FeaturedΕπικαιρότηταΠολιτική

Συνάντηση Τσίπρα – Στουρνάρα σε πολύ καλό κλίμα – Τι δήλωσε ο τ. πρωθυπουργός (VIDEO)

Πρόσκληση στον Γιάννη Στουρνάρα ώστε οι τράπεζες να επιτελέσουν τον ρόλο τους χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση περίπου τριών ωρών που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο τέως πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία γόνιμη ανταλλαγή απόψεων με τον Γιάννη Στουρνάρα και σημείωσε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα. «Εχουμε σχέδιο με προστασία της πρώτης κατοικίας και προοπτική βιώσιμων ρυθμίσεων. Με το τσουνάμι πλειστηριασμών η κοινωνική αστάθεια θα μεταφραστεί και σε οικονομική αστάθεια», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συμπλήρωσε: «Η υπερβολική κερδοφορία των τραπεζών δεν είναι ανεκτή, να χαμηλώσουν τα επιτόκια δανεισμού. Είναι πρόωρο να μιλάμε για μερίσματα κερδών σε μετόχους των τραπεζών».

Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «επί τρεις ώρες μιλήσαμε επί παντός επιστητού, σε σχέση με την οικονομία και τις τράπεζες».

 

Συγκεκριμέναο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, δήλωσε:

“Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να ενημερωθούμε από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και τους συνεργάτες του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές προβλέψεις, καθώς και να ανταλλάξουμε σκέψεις για τις δυνατότητες αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Εξέφρασα στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας την ανησυχία μας για τη μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία 3,5 χρόνια, αύξηση περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που προσεγγίζουν πλέον τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό, σε συνδυασμό με την πληθωριστική κρίση αλλά και την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες που εξυπηρετούν τα δάνειά τους, πλέον αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν. Αρα, εκφράσαμε την ανησυχία μας ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Και βεβαίως, αυτό σε συνδυασμό με τον νέο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν υποχρεώνει πλέον τους πιστωτές σε ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες, δημιουργεί όπως αντιλαμβάνεστε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, μία τεράστια κοινωνική ανησυχία.

Και όταν επίκειται ένα τσουνάμι πλειστηριασμών, αντιλαμβάνεστε, ότι η κοινωνική αστάθεια θα μεταφραστεί και σε οικονομική αστάθεια.

Εξέφρασα επίσης την πεποίθησή μου ότι σε αυτές τις συνθήκες η υπερβολική κερδοφορία που παρουσιάζουν οι τράπεζες, παρότι μπορεί αυτό το φαινόμενο να μην έχει μία σταθερή προοπτική, εφόσον την παρουσιάζουν σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν επιτελούν το ρόλο τους χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία, δημιουργούν μία μη ανεκτή συνθήκη. Όταν το ποσοστό κέρδους επί των ιδίων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες είναι τριπλάσιο από το αντίστοιχο των γερμανικών τραπεζών και κυρίως όταν τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν καθηλωμένα ενώ τα επιτόκια χορηγήσεων αυξάνονται με μία διαφορά που πλέον υπερβαίνει το 5% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 2%, αντιλαμβανόμαστε ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μία συνθήκη που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Οι τράπεζες οφείλουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Κυρίως όμως, οφείλουν να συγκρατήσουν και να χαμηλώσουν άμεσα τα επιτόκια χορηγήσεων στο βαθμό που κρατούν καθηλωμένα τα επιτόκια καταθέσεων.

Και βεβαίως, εξέφρασα την εκτίμηση ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για μερίσματα κερδών στους μετόχους των τραπεζών, όταν έχουμε περάσει από τόσες περιπέτειες και όταν οι τράπεζες σήμερα βρίσκονται στη ζωή χάρη στον αναβαλλόμενο φόρο και στις διαρκείς ανακεφαλαιοποιήσεις από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων.

Μία προοδευτική κυβέρνηση λοιπόν έχει σχέδιο, να προστατεύσει την κοινωνία, την πρώτη κατοικία. Να δώσει μία προοπτική βιώσιμων ρυθμίσεων που θα δώσει και προστασία στην κοινωνία αλλά και μία βιώσιμη προοπτική και για το τραπεζικό σύστημα και για την ίδια την οικονομία. Και ταυτόχρονα, ένα σχέδιο συνέχισης της προσπάθειας εξυγίανσης των τραπεζών με βιώσιμο τρόπο χωρίς αυτήν την προκλητική για την ελληνική κοινωνία κερδοφορία, που δεν μπορεί να στηριχθεί σε καμία πραγματική πρόβλεψη”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο υπήρξε σύμπτωση απόψεων κατά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «υπάρχει ανταλλαγή απόψεων. Γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Και αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα».

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνόδεψαν η Εφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Μιχάλης Καλογήρου.

* Σημειώνεται η παρουσία με διπλή ιδιότητα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος είναι σύμβουλος τόσο του κ. Τσίπρα όσο και του κ. Στουρνάρα.

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured