ΕπικαιρότηταΚόσμος

Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), η οποία θεωρείται ως η πλέον κρίσιμη για να τιθασευτεί η επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό, ότι επιστήμονες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ακτιβιστές και ηγέτες, την χαρακτηρίζουν ως την “τελευταία ευκαιρία για να αποτραπεί η καταστροφή”…

Οπως επισημαίνει το BBC, η Σύνοδος Κορυφής στην Γλασκώβη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου, επίσης ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

Τι είναι η Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα

Ο πλανήτης υπερθερμαίνεται λόγω των εκπομπών ορυκτών καυσίμων που προκαλούνται από τον άνθρωπο.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή,  συμπεριλαμβανομένων του καύσωνα, των πλημμυρών και των δασικών πυρκαγιών, εντείνονται.

Η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί και οι κυβερνήσεις συμφωνούν ότι απαιτείται επείγουσα συλλογική δράση.

Σε αυτή τη διάσκεψη εκπρόσωποι από 200 χώρες, κυρίως ηγέτες, θα συζητήσουν τα σχέδιά τους για μείωση των εκπομπών έως το 2030.

Όλοι συμφώνησαν το 2015 να κάνουν αλλαγές για να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να προσπαθήσουν να στοχεύσουν στον 1,5 βαθμούς Κελσίου, ώστε να αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή.

Πρόκειται για την γνωστή ως Συμφωνία του Παρισιού και σημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν μεγαλύτερες περικοπές εκπομπών μέχρι να φτάσουν στο καθαρό μηδέν το 2050.

Τι θα αποφασιστεί στην COP26;

Οι περισσότερες χώρες έχουν παρουσιάσει  τα σχέδιά τους για τη μείωση των εκπομπών πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Κατά τη διάρκεια όμως των δύο εβδομάδων των εργασιών, θα γίνουν πολλές διαπραγματεύσεις και αναμένεται να έχουμε ένα πλήθος ανακοινώσεων.

Πολλές αναμένεται να είναι πολύ «τεχνικές», συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών στους κανόνες που απαιτούνται για την τήρηση των συμφωνηθέντων στο Παρίσι.

Κάποιες άλλες ανακοινώσεις, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

* Γρήγορη μετάβαση σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα

* Επιτάχυνση της σταδιακής κατάργησης της ενέργειας από άνθρακα

* Μείωση της υλοτομίας και γενικότερα των ενεργειών που οδηγούν στην αποψίλωση των δασών

* Προστασία περισσότερων ανθρώπων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η χρηματοδότηση συστημάτων παράκτιας άμυνας.

 

Ποιοι είναι στη Γλασκώβη 

Εως και 25.000 άνθρωποι αναμένονται στη Γλασκώβη, συμπεριλαμβανομένων παγκόσμιων ηγετών, διαπραγματευτών και δημοσιογράφων.

Δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές και επιχειρήσεις θα είναι επίσης εκεί για να διοργανώσουν εκδηλώσεις, να δικτυωθούν και να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρίες. Οι Extinction Rebellion, για παράδειγμα, ζητούν τον άμεσο τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Στο τέλος του συνεδρίου αναμένεται κάποια μορφή δήλωσης.

“Μάχη” για την αποζημίωση

Αναμένεται να γίνουν συζητήσεις επί μακρόν για τα οικονομικά θέματα που αφορούν την εφαρμογή προτεινόμενων μέτρων αλλά και γι’ αυτό που συχνά αποκαλείται «κλιματική δικαιοσύνη».

Οι αναπτυσσόμενες χώρες τείνουν να ρυπαίνουν λιγότερο κατά κεφαλήν και δεν ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές στο παρελθόν, ωστόσο είναι εκείνες που βιώνουν μερικές από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Χρειάζονται χρήματα για να μειώσουν τις εκπομπές τους και για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Οι δύο αυτοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν π.χ. με τη χρήση περισσότερων ηλιακών πάνελ σε χώρες που εξαρτώνται για την παραγωγή ενέργειας από τον άνθρακα και με την ανάπτυξη συστήματα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Αναμένεται επίσης μεγάλη μάχη για την αποζημίωση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.

Το 2009, οι πλούσιες χώρες υποσχέθηκαν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες μέχρι το 2020.

Ωστόσο, αυτός ο στόχος δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και μπορεί να μην επιτευχθεί ούτε μέχρι το 2023.

Οι δεσμεύσεις της Κίνας θα είναι επίσης πολύ σημαντικές, καθώς είναι ο πλέον μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο και έχει επενδύσεις σε σταθμούς άνθρακα σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί παρατηρητές θα παρακολουθούν πόσο γρήγορα η Κίνα και μαζί της και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων, είναι πρόθυμοι να μειώσουν την εξάρτησή τους από αυτά.

Μπορεί να επηρεαστεί η καθημερινότητά μας; 

Κάποιες δεσμεύσεις που θα αναληφθούν  θα μπορούσαν να την επηρεάσουν άμεσα.

Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε άμεσα αυτοκίνητο εάν οδηγούμε αν οδηγούμε βενζινοκίνητο αυτοκίνητο, η εάν θερμαίνουμε το σπίτι με λέβητα αερίου ή εάν κάνουμε συχνά ταξίδια με αεροπλάνα.

Πώς θα ξέρουμε εάν τελικά οι εργασίες ήταν επιτυχείς;

Ως χώρα υποδοχής, το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα θέλει όλες οι χώρες να υποστηρίξουν μια ισχυρή δήλωση που δεσμεύεται εκ νέου για μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2050 – καθώς και μεγάλες μειώσεις έως το 2030.

Θα θέλει επίσης συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον τερματισμό του άνθρακα, των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων και την προστασία της φύσης.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα θέλουν ένα σημαντικό οικονομικό πακέτο για τα επόμενα πέντε χρόνια, για να τις βοηθήσουν να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες θερμοκρασίες.

Οτιδήποτε λιγότερο από αυτά είναι πιθανό να κριθεί ανεπαρκές γιατί απλά δεν υπάρχει περισσότερος χρόνος για να κρατηθεί ζωντανός ο στόχος του 1,5C.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν ήδη καθυστερήσει και ανεξάρτητα από το τι θα συμφωνηθεί στη Γλασκώβη, ο στόχος του 1,5C δεν θα επιτευχθεί.

Κατερίνα Πρίφτη

Πηγή: Κανάλι Ενα  

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα