ΔήμοιΔήμος Πειραιά

Συνέντευξη του Γιάννη Μώραλη στο Πρώτο Πρόγραμα της ΕΡΤ

Στις ενέργειες του Δήμου Πειραιά με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων της πόλης λόγω της εξάπλωσης του κορωναϊού, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στη δημοσιογράφο Μαρία Γεωργίου.

Ερωτηθείς για τα απαγορευτικά μέτρα που εφαρμόζονται για την καταπολέμηση του κορωναϊού, ο κ. Μώραλης τόνισε ότι δεν είναι εναντίον των αυστηρών μέτρων, σημειώνοντας ότι αν και οι Ελληνες δύσκολα υπακούουν σε περιορισμούς, έχουν επιδείξει εντυπωσιακή πειθαρχία.

Ο δήμαρχος Πειραιά επεσήμανε ότι η κατάσταση στην πόλη είναι ελεγχόμενη, λέγοντας πως σε αυτό συμβάλει η καθημερινή παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας στους δρόμους του Πειραιά, και τόνισε επιπλέον ότι ο Δήμος  συνεχίζει τις απολυμάνσεις και όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα στους χώρους ευθύνης του για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στη συνέχεια, ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε στη μέριμνα του Δήμου για τους άστεγους που διαμένουν στο λιμάνι, λέγοντας ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία και τον λιμενάρχη, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο, αφού πρώτα ελεγχθούν ιατρικά, προσθέτοντας πως ήδη η ΚΟ.Δ.Ε.Π. τους προσέφερε γάντια, μάσκες και τρόφιμα.

Ο Γιάννης Μώραλης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που υλοποιεί η ΚΟ.Δ.Ε.Π., λέγοντας ότι παρέχει ενισχυμένες κοινωνικές υπηρεσίες, όπως προσφορά τροφίμων και φαρμάκων κατ οίκον, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη. Οπως είπε χαρακτηριστικά, οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες όπως είναι τα ΚΑΠΗ και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί κ.ά. έχουν ενταχθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο έργο τους.

Ο δήμαρχος Πειραιά προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει στην πόλη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών, η προσφορά δύο δωρεάν γευμάτων ημερησίως σε πολίτες που έχουν ανάγκη, λέγοντας ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική υπηρεσία σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, όπου η στήριξη των ευπαθών ομάδων είναι αναγκαία όσο ποτέ.

Στη συνέχεια, ο κ. Μώραλης ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που ο δημόσιος φορέας και το κράτος ανταποκρίνονται εξαιρετικά καλά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τη χώρα, επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά με θετικά αποτελέσματα.

Ο δήμαρχος Πειραιά τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα και ατομική ευθύνη αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης, σημειώνοντας: «Οφείλουμε όλοι να τηρούμε πιστά τις οδηγίες των επιστημόνων και των αρμόδιων αρχών. Δεν είναι εύκολο, αλλά θα πρέπει να συνηθίσουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα, προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία μας».

Παραλλήλως, ο κ. Μώραλης ανέφερε πως σε αυτή την υγειονομική  κρίση που βιώνει η χώρα, είναι σημαντική η ανάδειξη του αισθήματος αλληλεγγύης  των Ελλήνων, σημειώνοντας ότι αναγνωρίζεται πλέον η αξιόλογη συνεισφορά των επιστημόνων. «Ας περάσει αυτή η κρίση, να μην έχουμε  πολλά θύματα, αρρώστους και κυρίως νεκρούς και πιστεύω ότι ο κόσμος θα δει ότι από όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση θα υπάρξουν και θετικά πράγματα τόσο για τη χώρα μας όσο και παγκοσμίως», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης.

Close