ΕπικαιρότηταΠολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Να διενεργούνται δωρεάν rapid test σε μαθητές και στενές επαφές κρουσμάτων

Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε να διενεργούνται δωρεάν rapid test σε μαθητές στενές επαφές κρουσμάτων, όταν δεν είναι εφικτό να γίνουν σε δημόσιους φορείς υγείας, καλούν τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας να απαντήσουν, με ερώτηση που κατέθεσαν, 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης, Δημήτρη Χαρίτου.

Όπως τονίζουν, «στην έξαρση της πανδημίας και την κορύφωση του 4ου κύματος, τα κρούσματα σε όλη την χώρα αλλά και στα σχολεία, τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς, συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι 6.000 κρούσματα κορονοϊού στο μαθητικό πληθυσμό σε 2.065 τμήματα όλων των βαθμίδων σχολείων της Αν. Μακεδονίας και Θράκης καταγράφηκαν από το Σεπτέμβριο μέχρι και τις πρώτες 9 ημέρες του Δεκεμβρίου.

Τα 6.000 αυτά κρούσματα καταγράφονται ως εξής: 1.330 τον Σεπτέμβριο, 1.780 τον Οκτώβριο, 2.500 Νοέμβριο και 400 τον Δεκέμβριο. Ο αριθμός κρουσμάτων στον μαθητικό πληθυσμό αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου των κρουσμάτων στο γενικό πληθυσμό της Περιφέρειας της ΑΜΘ.

Βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ οι μαθητές/-τριες που αποτελούν «στενές επαφές» επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 θα πρέπει, σε περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι/-ες, να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικούς εργαστηριακούς ελέγχους (rapid test) σε προσδιορισμένες ημερομηνίες σε διάστημα επτά ημερών.

Πολλοί γονείς για λόγους εργασίας αδυνατούν να προλάβουν τις συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας των συνεργείων του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους κατά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια προκειμένου να διενεργήσουν το rapid test για το μαθητή/τρια τη συγκεκριμένη μέρα που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι το οικονομικό κόστος των ελέγχων. Κόστος που φθάνει έως τα 20 ευρώ για κάθε rapid test, ενώ το κόστος αυξάνεται όταν υποβληθούν σε αυτό, κι άλλα μέλη της οικογένειας του μαθητή/τριας που αποτελεί «στενή επαφή» γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς».

Καταλήγουν δε αναφέροντας πως «τα διαγνωστικά τεστ είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τον περιορισμό της πανδημίας ειδικά στην σχολική κοινότητα και γι’ αυτό θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν σε όλους. Για λόγους ισονομίας η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει πως όλα τα παιδιά που είναι στενές επαφές κρούσματος COVID-19 θα μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test στον τόπο κατοικίας τους, ώστε να μη χρειάζεται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια ή να μετακινούνται μακριά προκειμένου να επισκεφτούν δημόσια δομή υγείας». Έτσι ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργεί Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων «ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε να διενεργούνται δωρεάν rapid test σε μαθητές στενές επαφές κρουσμάτων όταν δεν είναι εφικτό να γίνουν σε δημόσιους φορείς υγείας».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα