ΕπικαιρότηταΚόσμος

Συνάντηση στη Μόσχα: Ενας πολύ διαφορετικός Πούτιν απέναντι στον Μακρόν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πέρασε μεγάλο μέρος των μαραθώνιων συνομιλιών που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν αυτήν την εβδομάδα για την κρίση στην Ουκρανία, μιλώντας για αδικίες που χρονολογούνται από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσαν δύο πηγές από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου.

Αναφορικά με τη συνάντηση της Δευτέρας στη Μόσχα, οι πηγές σημειώνουν ότι ο Μακρόν έμεινε κατάπληκτος από το πόσο διαφορετικός ήταν ο Πούτιν από τον άνθρωπο που είχε συναντήσει στη θερινή του κατοικία στη Γαλλική Ριβιέρα πριν από τρία χρόνια.

“(Ο Πούτιν) του έκανε μάθημα πέντε ωρών ιστορικού ρεβιζιονισμού”, είπε μια από τις δύο πηγές.

“Ετσι συνέχισε για ώρες, ξαναγράφοντας την Ιστορία από το 1997 και έπειτα. Σε πνίγει με αυτούς τους μακροσκελείς μονολόγους. Και ο πρόεδρος (Μακρόν) προσπαθούσε ξανά και ξανά να γυρίσει τη συζήτηση σε σημερινά ζητήματα”, ανέφερε η ίδια πηγή.

Αυτά τα σχόλια των γαλλικών πηγών, έρχονται καθώς η Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, πραγματοποίησε στρατιωτικά γυμνάσια στη γειτονική Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα και οι δυτικοί ηγέτες προειδοποίησαν ξανά για μεγάλης κλίμακας πολεμική σύγκρουση.

“Αυτές οι περισσότερες από πέντε ώρες συνομιλιών μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε πόσο διαφορετικός είναι ο σημερινός Πούτιν από τον Πούτιν πριν από τρία χρόνια”, τόνισε η πηγή, η οποία ενημερώθηκε για το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών και μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ενας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απάντησε σε ερωτήσεις που υπέβαλε το Reuters σχετικά με τις αναφορές αυτές των γαλλικών πηγών.

Ο ίδιος ο Πούτιν μιλά με αυξανόμενη δυσφορία για αυτό που αποκαλεί ως αποτυχία της Δύσης να λάβουν υπ όψη τις ανησυχίες της Ρωσίας σε θέματα ασφάλειας.

“Ξέρετε, προσπαθήσαμε να τους μιλήσουμε για την αποφυγή ορισμένων ενεργειών εδώ και 30 χρόνια. Αυτό που λαμβάνουμε ως απάντηση είναι η πλήρης περιφρόνηση των ανησυχιών μας”, δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μακρόν τη Δευτέρα.

Οπως αναφέρει το Reuters, oι ενέργειες του ίδιου του Πούτιν καθιστούν σαφές ότι έχει γίνει πιο επιθετικός, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής εγχώριων αντιπάλων του, της πίεσης σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους και τώρα της μαζικής στρατιωτικής ανάπτυξης στα σύνορα με την Ουκρανία.

 

Αλλά η συνάντηση με τον Μακρόν ήταν μια σπάνια ευκαιρία για έναν δυτικό ηγέτη να περάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί με τον Πούτιν και να επιχειρήσει να καταλάβει, πρόσωπο με πρόσωπο, την ψυχική του κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, ο Γάλλος ηγέτης ήταν μόνος του με τον Πούτιν, χωρίς βοηθούς και μόνο έναν διερμηνέα.

Σύμφωνα με τη μία γαλλική πηγή, ο Πούτιν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, επέστρεψε επανειλημμένως στο θέμα της συμφωνίας του ΝΑΤΟ του 1997 που άνοιξε το δρόμο σε τρία κράτη του πρώην σοβιετικού μπλοκ (Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχική Δημοκρατία) να ενταχθούν στη Συμμαχία.

Ο Πούτιν, ανέφεραν οι πηγές, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως προδοσία των προηγούμενων υποσχέσεων της Συμμαχίας να μην επεκταθεί, ωστόσο τα μέλη του ΝΑΤΟ αρνούνται ότι έχουν δοθεί ποτέ τέτοιες υποσχέσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην εξέγερση της πλατείας Μεϊντάν του 2014 στο Κίεβο (η οποία οδήγησε στη φυγή ενός φιλορώσου ηγέτη εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων στους δρόμους) και στην εκλογή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι το 2019 ως προέδρου της Ουκρανίας.

“Είπε ότι ήταν ένα πραξικόπημα και ότι ο Ζελένσκι είναι υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ”, τόνισε μια από τις πηγές.

Μετά τις συνομιλίες της Δευτέρας, ο Μακρόν τόνισε στο επιτελείο του ότι όταν φιλοξένησε τον Πούτιν στη Γαλλία το 2019, ο ηγέτης του Κρεμλίνου φαινόταν “λιγότερο σκληρός και εστίαζε λιγότερο στην Ιστορία” από αυτήν τη φορά, σύμφωνα με μια δεύτερη πηγή.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα