ΔήμοιΔήμος Αγίου Δημητρίου

Συνεργασία Δήμων για τα προσφυγόπουλα

Με πρωτοβουλία των δύο δημάρχων, Μαρίας Ανδρούτσου του Αγ. Δημητρίου και Τίνας Καφατσάκη του Ζωγράφου, αποφασίστηκε η διασύνδεση της Δομής Φιλοξενίας του Δ. Ζωγράφου με την παιδική κατασκήνωση του Αγ. Δημητρίου που γειτνιάζουν στη Ραφήνα, μέσα από μια κοινή δράση με επίκεντρο τη συνεργασία και τη συνύπαρξη παιδιών από διαφορετικές χώρες.

Στη συγκεκριμένη δομή του Δήμου Ζωγράφου στη Ραφήνα, διαμένουν προσωρινά περίπου 100 άτομα, πρόσφυγες μητέρες με τα ανήλικα παιδιά τους κυρίως από το Αφγανιστάν, που έχουν υποστεί τα δεινά του πολέμου και του ξεριζωμού.

Αναλυτικότερα, από τους παιδαγωγούς της ομάδας, Drasis Camp που έχει την ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία της κατασκήνωσης του Αγ. Δημητρίου, εκπονήθηκε ειδικό 6ήμερο παιδαγωγικό πρόγραμμα για την κοινή αυτή δράση, που συνολικά περιλαμβάνει:

Επισκέψεις 35 προσφυγόπουλων στην κατασκήνωση του Δήμου Αγ. Δημητρίου, συμμετοχή τους σε παιχνίδια γνωριμίας, μουσικοκινητικά και αθλητικά δρώμενα που στηρίζονται κυρίως στη μη λεκτική επικοινωνία, αλλά και εικαστικές δημιουργίες με πηλό.

Επίσης, παράθεση δείπνου προς τα προσφυγόπουλα και κοινή βραδινή ψυχαγωγία με κατασκηνωτικά παιχνίδια.

Εκδρομή και παιχνίδια στη θάλασσα, χορό και θεατρικό παιχνίδι για όλα τα παιδιά και φυσικά, συμμετοχή και των προσφυγόπουλων στη γιορτή λήξης της Κατασκηνωτικής Περιόδου με την συνοδεία των μητέρων τους.

Στόχος των δύο Δήμων είναι μέσω του παιχνιδιού και της δημιουργικής συνεργασίας, να καλλιεργηθεί η αντίληψη πως όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως προέλευσης, φυλής και θρησκείας, έχουν το ίδιο δικαίωμα στο παιχνίδι, τη χαρά και τη ζωή.

Η πρωτοβουλία αυτή, που υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αγκαλιάστηκε από όλα τα παιδιά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ανάλογες μελλοντικές δράσεις.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι