ΕπικαιρότηταΠεριφέρεια Στερεάς ΕλλάδαςΠεριφέρειεςΥπουργείο Εσωτερικών

Συνάντηση Χρυσοβελώνη με ΠΟΕΣΥ και Ενώσεις Συντακτών

Με εκπροσώπους δημοσιογραφικών ενώσεων της χώρας συναντήθηκε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου της Eνωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας Δ. Χορταργιά.

Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης: η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) Eλενα Ριζεάκου, καθώς και ο πρόεδρος της Eνωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων Κ. Κορτέσης.

Η υφυπουργός ενημερώθηκε για το αίτημα όλων των Δημοσιογραφικών Ενώσεων να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα, ώστε οι Δήμοι που έχουν επαρκές αντικείμενο προβολής έργου και κατάλληλη οικονομική δυνατότητα, να έχουν το νόμιμο δικαίωμα να προσλαμβάνουν σε οργανικές θέσεις (π.χ. συνεργάτης δημάρχου) επαγγελματίες δημοσιογράφους για τα δημοτικά γραφεία τύπου, που θα είναι τακτικά μέλη των οικείων Ενώσεων Συντακτών.

Οι εκπρόσωποι των ενώσεων επέδωσαν υπόμνημα με έτοιμη διατύπωση σχετικής τροπολογίας, προκειμένου με την πρώτη ευκαιρία, να ενταχθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι με το σημερινό καθεστώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες τα γραφεία τύπου ΟΤΑ στελεχώνονται με μη επαγγελματίες που απλά είναι φιλικά πρόσωπα στους αιρετούς, ενώ δεν λείπουν και τα περιστατικά αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς τους η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί δεοντολογικά από τις ενώσεις.

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που σε τέτοιες θέσεις υπηρετούν επαγγελματίες δημοσιογράφοι, αλλά εργάζονται σε δυσχερές εργασιακό καθεστώς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο εκπρόσωπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν εγκρίνει την δαπάνη πληρωμής τους.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη από την πλευρά της, διατύπωσε την άποψη ότι το αίτημα είναι σωστό, τεκμηριώνοντας τη θέση της με βάση την αυτοδιοικητική της εμπειρία.

Ωστόσο, τόνισε ότι η αρμοδιότητα ανήκει στον υπουργό Αλέξανδρο Χαρίτση, στον οποίο δεσμεύθηκε να διαβιβάσει το αίτημα και τον σχετικό συνοδευτικό φάκελο.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα