους εξαφανισμένους μαθητές, που είναι μόνο μερικά μόνο από τα παιδιά «φαντάσματα» στο κέντρο της Αθήνας.

Προέρχονται κυρίως από ευάλωτες οικογένειες προσφύγων και μεταναστών και το επόμενο βήμα είναι η αναζήτησή τους σε όλα τα σχολεία της χώρας και εάν δεν τα βρουν, αναλαμβάνει πλέον η Δικαιοσύνη και ο Εισαγγελέας.

Αυτά είναι παιδιά που εγγράφονται κάποια στιγμή σε ένα σχολείο χωρίς να μετεγγραφούν, φεύγουν πιθανόν γιατί είναι προσφυγόπουλα ή ενδεχομένως κάποια στιγμή να έχουν φύγει σε άλλη χώρα ή σε άλλη περιοχή.

Για αυτές τις περιπτώσεις αναζήτησης δεν ζητείται συνήθως η συνδρομή από το «Χαμόγελο του Παιδιού», όπως λέει ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Οι συχνές μετακινήσεις των ευάλωτων οικογενειών που μπορεί να μη δηλώνουν καν τόπο κατοικίας ή να φιλοξενούνται σε δομές δεν διευκολύνουν τις Αρχές στον έγκαιρο εντοπισμό παιδιών.

«Τα παιδιά που έχουμε τοποθετήσει σε κέντρα μακροχρόνιας φιλοξενίας πάντα τα γράφουμε στα σχολεία. Στη συνέχεια μπορεί για διάφορους λόγους να μην πηγαίνουν συχνά οπότε το να μη βρίσκονται στα σχολεία δεν σημαίνει ότι έχουν εξαφανιστεί γενικότερα», δήλωσε ο Ηρακλής Μοσκώφ, ειδικός γραμματέας προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Το ερώτημα που δημιουργείται πάντως από τις συχνές εξαφανίσεις παιδιών μεταναστών από τα σχολεία, είναι εάν ο μικρός Ανδρέας εμφανιζόταν σε μια τέτοια λίστα αναζήτησης, με το πολωνικό επίθετο του πατέρα του.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα