PlusΕπικαιρότητα

Τα προβλήματα στις ερωτικές σχέσεις μοιάζουν με εφιάλτη

Σαν τα δηλητηριώδη φίδια είναι οι προβληματικές ερωτικές σχέσεις.

Αρχικά χειρίσιμες, τελικά όμως θανατηφόρες, τις περισσότερες φορές και για τους δύο.

Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να συναντά κάποιος ένα άτομο, και παρόλο που γνωρίζει βαθειά μέσα του πως η πιθανότητα να πληγωθεί -εάν δημιουργήσει μια ερωτική σχέση μαζί του- είναι σχεδόν βέβαιη, να το αποτολμά.

Τα προβλήματα αρχίζουν σύντομα να διαφαίνονται, ο ψυχικός πόνος είναι μεγάλος, αλλά εξίσου μεγάλη, ίσως ανυπέρβλητη, και η δυσκολία απαλλαγής από αυτόν τον εφιάλτη.

Η διαφορά ανάμεσα στο συναισθηματικό αυτό δηλητήριο και το δηλητήριο ενός φιδιού, είναι ότι το πρώτο έχει μια απέραντη γλύκα πριν σε σκοτώσει, γιατί βουβαίνει -έστω και για λίγο- τη συναισθηματική πείνα…

Σε περίπτωση που κάποιος κουβαλά εντός του τραυματικές προσωπικές εμπειρίες, έχει την τάση να περιμαζεύει και να περιθάλπει ξανά και ξανά «δηλητηριώδη φίδια» που βρίσκει στον δρόμο του.

Θέλει να πιστεύει κάθε φορά ότι το φίδι, αυτή τη φορά, δεν θα τον δαγκώσει και πως θα του δείξει ευγνωμοσύνη και αγάπη του για όσα εισέπραξε και θα πάψει να δαγκώνει.

Το φίδι όμως δεν σταματά και η πληγή ολοένα και μεγαλώνει…

Υπάρχουν διάφορα είδη προβληματικών ερωτικών σχέσεων, τα συνηθέστερα των οποίων είναι τα εξής:

Α) Οι καταναγκαστικές σχέσεις, στις οποίες κατατίθεται απίστευτη ενέργεια, χωρίς ιδιαίτερη είσπραξη.

Στις σχέσεις αυτές, υπάρχει μεγάλη ένταση, χωρίς, όμως, περιεχόμενο. Ο συνδυασμός πάθους και σεξουαλικότητας που μοιράζονται οι εραστές δημιουργεί μικρούς παραδείσους, αλλά απουσιάζουν όλα τα υπόλοιπα συναισθήματα. Το ζευγάρι πιστεύει πως είναι πολύ ερωτευμένο, καθώς μοιράζονται την ευφορία που δημιουργεί αρχικά η αίσθηση αμοιβαίας εξάρτησης.

Στην ουσία, δεν πρόκειται για αγάπη, αλλά για μια βαθειά εξάρτηση ή/και τυφλό πάθος που αναιρούν ακόμα και τη στοιχειώδη λογική. Η σχέση δεν στηρίζεται σε κοινές αξίες και αμοιβαίο σεβασμό, και, για το λόγο αυτό, τελειώνει -σχεδόν πάντα- με πολύ πόνο.

Τα άτομα που δημιουργούν ερωτικές σχέσεις εξάρτησης, δεν σκέφτονται συνήθως τους κινδύνους. Η αίσθηση κινδύνου αυξάνει υπερβολικά την αδρεναλίνη, δημιουργώντας μια έντονα εκστατική και ερωτική διάθεση.

Λογικά, κανείς δεν νιώθει καλά, έχοντας την αίσθηση πως κινδυνεύει στη σχέση του, αλλά πολλοί έχουν μάθει και συνδέσει την εγγύτητα με την απειλή και τον ψυχικό ή/και σωματικό πόνο, και για το λόγο αυτό έλκονται από άτομα με τα οποία η σχέση τους εμπεριέχει αυτά τα στοιχεία, νιώθοντας παντελώς ανήμποροι να κάνουν κάτι διαφορετικό…

Οι καταναγκαστικές σχέσεις ξεκινούν συνήθως χωρίς οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζονται, έστω και ελάχιστα, μεταξύ τους. Οι προσδοκίες από τον άλλον είναι τεράστιες, και υφίστανται παράλληλα με την επίσης υποσυνείδητη προσδοκία τους πως η σχέση αυτή καθαυτή θα αποτελέσει θαυματουργό φάρμακο για κάθε προσωπική τους έλλειψη…

 

Β) Οι αδιάφορες σχέσεις: Είναι παθητικές και το ακριβώς αντίθετο των καταναγκαστικών.

Οι αδιάφορες σχέσεις χαρακτηρίζονται από μια έντονη επιθυμία αποφυγής κάθε είδους σύγκρουσης και πόνου.
Οι εμπλεκόμενοι σε τέτοιου είδους σχέση δεν προσδοκούν κάτι το ιδιαίτερο από το ταίρι τους.

Και όταν δεν προσδοκάς κάτι, δεν κινδυνεύεις να απογοητευθείς. Ταυτόχρονα, όμως, δεν επενδύεις και στη σχέση…

 

Γ) Καταναγκαστικές αδιάφορες σχέσεις: Υπάρχει μια εναλλαγή ανάμεσα σε εμμονή και αδιαφορία.

Στην πρώτη περίπτωση, υπάρχουν κορυφές και βάραθρα, και όταν η σχέση τελειώσει αισθάνονται και οι δύο διαλυμένοι, μόνοι και χωρίς καθόλου ενέργεια και διάθεση για νέα παρόμοια σχέση.

Συχνά, πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να ερωτευθούν ξανά, ενώ, την ίδια στιγμή, νιώθουν μόνοι και εξαρτημένοι από μία σχέση.

Τότε, οδηγούνται στο αντίθετο άκρο.

Μόλις οι πληγές από την προηγούμενή τους σχέση αρχίζουν να επουλώνονται, αρχίζουν να βαριούνται και να νιώθουν ανυπομονησία.

Η ανάγκη έντασης και ερωτικού πάθους χτυπά ξανά κόκκινο, μέχρι την ημέρα που θα νομίσουν και πάλι ότι έχουν συναντήσει τον Εναν και Μοναδικό που θα ξυπνήσει εντός τους, όλα τους τα νεκρωμένα ως τότε συναισθήματα.

Τότε, βάζουν τέλος στην ασφαλή, αλλά βαρετή τους σχέση, ξεκινώντας και πάλι μια καταναγκαστική σχέση που με μαθηματική ακρίβεια θα τους οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο…

Πηγή: i-psyxologos.gr

Close