ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Τέμπη: 8,5 χιλιάδες φιάλες αίμα σε 2 ημέρες για τους τραυματίες – Καλύφθηκαν οι ανάγκες του Εθνικού Συστήματος

Όλο το πανελλήνιο παρακολουθεί τις εξελίξεις μετά την φονική τραγωδία στα Τέμπη που έχει οδηγήσει στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους ενώ πάρα πολλοί είναι και οι τραυματίες.

Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν καλέσματα για αιμοδοσίες σε όλη την χώρα και η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε μαζική, όπως αναφέρει το grtimes.gr.

«Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή», λέει στο GRTimes ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ο οποίος γνωστοποιεί πως 3 χιλιάδες φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν την πρώτη μέρα του δυστυχήματος (1/3), ενώ ακόμη 5,5 χιλιάδες φιάλες, πρόσφεραν απλόχερα άνθρωποι όλων των ηλικιών κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Καλύφθηκαν οι ανάγκες για αίμα μετά την τραγωδία στα Τέμπη

«Απευθύναμε την εν λόγω έκκληση την Τετάρτη, 1/3. Είμαι σίγουρος ότι αν συνεχίζαμε τις αιμοδοσίες σήμερα και αύριο, θα συγκεντρώναμε 7 και 10 χιλιάδες φιάλες αίματος αντίστοιχα, καθώς τα αντανακλαστικά του κόσμου δεν είναι άμεσα. Χρειάζεται δηλαδή, μία προετοιμασία για να πάει κάποιος και να δώσει αίμα και για αυτό, τις επόμενες ημέρες θα είχαμε την κορύφωση», διαβεβαιώνει σχετικά ο κ. Κατσίβελας, συμπεραίνοντας ότι «σε αυτήν την κοινωνία, μπορείς να ελπίζεις».

Οι ανάγκες που προέκυψαν στο Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας, λοιπόν, καλύφθηκαν και με το παραπάνω, ενώ εκείνο που προέχει τώρα, κατά τον πρόεδρο του ΕΚΕΑ, είναι να μην «εξαντληθούν» οι αιμοδότες.

«Τα αιμοσφαίρια, έχουν μέγιστη διάρκεια ζωής, 42 ώρες. Τα αιμοπετάλια, δε, μόνο πέντε. Δεν έχουν, δυστυχώς, απεριόριστη ζωή. Οπότε είναι σημαντικό οι αιμοδότες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και για τις επόμενες περιόδους», όπως λέει συγκεκριμένα ο κ. Κατσίβελας, υπογραμμίζοντας ότι νέες ανάγκες θα προκύψουν την περίοδο του Πάσχα, πράγμα που συμβαίνει σε όλες τις περιόδους των διακοπών, όπου ο κόσμος «χαλαρώνει» και δεν αιμοδοτεί, με αποτέλεσμα να μισο-αδειάζουν οι αποθήκες με τα αποθέματα αίματος στη χώρα μας.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα