Περιφέρεια Ιονίων ΝήσωνΠεριφέρειες

Συνεχή δρομολόγια ζητά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τονίζει για ακόμη μια φορά την πάγια θέση της για φθηνή, ασφαλή και τακτική με ολοχρονικά δρομολόγια σύνδεση για τη γραμμή Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη, υπέρ των συμφερόντων του λαού και του τόπου.

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της Περιφέρειας, αγωνιστήκαν για την επαναδρομολόγηση πλοίου στη γραμμή Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη, αναζητώντας πρόσφορη και αξιόπιστη λύση, με αλλεπάλληλες επισκέψεις στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από τον Σεπτέμβριο του 2014, λήψη ομόφωνης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και διαβήματα για το άνοιγμα της γραμμής.

Τελευταίες ενέργειες η ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα προς την κεντρική διοίκηση, για την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη, ώστε να υπάρξει πρακτικό αποτέλεσμα και η κατάθεση του αιτήματος από τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο στον υφυπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό.

Όπως και το 2014, εκφράζουν και τώρα τη σταθερή τους προσήλωση στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών, θέση η οποία μπορεί να εκφραστεί μόνο υπό το πρίσμα της δικαίωσης του δίκαιου, λαϊκού αιτήματος για την επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης κι όχι υπό την στήριξη και την παροχή πιστοποιητικών αξιοσύνης στις εφοπλιστικές εταιρείες.

Εν ολίγοις, η Περιφερειακή Αρχή ουδόλως θέλει να ασχοληθεί, με τον ανταγωνισμό των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη γραμμή, ούτε και με τη βιωσιμότητα ή το κέρδος ενός εκάστου.

Η σταθερή τους θέση το 2014 επαληθεύτηκε και προς αποφυγή παρόμοιων φαινομένων, προειδοποιούν για ακόμη μια φορά ότι ο λαός των Ιονίων Νήσων και ειδικά οι Κεφαλλονίτες και οι Θιακοί επιθυμούν και έχουν ανάγκη δρομολόγηση πλοίου σε ετήσια βάση.

Με αυτή τη βασική αρχή πρέπει να εξεταστούν τα όποια αιτήματα κατατεθούν, μακριά από τα εφοπλιστικά συμφέροντα που όπως και στο παρελθόν, εκμεταλλεύονται την κερδοφορία της γραμμής τους καλοκαιρινούς μήνες και στη συνέχεια αδιαφορούν για την καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών.

Το σύστημα καθορισμού και έγκρισης των γραμμών θα επιτρέψει τη λήψη της συμφερότερης λύσης, χωρίς να λάβει υπόψη του ψευτοδιλλήματα, στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης της ζωής και οικονομίας των νησιών. Ως τέτοιο αίτημα ενώνουν τη φωνή τους με εκείνη των κατοίκων όλων των νησιών και ζητούν για ακόμη μια φορά αξιόπιστες, φτηνές και συχνές συγκοινωνίες, ευθύνη που η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει και να πράξει στο ακέραιο.

Καλούν το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών να γνωμοδοτήσει θετικά για το άνοιγμα της γραμμής Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη και τον υπουργό να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.

 

Προτεινόμενα