ΠΕΔΑΥπουργείο Εσωτερικών

Θεοδωρικάκος: Ψυχραιμία, συναινέσεις & συνεργασία στους Δήμους

Τη στήριξη των δημάρχων ώστε με ψυχραιμία και χωρίς πανικό να εφαρμοστούν τα μέτρα της κυβέρνησης που ως στόχο έχουν τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκης μιλώντας στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Eνωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

«Υπάρχει απόλυτη ανάγκη για απόλυτη συνεννόηση και συντονισμό μεταξύ μας», τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας την ανάγκη συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές, ώστε να καθυστερήσει το δυνατόν περισσότερο η διάδοση του ιού.

Αιτιολογώντας την απόφαση για ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, ο κ. Θεοδωρικάκος αναγνώρισε ότι αυτό μπορεί να είναι οικονομικά επώδυνο για πολλούς Δήμους και συνέστησε «σε γενικές γραμμές να αποφεύγουμε πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόσθετα ερωτηματικά στους πολίτες».

Επεσήμανε ότι το στοίχημα είναι να ανταποκριθεί το σύστημα Υγείας, και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα «αλλά θα χρειαστεί η άμεση συνεργασία μας».

Για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, είπε ότι επιδίωξη του υπουργείου Εσωτερικών, είναι η δυνατότητα διασφάλισης της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης στην ψήφιση του σχετικού υπό κατάρτιση νομοσχεδίου.

Oπως εξήγησε, “αποδείξαμε με τις πράξεις μας  και την καθολική αποδοχή από το πολιτικό σύστημα του νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, τον νόμο που πήρε 288 ψήφους. Η πρόκληση για εμάς είναι να επαναλάβουμε κάτι τέτοιο με τη μεταρρυθμιστική τομή, για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης

Για το σκοπό αυτό έχουμε συγκροτήσει Επιτροπή, η οποία εργάζεται συστηματικά, με πρόεδρο τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου τον κ. Κοντιάδη. Ηδη έχει συνεδριάσει πάνω από δέκα φορές, συνήθως και με τη δική μου συμμετοχή. Η Επιτροπή έχει εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ, εκπρόσωπο της ΕΝΠΕ και έχει και πολιτικό πλουραλισμό, ώστε να διασφαλίζει ότι οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες ενδιαφέρονται να συνδράμουν σε αυτή τη μεταρρύθμιση, θα το κάνουν εμπράκτως. Και ήδη αυτό γίνεται.

Μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή για να έχει νόημα θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχειά της. Εάν κάνουμε εμείς κάτι και έρθει μια επόμενη κυβέρνηση για να το ξηλώσει, αυτό δεν είναι σοβαρό για τη χώρα. Η χώρα έχει ανάγκη από στέρεα βήματα για να προχωρήσει με σιγουριά μπροστά. Αρα, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις πως ό,τι κάνουμε έχει ορίζοντα 20 και 30 χρόνων. Για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο. Σε αυτήν την προσπάθεια θέλουμε τις προτάσεις και τη συμβολή όλων», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:ΠΕΔΑ