ΑρθρογραφίαΠολιτική

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η κυβερνητική αυταρέσκεια και η σκληρή αλήθεια

Γράφει ο Γιώργος Μπαλάφας *

Εάν πριν από δέκα ημέρες κάποιος μας ρωτούσε τι θα θέλαμε να συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για να είμαστε ικανοποιημένοι, υποθέτω ότι θα λέγαμε τα εξής:

1) Να καταδικαστεί ο Τουρκικός αναθεωρητισμός.

2) Ολες οι χώρες να ξεκαθαρίσουν στον Ερντογάν ότι δεν μπορεί να εμποδίζει την περαιτέρω ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ (με την εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία) προβάλλοντας ακραίες απαιτήσεις.

3) Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει τον εξοπλισμό της Τουρκίας με όπλα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας και επίσης να καταστήσει σαφές, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «παιχνίδια ισχύος» στο Αιγαίο.

Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν συνέβηΠαρόλα αυτά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει ικανοποιημένη και χαίρεται από τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Οπως έλεγε και ο Luigi Pirandello, «έτσι είναι αν έτσι νομίζετε»… Δυστυχώς όμως για όλους μας, υπάρχουν οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν, σύμφωνα με τις οποίες, ο ίδιος από τον προηγούμενο Δεκέμβριο υποστηρίζει την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 αλλά και την πώληση νέων στην γειτονική χώρα.

Δυστυχέστερα για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, ακόμα και ο πρώην υπουργός εξωτερικών (επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή) Γιάννης Βαληνάκης, μιλώντας στην ΕΤ1 ανέφερε: «Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στις συνόδους με τη λογική βλέποντας και κάνοντας»…

Η ελληνική παρουσία στη Σύνοδο περιορίστηκε στο ρόλο του πιστού και υπάκουου συμμάχου που δηλώνει την ικανοποίηση του για το γεγονός πως ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες, που η ίδια η Τουρκία δημιουργούσε και προχώρησε το θέμα της Φιλανδίας και της Σουηδίας. Από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, η Αγκυρα βγαίνει ενισχυμένη.

Με τα άρθρα 7 και 8 του μνημονίου που υπέγραψαν με την Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύονται ότι -χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις- θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία και θα στηρίζουν τη συμμετοχή της στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της Ε.Ε. σήμερα και στο μέλλον, ανεξαρτήτως των Τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη. 

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων είναι χαρακτηριστικές. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο κάνει δηλώσεις ίσων αποστάσεων εκφράζοντας γενικόλογα “βαθιές ανησυχίες για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο” και την ανάγκη “οι διαφορές να λύνονται ειρηνικά”.

O Βρετανός Πρωθυπουργός θέλει στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα που πρότεινε ο Μακρόν, να υπάρχει “η κρίσιμη συμμετοχή της Τουρκίας”.

Με αυτές τις εξελίξεις, η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη και προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο, σε αντίθεση με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, που τα αποτελέσματα της Συνόδου τα χαρακτήρισε ως δυσμενή εξέλιξη.

Η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου αλλαγή στους περιφερειακούς συσχετισμούς, τόσο εντός του ΝΑΤΟ όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι αποφάσεις της συνόδου του ΝΑΤΟ είναι ενδεικτικές ενός νέου ψυχροπολεμικού κλίματος, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που δημιουργεί και σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αλλά και με πολλές και σύνθετες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις ,η κυβέρνηση ασκεί μια διαφορετική εξωτερική πολιτική από εκείνη που ασκούσαν όλες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.

Η χώρα μας από πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, μετατρέπεται σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, χωρίς μάλιστα να κερδίζει τίποτα πέρα από κάποιες δηλώσεις τη στιγμή που υπογράφουμε νέα εξοπλιστικά προγράμματα.

Και σαν να μην έφτανε αυτόπανηγυρίζει για το αίτημα αγοράς των  F35, λες και μας τα χαρίζουν, λες και δεν θα τα πληρώσουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τόσο στην περίπτωση της Ουκρανίας, όσο και σε αυτή των ελληνοτουρκικών σχέσεων,  η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κινείται με γνώμονα την προστασία των εθνικών συμφερόντων, κάνοντας κινήσεις που εκθέτουν τη χώρα σε πιθανούς κινδύνους και πλήττουν την πολυμερή εξωτερική πολιτική αλλά και το αμυντικό δόγμα της χώρας.

Απέναντι στη διαρκή υποβάθμιση της χώρας στην διεθνή πολιτική και στα μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα, η χώρα χρειάζεται άμεσα μια προοδευτική κυβέρνηση που θα μειώσει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, θα ενισχύσει την ανάπτυξη, θα προστατεύσει την κοινωνική συνοχή, θα εγγυηθεί την κοινωνική δικαιοσύνη, την ασφάλεια και την προοπτική για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, αποκαθιστώντας και τη διεθνή εικόνα και θέση της χώρας.

Η πολιτική αλλαγή είναι κοντά για να πάρει ανάσα η κοινωνία και να θωρακιστούμε καλύτερα απέναντι στην οικονομική κρίση, δίνοντας διέξοδο στις παραγωγικές δυνάμεις, ετοιμάζοντας την επομένη μέρα με αισιοδοξία, όραμα και ασφάλεια.

 

* Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αττικής

 


Τα κείμενα που αναρτώνται στην «Αρθρογραφία» εκφράζουν προσωπικές απόψεις. Η ιστοσελίδα inthecity.gr δεν υιοθετεί απαραιτήτως τις θέσεις αυτές.


 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Αρθρογραφία