ΕλλάδαΕπικαιρότηταΤουρισμός

Τεράστιο πρόβλημα με 50.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό

Λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν και της άφιξης εκατομμυρίων ξένων ταξιδιωτών, μετά από δύο χρόνια κορωνοϊού, το κενό των 50.000 θέσεων στον κλάδο και τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων, προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό.

Για το θέμα μίλησαν στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων στο υπουργείο Εργασίας, ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος Ομοσπονδίας Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων και ο dj Χρήστος Καλτσάς.

«Υπάρχει μία μαύρη τρύπα κενών θέσεων στον κλάδο μας, που φέτος έκανε αισθητή την παρουσία της. Είναι η πρώτη χρονιά που ανοίγουμε μετά την περιπέτεια του κορωνοϊού. Ανοίγουμε με φουλ τις μηχανές και περιμένουμε μία καλή σεζόν», δήλωσε ο κ. Χοτζόγλου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», τόνισε ότι όντως υπάρχει έλλειμμα στις θέσεις εργασίας γιατί «οι εργαζόμενοι δεν άντεξαν άλλο να ζουν, δύο χρόνια, με 500 ευρώ το μήνα, που ήταν η επιδότηση ειδικού σκοπού και το επίδομα ανεργίας που ήταν μόνο για τρεις μήνες. Ετσι απορροφήθηκαν σε άλλους κλάδους της οικονομίας».

Καταγγελίες για συνθήκες γαλέρας στον κλάδο

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, «οι εποχιακά εργαζόμενοι στη χώρα μας είναι χωρίς ένα ευρώ εισόδημα είναι από τον Δεκέμβριο του 2021 ή τον Ιανουάριο του 2022. Μάταια προσπαθούσαμε να πείσουμε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Οικονομικών για παράταση του επιδόματος ανεργίας, επομένως πολλοί συνάδελφοι αποχώρησαν».

Οπως κατήγγειλε στην εκπομπή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων, πλέον αρκετοί εργαζόμενοι προτίμησαν άλλες χώρες όπου οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας είναι καλύτερες. «Εχουμε επίσης και ένα ποσοστό που συνειδητά αρνείται να πάει για εργασία με αυτές τις συνθήκες γαλέρας που υπάρχουν στον κλάδο».

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων στο υπουργείο Εργασίας τόνισε «ο τουρισμός έχει έναν τεράστιο ρόλο για την οικονομία, καθώς, το 2019 συνεισέφερε το 12% του ΑΕΠ, 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ και 678.000 θέσεις εργασίας»,  επισημαίνοντας ότι υπάρχουν προοπτικές για τους νέους στον κλάδο.

 

Τα ωράρια εργασίας είναι εξοντωτικά

Απαντώντας στις καταγγελίες του Χότζογλου, ανέφερε ότι «δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι υπάρχουν κοινωνικά αθέμιτες πρακτικές» και σε πολλές περιπτώσεις «τα ωράρια είναι πολύ εξοντωτικά, δεν εφαρμόζονται τα χρονικά όρια ξεκούρασης».

Και όπως πολλές φορές παραδέχθηκε, “ενώ η σύμβαση είναι μερικής απασχόλησης, να εργάζεται με πλήρες ωράριο και να μην λαμβάνει υπερωρία ή υπερεργασία. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι υποαμειβόμενοι».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εργασίας, αυτό το γεγονός αντικαθρεπτίζεται στην προσφορά εργασίας, λέγοντας «παρ’ ότι έχουμε μεγάλη ανεργία, δεν έχουμε προσφορά».

Ο κ. Αγραπιδάς αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του χώρου, τονίζοντας ότι την ευθύνη για τους ελέγχους, την έχει το υπουργείο Εργασίας. «Την περίοδο του καλοκαιριού οι έλεγχοι είναι ασφυκτικοί», δήλωσε με αφορμή αγγελία αναζήτησης εργαζομένου για επταήμερη εργασία.

Στο θέμα παρενέβη ο κ. Χότζογλου, λέγοντας ότι δυστυχώς «δεν πραγματοποιούνται επαρκείς έλεγχοι», καταγγέλλοντας ότι «οι παραβάτες είναι πάντα ενημερωμένοι οι παραβάτες για να κρύψουν τις παρανομίες τους».

Αποψη με την οποία διαφώνησε ο κ. Αγραπιδάς, λέγοντας ότι γίνονται έλεγχοι στις τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ είπε ότι και οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν πού να εργαστούν, προτρέποντάς τους -εάν δεν τους αρέσει- να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Χρήστος Καλτσάς, μέλος του Σωματείου Δισκοθετών Θεσσαλονίκης, με την επισήμανση ότι “πολλοί dj έχουν φύγει στο εξωτερικό, γιατί δουλεύουν λιγότερες ημέρες και παίρνουν περισσότερα λεφτά”.

Σύνταξη: Γεωργία Παμπουχίδου

Πηγή: ertnews.gr

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα