ΕπικαιρότηταΠολιτική

Συμμετοχή της ΕΑΒ στο πρόγραμμα των Rafale ζητεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

“Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, πέρυσι, στις 13/1/21, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΘΑ για την έγκριση των σχεδίων συμβάσεων για την προμήθεια των 18 Rafale, του οπλισμού τους, της εν συνεχεία υποστήριξης όλων και συναφών υπηρεσιών, κατέθεσε τροπολογία, η οποία δεν εγκρίθηκε, με θέμα «Διασφάλιση της διαφάνειας, του δημοσίου συμφέροντος και της συμμετοχής της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) στην υλοποίηση των συμβάσεων για τα RAFALE».

Με την τροπολογία θέλαμε να εξασφαλιστεί, στην υλοποίηση των συμβάσεων, η συμμετοχή επιχειρήσεων της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας, κρατικών και ιδιωτικών, που έχουν αποκτήσει εμπειρία στα συστήματα υψηλής τεχνολογίας και έχουν τεράστιες δυνατότητες προσφοράς έργου, σχεδίασης και παραγωγής υλικού και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη δήλωσή του, ο κ. ΥΕΘΑ ανέφερε ότι «η ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις κατασκευάστριες εταιρείες του δομικού μέρους, των ηλεκτρονικών συστημάτων, του κινητήρα και των όπλων του αεροσκάφους (Α/Φ) Rafale, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τους τομείς συνεργασίας με την ΕΑΒΙ στο πλαίσιο της διασφάλισης της ασφάλειας εφοδιασμού του προγράμματος και να εξεταστεί ένα προσδόκιμο σχέδιο συμμετοχής της ΕΑΒΙ στο πρόγραμμα, και ειδικότερα η δυνατότητα ένταξης της ΕΑΒΙ στον ευρύτερο κύκλο των υποκατασκευαστών των συστημάτων τους, γνωστοποιώντας συγκεκριμένα στοιχεία του σχεδιασμού τους».

Εστω και τώρα, δεν είναι αργά να αποδεχτεί, εμμέσως, η κυβέρνηση την πρότασή μας για συμμετοχή της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) στην υποστήριξη και συντήρηση των μαχητικών Α/Φ Rafale, δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί η μαχητική ικανότητα της ΠΑ και των ΕΔ εν γένει, ενώ θα στηριχτεί η ΕΑΒΙ.

Αν και στη σύμβαση δεν γίνεται λόγος για τον 3ο βαθμό συντήρησης (εργοστασιακού επιπέδου) των Α/Φ, των αεροκινητήρων και των ηλεκτρονικών, μέσω της αποδοχής αυτής θα δοθεί λύση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Το ΠΑΣΟΚΚίνημα Αλλαγής είπε “ναι” στην προμήθεια των Rafale, γιατί με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε την εθνική ισχύ, αλλά απαιτούμε απόλυτη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και συνεργασία με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία έχει μία εξαιρετική δυναμική και μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας”.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα