ΔήμοιΔήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού

Τα εγκαίνια του Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Επίσημα εγκαίνια του πρώτου πανευρωπαϊκού Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στον ευρύτερο χώρο του Δημαρχείου Αγίων Αναργύρων-Καματερού, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του πρώτου «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης» στην Ευρώπη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπιου Παυλόπουλου και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πρώτο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης» δημιουργήθηκε από το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού και αποτελεί το πρώτο στην Ευρώπη.

Το Πάρκο Ανακύκλωσης έχει ως στόχο να ενισχύσει την περιβαλλοντική εκπαίδευση και συνείδηση των νέων ανθρώπων, καθώς και να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε τα εγκαίνια του Πάρκου Ανακύκλωσης, δήλωσε:

Σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να αναδείξω από την πλευρά της Πολιτείας αυτή την πρωτοποριακή προσπάθεια. Είναι μια μεγάλη αρχή και βρίσκομαι εδώ για να τονίσω ότι είναι ανάγκη να βρείτε όσο γίνεται περισσότερους μιμητές.

Ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Νίκος Σαράντης, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, δήλωσε:

Είμαστε χαρούμενοι που στον Δήμο μας δημιουργήθηκε ένας μοναδικός Πολυχώρος Ανακύκλωσης, που συνδυάζει την εκπαίδευση και την ανακύκλωση, με την αναψυχή και το παιχνίδι.

Είμαστε σίγουροι ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο, την Περιφέρεια, τους άλλους Δήμους και την Ανταποδοτική Ανακύκλωση, θα καταφέρουμε να συμβάλλουμε στην επίτευξη των εθνικών στόχων ανακύκλωσης.

Είμαστε βέβαιοι ότι με την έναρξη λειτουργίας του Πάρκου Ανακύκλωσης, θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο σημείο εκκίνησης των προσπαθειών για την προώθηση της ανακύκλωσης στη χώρα μας.

Τα επίσημα εγκαίνια χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού και αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, πρωτοσύγκελος Συμεών και ο υπουργός Περιβάλλοντος Κύπρου, Νικόλαος Κουγιάλης.

Επίσης, η πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Charlotte Wrangberg, ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεώργιος-Σταύρος Κρεμλής, ο εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Αττικής, Σπύρος Τζόκας, καθώς και ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλογικού Συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», Παύλος Ραβάνης.

Μάλιστα, ο Παύλος Ραβάνης επεσήμανε:

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης έχουμε τοποθετήσει και θα λειτουργεί το υψηλής τεχνολογίας Πολυκέντρο Ανακύκλωσης, αποτελώντας τη δεύτερη χώρα σε όλο τον κόσμο, μετά τη Σουηδία, που θα λειτουργεί.

Αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι στην Ελλάδα μπορούμε να καινοτομούμε και να πρωτοπορούμε και στα θέματα της ανακύκλωσης. Με το νέο Πολυκέντρο Ανακύκλωσης, που αποτελεί τον πλέον εξελιγμένο εξοπλισμό ανακύκλωσης συσκευασιών, η ανακύκλωση περνά στο νέο στάδιο εξέλιξής της και οι Έλληνες πολίτες πλέον θα ανακυκλώνουν με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο στον κόσμο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων, ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού και ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλογικού Συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» απένειμαν συμβολικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια επίχρυση ελιά, μεταφέροντας παράλληλα ένα ουσιαστικό μήνυμα προς ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και την ευρωπαϊκή κοινότητα, για τη σημασία της ανακύκλωσης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης όλων μας.

Στην εκδήλωση των επίσημων εγκαινίων του Πάρκου Ανακύκλωσης, παρευρέθηκαν ως επίσημοι προσκεκλημένοι 200 μαθητές που έχουν πρωτεύσει στους «Μεγάλους Διαγωνισμούς Ανακύκλωσης», οι οποίοι λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της Δράσης των «Μεγάλων Γιορτών Ανακύκλωσης για τους μαθητές» σε Δήμους όλης της χώρας.

Επίσης, παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, ο εκπρόσωπος του προέδρου της ΝΔ, βουλευτής Κώστας Σκρέκας, o εκπρόσωπος της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Γιάννης Μανιάτης, οι βουλευτές Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Γεωργία Μαρτίνου, Άννα Καραμανλή, δήμαρχοι, τέως δήμαρχοι και εκπρόσωποι αρχών, θεσμών και φορέων.

Το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης» καλύπτει έκταση 3 στρεμμάτων και περιλαμβάνει το Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης συσκευασιών, έναν πρότυπο βοτανικό κήπο με περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη ελληνικών φυτών, καθώς και μια οικολογική λίμνη.

Επιπλέον, στο Πάρκο Ανακύκλωσης στεγάζεται το Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου πραγματοποιούνται μαθήματα, σεμινάρια και διαδραστικά παιχνίδια σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, κατανοώντας τα σημαντικά οφέλη που επιτυγχάνονται από τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης» βρίσκεται στο χώρο του Δημαρχείου Αγίων Αναργύρων-Καματερού (Λεωφ. Δημοκρατίας 61), είναι ανοικτό 7 ημέρες την εβδομάδα και είναι απολύτως σύμφωνο τόσο με το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων» της Ελλάδας, όσο και με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακύκλωση συσκευασιών.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι