ΔήμοιΔήμος Βύρωνα

Τα εγκαίνια του Κέντρου Κοινότητας Βύρωνα

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Βύρωνα εγκαινίασε την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Πρόκειται για ένα από τα 212 Κέντρα Κοινότητας, που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα, και εντάσσονται σε έναν ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Το Κέντρο Κοινότητας ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 20/03/2017. Έως σήμερα έχει εξυπηρετήσει περίπου 1268 άτομα.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες της κοινότητας παρέχονται υπηρεσίες που αφορούν την υποδοχή, ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών καθώς επίσης και Δικτύωση με Υπηρεσίες και Φορείς Κοινωνικής Προστασίας.

Κατά την τελετή των εγκαινίων η υπουργός απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, όπου μεταξύ άλλων τόνισε:

«Διαπιστώσαμε στο υπουργείο πως η πρόνοια δεν ήταν σχεδιασμένη από το κράτος. Δεν ήταν αυτό κοινωνική πολιτική. Για αυτό τον λόγο η σημερινή κυβέρνηση ενισχύει τον προϋπολογισμό της πρόνοιας.

Η πρόνοια αφορά όλο τον όλο τον πληθυσμό. Δεν αφορά μόνο τους ευάλωτους. Δεν αφορά μόνο τους φτωχούς. Αφορά το παιδί όλων των οικογενειών. Αφορά τους ανθρώπους με κινητικά και άλλα προβλήματα. Αφορά τους ηλικιωμένους.

Το κράτος πρέπει λοιπόν να νοιαστεί για όλα αυτά. Η ανάγκη μάς έκανε να σκεφθούμε ένα ψηφιακό σύστημα για να μπορέσουμε να κάνουμε προνοιακές πολιτικές και έτσι ιδρύσαμε τα Κέντρα Κοινότητας τα οποία θεωρούμε σαν παιδιά μας στο Υπουργείο.

Κάθε κοινότητα που ιδρύεται, καταργείται η γραφειοκρατία από τη μια, και από την άλλη οι πελατειακές σχέσεις και η διαφθορά.

Το Κέντρο Κοινότητας -το οποίο λειτουργούν υπάλληλοι που έχουν διορισθεί μέσω ΑΣΕΠ- είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα όπου συνδέει όλες τις βάσεις δεδομένων του κράτους για πρώτη φορά, με αποτέλεσμα να γνωρίζετε πηγαίνοντας στον Δήμο και στο αρμόδιο κέντρο, τα δικαιώματά σας.

Ο πολίτης, με τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του, μπορεί να ενημερώνεται καθημερινά για τα δικαιώματά του, για τα επιδόματα που δικαιούται, τις δυνατότητες εργασίας, με ισονομία, αξιοπρέπεια και διαφάνεια. Είναι ο κορμός της κοινωνικής προστασίας του κράτους».

Παράλληλα, ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης επεσήμανε τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τη Δημοτική Αρχή για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε σχετικά:

«Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι να σταθεί αρωγός στο έργο της Κοινωνικής Πολιτικής. Για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής από την αρχή και κυρίως, την ενισχύσαμε με ανθρώπους που διαθέτουν τις ικανότητες, τη διάθεση να προσφέρουν και την αγάπη απέναντι στους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Τα Κέντρα Κοινότητας, τα εγκαίνια των οποίων πραγματοποιούμε σήμερα, είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που οργανώνει την κοινωνική υπηρεσία με τη βοήθεια της τεχνολογίας, με απώτερο σκοπό να φθάσουμε στα επίπεδα μιας προηγμένης χώρας που θα στηρίζει με όλους τους τρόπους και σε κάθε επίπεδο όλους όσους έχουν ανάγκη».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τοποθετήθηκε η περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Πόπη Σταυροπούλου, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των Δήμων με την Περιφέρεια στα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Περιγραφή της λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας

Tο Κέντρο Κοινότητας απαρτίζεται από δύο Κοινωνικούς Λειτουργούς και έναν Ψυχολόγο. Ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 20/03/2017. Έως σήμερα έχει εξυπηρετήσει περίπου 1268 άτομα.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες της κοινότητας παρέχονται υπηρεσίες που αφορούν την υποδοχή, ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών καθώς επίσης και Δικτύωση με Υπηρεσίες και Φορείς κοινωνικής προστασίας.

Στο Κέντρο εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες που κατοικούν στον Δήμο Βύρωνα. Ευάλωτες ομάδες, άνεργοι, άτομα και οικογένειες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, αποτελούν την ομάδα στόχου του Κέντρου.

Μεγάλο ποσοστό πολιτών απευθύνονται στην Υπηρεσία για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Όταν γίνεται η αίτηση ΚΕΑ, ο χειριστής, εκτός από τη συμπλήρωση των στοιχείων, μπορεί να διεξάγει συμπεράσματα που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης ή γενικά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοικοκυριό.

Σε ειδικές περιπτώσεις οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, πραγματοποιούν κοινωνικές έρευνες διερεύνησης των συνθηκών διαβίωσης των ωφελούμενων μονάδων, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις αστέγων της περιοχής με στόχο την καλύτερη διαβίωσή τους και την παροχή διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, ο πολίτης έρχεται στο Κέντρο Κοινότητας, τον υποδέχεται η κοινωνική λειτουργός ή η ψυχολόγος του Κέντρου, καταγράφει το αίτημά του και στη συνέχεια ανάλογα με την κάθε περίπτωση, οργανώνεται ένα πλάνο δράσης ώστε να εξυπηρετηθεί.

Βασική αρμοδιότητα του Κέντρου Κοινότητας, αποτελεί η πληροφόρηση και η διασύνδεση των πολιτών με φορείς και προγράμματα κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Έως σήμερα το Κέντρο κοινότητας έχει συνεχή συνεργασία με τις Κοινωνικές δομές του Δήμου, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής, τον ΟΑΕΔ, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), το ΙΚΑ, τη ΔΕΗ και με πολλούς άλλους τοπικούς ή μη φορείς.

Οι αρμοδιότητες του Κέντρου εκτός από τους βασικούς άξονες, καθορίζονται από τις ανάγκες της κοινότητας.

Συνεπώς, έπειτα από αρκετά αιτήματα πολιτών, απαραίτητο κομμάτι του Κέντρου Κοινότητας είναι οι δράσεις για την ανεργία, ένα αντικείμενο το οποίο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο για το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα. Υπολογίζουν ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου να έχει οργανωθεί και υλοποιηθεί.

Τέλος, στα πλαίσια της λειτουργίας του το Κέντρο διοργανώνει εκδηλώσεις πολιτιστικού, επιμορφωτικού και κοινωνικού περιεχομένου προκειμένου να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες.

Επιπρόσθετα, ο ρόλος του Κοινωνικού Λειτουργού στο Κέντρο Κοινότητας είναι να καταγράφει, να διερευνά και να αξιολογεί τις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση και διαχείρισή των αναγκών τους, καθώς επίσης να παραπέμπει σε Φορείς και Υπηρεσίες και να διαμεσολαβεί όπου απαιτείται.

Ο ρόλος της Ψυχολόγου είναι:

• να αναλαμβάνει την υποδοχή και διαχείριση περιστατικών που χρήζουν ψυχολογικής στήριξης

• ατομικές συνεδρίες σε παιδιά και ενήλικες, με σκοπό την ενίσχυση, ενδυνάμωση και κινητοποίηση για την πραγμάτωση στόχων και προσδοκιών

• μαθησιακή στήριξη σε παιδιά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

• και τέλος, να παραπέμπει σε Υπηρεσίες και Φορείς όπου κρίνεται αυτό αναγκαίο

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι