ΕπικαιρότηταΠολιτική

Συνάντηση Χαρίτση – Σαρακιώτη με ΕΝ.Ε.Α.Π. στη Βουλή

Συνάντηση στη Βουλή με την Ενωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) πραγματοποίησαν ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Γιάννης Σαρακιώτης.

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Ανάπτυξης και ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης συζήτησαν διεξοδικά με την ΕΝΕΑΠ, η οποία εκπροσωπήθηκε στη σύσκεψη από την Αντιπρόεδρο κα Μπούρα, την Γενική Διευθύντρια κα Παπανικολάου, την Ειδική Σύμβουλο κα Αγγελή και τη Σύμβουλο Επικοινωνίας κα Ντάβου.

Η ΕΝΕΑΠ έθεσε το ζήτημα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά, καθώς και την ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου ποτών.

Οπως υπογραμμίστηκε, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει 112.000 επιχειρήσεις, συμβάλλοντας περίπου 1,8 δισ. ευρώ στο Α.Ε.Π. και προσφέροντας περίπου 61.000 θέσεις εργασίας στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ωστόσο, η δυναμική του κλάδου ανακόπτεται από την υψηλή φορολογία, καθώς το 55% της λιανικής τιμής των προϊόντων αντιπροσωπεύει τον ΕΦΚ και το ΦΠΑ, στοιχείο που καθιστά τη φορολόγηση στην Ελλάδα 4,6 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τις γειτονικές ανταγωνιστικές χώρες.

Προς τούτο, ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για την Υγεία και τον Ψηφιακό Τομέα (HADEA) τονίζει, μεταξύ άλλων, σε σχετική έκθεσή του ότι «ο σημερινός τρόπος φορολόγησης των αλκοολούχων ποτών σε χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, ευνοεί το διασυνοριακό (παράνομο) εμπόριο, τους κινδύνους του οποίου είναι σημαντικό να αντιμετωπίσει η Πολιτεία».

Είναι ενδεικτικό, ότι στην Ελλάδα ο Ε.Φ.Κ. ανέρχεται στα 2.550€/λίτρο, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1.800€/λίτρο.

Ο κ. Χαρίτσης και ο κ. Σαρακιώτης, μεταξύ άλλων επεσήμαναν ότι «η υπερφορολόγηση του κλάδου των αλκοολούχων ποτών, σε συνδυασμό με την αδυναμία πάταξης του λαθρεμπορίου, έχει άμεσο αντίκτυπο στις αναπτυξιακές προοπτικές του, καθώς και στην προοπτική ενίσχυσης του εξαγωγικού του προσήμου. Ιδίως εξ αιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, κρίνεται επιβεβλημένη η αποφασιστική στήριξη των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας και η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα