Περιφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

Τηλεδιάσκεψη του Γ. Πατούλη με δημάρχους της Αττικής

Αντικείμενο η καταγραφή των αναγκών των Δήμων

Η αυστηρή επιτήρηση των προληπτικών μέτρων που εφαρμόζονται για  τον περιορισμό της διασποράς του ιού, με έμφαση στους ελεύθερους χώρους των Δήμων, η καταγραφή των αναγκών και ελλείψεων των Δήμων, αλλά και ο συντονισμός των δράσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης με Δημάρχους της Αττικής.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε επιτυχώς με την πλατφόρμα epresence (https://epresence.gov.gr) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες που διανύει η χώρα μας εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, απαιτείται απ’ όλους μας συνεχής επαγρύπνηση, ψυχραιμία και παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών», επεσήμανε ο κ. Πατούλης και κάλεσε όλους τους δημάρχους να αυξήσουν τα μέτρα επιτήρησης σε χώρους που παρατηρούνται φαινόμενα συγχρωτισμού πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο τους ανακοίνωσε ότι με απόφασή του έκλεισε το Πάρκο Τρίτση ενώ, όπως ανέφερε, ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και για άλλους ελεύθερους χώρους το Πεδίον του Αρεως, το Αλσος Φινόπουλου και το Αττικό Αλσος.

Παραλλήλως, εστίασε στη σημασία της ενημέρωσης, καθοδήγησης, αλλά  και ψυχολογικής υποστήριξης των πολιτών, αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τους δημάρχους να αναρτήσουν στις ιστοσελίδες των Δήμων τους, σε εμφανές σημείο, πληροφορίες για το Τηλεφωνικό Κέντρο 1110 που έχει τεθεί σε λειτουργία από την Περιφέρεια και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) με στόχο την παροχή πληροφοριών για τον κορωνοϊό στους πολίτες, αλλά και την ψυχολογική υποστήριξή τους από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Ταυτοχρόνως, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν κρούσματα αισχροκέρδειας.

Ο κ. Πατούλης ζήτησε από τους δημάρχους να επικοινωνήσουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις δράσεις της Περιφέρειας, με στόχο τη διευκόλυνση και στήριξη των πολιτών. «Εχουμε αναλάβει στοχευμένες πρωτοβουλίες που αποδίδουν καρπούς και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ πολύ έγκαιρα απευθύναμε συστάσεις για την ενίσχυση των προληπτικών μέτρων (κλείσιμο σχολείων, παιδικών χαρών, ΚΑΠΗ) που υιοθετήθηκαν άμεσα», τόνισε και εστίασε στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς ήδη την αξιοποιούν περισσότεροι από 22.000 μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

 

 

Η Περιφέρεια θα ενισχύσει τους Δήμους με υλικά προστασίας από τον κορωνοϊό

Κατά την τηλεδιάσκεψη οι περισσότεροι δήμαρχοι ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε υλικά προστασίας από τον κορωνοϊό όπως μάσκες, γάντια και αντισηπτικά. Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι η Περιφέρεια έχει προμηθευτεί με επαρκή ποσότητα γαντιών ενώ έχει προχωρήσει και στην παραγγελία 200.000 μασκών προστασίας.

Επιπρόσθετα ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες μέρες η Περιφέρεια θα έχει στη διάθεσή της 100.000 ατομικές και 30.000 επιτραπέζιες συσκευασίες αντισηπτικών, για την υποστήριξη των Δήμων.

 

Αιμοδοσία

Σχετικά με την πρωτοβουλία που έλαβαν η  Περιφέρεια Αττικής, η δράση «Ολοι Μαζί Μπορούμε» σε συνεργασία με τους Δήμους για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών σε αίμα που υπάρχουν, ο κ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θερμή ανταπόκριση των δημάρχων στο πρόγραμμα και κάλεσε και άλλους Δήμους να δηλώσουν συμμετοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, τους ενημέρωσε ότιοι Δήμοι θα μπορούν να δηλώσουν στους Αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας στην οποία ανήκουν, τους χώρους και τις ημέρες που έχουν καθορίσει, προκειμένου να διεξάγεται η αιμοδοσία.

 

Λειτουργία Λαϊκών Αγορών 

Κατά τη συζήτηση οι δήμαρχοι στην πλειονότητά τους αναφέρθηκαν στη λειτουργία των λαϊκών αγορών και επισήμαναν ότι διαπιστώνεται  πως δεν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας και πρόληψης, ενώ συγκεκριμένες ώρες υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός πολιτών.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχίσουν να λειτουργούν οι λαϊκές αγορές με την προϋπόθεση όμως να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα τήρησης των όσων έχουν αποφασιστεί.

Επιπρόσθετα κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης επισήμανε προς τους δημάρχους, ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα καθοριστεί ο χρόνος και ο τρόπος παράδοσης από την Περιφέρεια κάδων ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων, στο πλαίσιο της υλοποίησης τους στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας.

Ολοκληρώνοντας την τηλεδιάσκεψη ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής θα συνεχιστούν προκειμένου να ενισχυθεί το δίχτυ προστασίας των πολιτών. «Σε αυτήν την εθνική προσπάθεια είμαστε συνοδοιπόροι με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι δήμαρχοι Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου, ΧολαργούΠαπάγου Η. Αποστολόπουλος, Αχαρνών Σ. Βρεττός, ΦιλοθέηςΨυχικού Δ. Γαλάνης, Αιγάλεω Γ. Γκίκας, ΒούλαςΒουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλλος, Περάματος Γ. Λαγουδάκης, Παιανίας Ι. Μάδης, ΣπάτωνΑρτέμιδος Δ. Μάρκου, Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος, ΡαφήναςΠικερμίου Ε. Μπουρνούς, Χαιδαρίου Ε. Ντηνιακός, Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, Φυλής Χ. Παππούς, ΤροιζηνίαςΜεθάνων Σ. Πολλάλης, Μεταμόρφωσης Σ. Σαραούδας, Μεγαρέων Γ. Σταμούλης, Ν. Σμύρνης Σ. Τζουλάκης, Αγ. ΑναργύρωνΚαματερού Σ. Τσίρμπας, Ηλιούπολης Γ. Χατζηδάκης. Τον Δήμο Αθηναίων εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Ν. Αβραμίδης και τον Δήμο Περιστερίου η αντιδήμαρχος Μ. Τσιώτα.

Close