ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Συνελήφθησαν πέντε Ελληνες για παιδική πορνογραφία!

Στη σύλληψη τεσσάρων ημεδαπών για πορνογραφία ανηλίκων προχώρησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα. Επιπλέον δικογραφία τακτικής διαδικασίας σχηματίστηκε σε βάρος ενός ακόμη ημεδαπού για πορνογραφία ανηλίκων.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Uncover», την οποία και διεξάγει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας.

Στην επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ψηφιακή ανάλυση και πολύμηνη ενδελεχή διαδικτυακή έρευνα, μέσω ειδικών λογισμικών προγραμμάτων για τον εντοπισμό χρηστών του διαδικτύου, εντός της ελληνικής Επικράτειας, οι οποίοι κατείχαν και σκόπευαν να διαμοιράσουν ψηφιακά αρχεία πορνογραφίας ανηλίκων.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εντοπίστηκαν χρήστες με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα και συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι είχαν πρόσφορα προς διαμοιρασμό συνολικά 1.459 αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, με τη χρήση συνολικά 362 διαφορετικών ηλεκτρονικών ιχνών υπηρεσιών διαδικτύου.

Έπειτα από τα παραπάνω, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέδωσε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Παράλληλα, το πρωί της 15ης Απριλίου κλιμάκια αστυνομικών διενήργησαν ταυτόχρονες συντονισμένες έρευνες στα σπίτια των τεσσάρων ημεδαπών σε περιοχές της Αττικής, ενώ είχε προηγηθεί έρευνα στην οικία ενός ακόμη ημεδαπού σε περιοχή της Πελοποννήσου, την 4η Απριλίου 2019.

Στις παραπάνω έρευνες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

  • 3 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι
  • 5 εσωτερικοί σκληροί δίσκοι
  • 7 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptop)
  • 2 κινητά τηλέφωνα
  • 12 φορητά μέσα ψηφιακής αποθήκευσης (usb flash drive)
  • 2 κάρτες ψηφιακής αποθήκευσης (micro sd)

Από τον επιτόπιο έλεγχο στα παραπάνω ψηφιακά πειστήρια, από εξειδικευμένους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, βρέθηκε σε αυτά πλήθος υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, πράξεις και για τις οποίες συνελήφθησαν εντός των ορίων της αυτόφωρης διαδικασίας.

Για τον πέμπτο ημεδαπό ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στην παράνομη δραστηριότητα, πλην όμως δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περεταίρω εργαστηριακή εξέταση.

Οι τέσσερεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση, ενώ η δικογραφία τακτικής διαδικασίας υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα