ΕπικαιρότηταΤουρισμός

Τα ξενοδοχεία της Αθήνας υστέρησαν σε πληρότητα κατά 2,2% το 2019

Με πτώση της τάξης του 2,2% στην πληρότητα, με (-)1.4% στο Εσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (RevPar) και με οριακή θετική αλλαγή (0,9%) στη Μέση Τιμή Δωματίου «έκλεισε» το 2019 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία ΕΞΑΑΑ και GBR Consulting και με τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων, ειδικά η πληρότητα των ξενοδοχείων το 2019 «έκλεινε» αρνητικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, σε ποσοστά που άγγιξαν έως και το -8,8%, εκτός των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, οι οποίοι απλώς κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2018.

Ευγένιος Βασιλικός

Επίσης, όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού Ευγένιος Βασιλικός, στοιχεία των πόλεων – ανταγωνιστών, είναι επίσης άξια προσοχής, καθώς μόνο η Αθήνα, το Παρίσι και οριακά η Ρώμη σημείωσαν πτώση πληρότητας το 2019 (-2,2%, -2,3% και -0,4% αντίστοιχα).

Ωστόσο, πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Βαρκελώνη, ή η Μαδρίτη, επανατοποθετήθηκαν δυναμικά, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην πληρότητα (+3,9%, +3,1% και +1,9% αντίστοιχα), αλλά και στο revpar των ξενοδοχείων (+13,6%, + 11,2% και +12.8% αντίστοιχα).

Τα συγκεκριμένα στοιχεία, επιβεβαιώνουν όσα κατ’ επανάληψη η Ενωση έχει επισημάνει από τα τέλη του 2018, αλλά και πιο πρόσφατα (Νοέμβριος 2019) με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της «15ης Ετήσιας Ερευνας ΕΞΑΑΑ & GBR Consulting Περί Ικανοποίησης Επισκεπτών και Απόδοσης Ξενοδοχείων Αττικής 2019» για την υπερπροσφορά κλινών στην Αθήνα, σε όλους τους τύπους καταλυμάτων, καθώς και για αλλαγές στην σχέση προσφοράς – ζήτησης, που όλοι οφείλουν να εστιάσουν σε αυτές.

Παραλλήλως, ο κ. Βασιλικός εκτιμά ότι η Αθήνα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει γενικότερο πρόβλημα από το Brexit.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση έρευνα της Ενωσης για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, μόνο το 10% των επισκεπτών της Αθήνας τα επισκέπτεται, γεγονός που έρχεται ως απόρροια της έλλειψης και προβολής της επικοινωνίας των νησιών αυτών.

Close