ΕπικαιρότηταΠολιτική

Συνεργασία Αθήνας – Αγκυρας για το προσφυγικό λόγω Αφγανιστάν

Ξεκάθαρη είναι η θέση της Ελλάδας αναφορικά με τη διαχείριση τυχόν παράτυπων μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν, στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Λίγες ημέρες μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, ο πρωθυπουργός τόνισε -και υπήρξε συναντίληψη με την τουρκική πλευρά- ότι πρέπει να στηριχθούν κράτη που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν, ώστε να φιλοξενήσουν όσους θέλουν να μεταναστεύσουν από τη χώρα, προκειμένου να παραμείνουν σε μικρή απόσταση από τις εστίες τους.

Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν καταστήσει σαφές, ότι οι δύο χώρες δεν θα γίνουν αποθήκες μεταναστών. Ειδικά η Ελλάδα, έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην συνομιλία του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι εάν δεν επιτευχθεί στο σύνολό της μια ομαλή μετάβαση της εξουσίας στο Αφγανιστάν, η ήδη αυξανόμενη πίεση της μετανάστευσης, που έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, θα εξελιχθεί σε μεγάλη πρόκληση για όλους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε στον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτό που είχε προτείνει τον περασμένο Αύγουστο στην τελευταία τους τηλεφωνική συνομιλία, δηλαδή η συνεργασία στο μεταναστευτικό να προχωρήσει με αμοιβαία κατανόηση, βάσει του κοινού συμφέροντος.

Πάντως, “διαρροές” από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρουν ότι η φιλοσοφία της σημερινής κυβέρνησης όσον αφορά την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, καθώς και το νομικό υπόβαθρο για τη διαχείριση αιτημάτων ασύλου, είναι σαφώς διαφορετικά σε σχέση με την πολιτική που ακολουθήθηκε την περίοδο 2015-2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μεταξύ άλλων δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε ξανά εκείνες τις χαοτικές στιγμές που ζήσαμε το 2015 και να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι», με την επισήμανση μάλιστα, ότι ούτε η Τουρκία επιθυμεί προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς το έδαφός της.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, στο χωριό Χειμώνιο του Εβρου βρίσκεται σε εγρήγορση.

Παραλλήλως, οι ελληνικές δυνάμεις που περιπολούν στα χερσαία σύνορα είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά καταστάσεις, όπως αυτές στα τέλη Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο του 2020.

Σε φάση ετοιμότητας βρίσκονται και τα πληρώματα του Λιμενικού Σώματος, που περιπολούν μέρα και νύχτα στο Αιγαίο.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα