ΕπικαιρότηταΚόσμος

Συνάντηση Μπάιντεν-Φον Ντερ Λάιεν για την αμερικανική συμφωνία μείωσης του πληθωρισμού

Photo by Ursula von der Leyen on Twitter

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν την Παρασκευή να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για μια στοχευμένη συμφωνία που θα διευκολύνει τους Ευρωπαίους να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις που θέτει ο αμερικανικός Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις, ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Ο Μπάιντεν έχει αναπτύξει μια ισχυρή σχέση με την φον ντερ Λάιεν, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους των συγκρούσεων στην Ουκρανία. Πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και μητέρα επτά παιδιών, πήρε με «μέσον» τη θέση της προέδρου της Κομισιόν το 2019 ως «δώρο» περίπου από την τότε ηγέτιδα της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως σημειώνει ωστόσο το Politico, ο νόμος του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, μια τεράστια νομοθετική νίκη για τον Αμερικανό πρόεδρο, εξόργισε τους αξιωματούχους στην Ευρώπη, οι οποίοι ενοχλήθηκαν επειδή οι διατάξεις για το κλίμα, ιδίως όσον αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα, ήταν προστατευτικές και έθεταν σε μειονεκτική θέση τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν νέο γύρο προστατευτισμού της αμερικανικής οικονομίες, έναντι των πιέσεων της διεθνούς οικονομίας και παρά το γεγονός πως κατ’ αυτόν τον τρόπο ακολουθεί και ο Μπάιντεν τα χνάρια του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ.

Διάλογο για τα κίνητρα σε «πράσινες» εταιρείες ζητά η ΕΕ

Η φον ντερ Λάιεν είπε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο σχετικά με τα κίνητρα που θα δοθούν στις βιομηχανίες καθαρής τεχνολογίας.

Μια πιθανή σύγκρουση Ευρώπης και Αμερικής διαφαίνεται ωστόσο σχετικά με την πολιτική της Κίνας. Οι ΗΠΑ θέλουν οι Ευρωπαίοι να λάβουν πολύ πιο σοβαρά υπόψη τους την απειλή της Κίνας. Όμως η ΕΕ διακυβεύει πολλά και είναι και η ίδια βαθιά διχασμένη ως προς το πώς να χειριστεί το Πεκίνο.

Προς το παρόν, η συνάντηση της Παρασκευής φαίνεται ότι θα είναι η στιγμή της φον ντερ Λάιεν στον ήλιο, σχολιάζει χαρακτηριστικά το Politico.

Φον Ντερ Λάιεν: Καλή η συνάντηση με τον Μπάιντεν

Περιγράφοντας τη συνάντηση με τον Μπάιντεν ως «πολύ καλή», η φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν ώστε κρίσιμες πρώτες ύλες, προερχόμενες από την ΕΕ, να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ χαιρέτισε τον Νόμο Μείωσης του Πληθωρισμού επειδή προβλέπει μια τεράστια επένδυση στη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια.

Ο νέος Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA) περιλαμβάνει τεράστιες επιδοτήσεις για προϊόντα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και στοχεύει, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Λίγους μήνες μετά, υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειται κάποια συμφωνία. Αν και δεν αναμένεται να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα σήμερα, οι δύο ηγέτες αναμένεται να χαιρετίσουν την πρόοδο της συμφωνίας κατά τη συνάντηση της Παρασκευής και να ξεκινήσουν συνομιλίες για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας λέσχης κρίσιμων πρώτων υλών – μια προσπάθεια να μειωθεί η εξάρτηση του κόσμου από την Κίνα ως παραγωγό πρώτων υλών για τα πάντα, από τα αυτοκίνητα μέχρι τα ηλιακά πάνελ.

Η Ευρώπη έχει και άλλους λόγους να είναι σίγουρη. Παρ’ όλους τους αρνητές, η ΕΕ παρέμεινε ενωμένη στην αντίδρασή της στον πόλεμο στην Ουκρανία, επιβάλλοντας 10 γύρους κυρώσεων στη Ρωσία, παρόλο που οι οικονομικές συνέπειες είναι επιζήμιες στο εσωτερικό της.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα