ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Συγκίνηση στο “ύστατο χαίρε” στον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ

Σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα αποχαιρέτησαν όλοι τον εκλιπόντα δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.

Η κηδεία του Μωυσή Ελισάφ έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Μητροπολίτη Ιωαννίνων ο οποίος εκπροσώπησε και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, του προέδρου και των μελών του Κεντρικού Iσραηλιτικού Συμβουλίου, του πρόεδρου της Βουλής, εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων, βουλευτών, πρέσβεων, αυτοδιοικητικών, πανεπιστημιακών και πλήθους κόσμου.

Στην ιστορική Ρωμανιώτικη Συναγωγή Ιωαννίνων και σύμφωνα με το εβραϊκό πρωτόκολλο, τελέστηκε στις 13:00 η εξόδιος ακολουθία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τον επικήδειο λόγο που εκφώνησε, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σήμερα, στην ιστορική Συναγωγή των Ιωαννίνων, αποχαιρετούμε ένα άξιο τέκνο της, ένα ξεχωριστό τέκνο των Ιωαννίνων, έναν επιστήμονα, έναν άξιο δήμαρχο, έναν άνθρωπο παγκόσμιο, έναν κοσμοπολίτη Γιαννιώτη, “ο οποίος με το παράδειγμα της ζωής του, αλλά και με το αποτύπωμα της ζωής του, το οποίο πλανιέται εδώ, στην Ιερά Συναγωγή, μας κάνει όλους καλύτερους”.

Οπως επεσήμανε ο κ. Τασούλας, ο Μωυσής Ελισάφ, βαθύτατα καλλιεργημένος άνθρωπος, αυτό που μας αφήνει περισσότερο από το κάθε τι, είναι αυτό που η κυρία Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο συλλυπητήριο μήνυμά της τόνισε, ότι ήταν ένας άνθρωπος που τα έβαλε με τη μισαλλοδοξία, με την εμπάθεια, με τον διαχωρισμό και πολεμώντας αυτές τις ανθρώπινες πληγές, αυτήν την ανθρώπινη στάση, έφερε αποτελέσματα.

“Υποκλίνομαι στη μνήμη ενός άξιου δημάρχου, ενός σπάνιου επιστήμονα, ενός δημοσίου ανδρός, ο οποίος κατήργησε τα απαισιόδοξα στερεότυπα, ότι η αξιοσύνη, η ευπρέπεια και η καλλιέργεια, δεν συνάδουν με τη μάχη του δημόσιου βίου. Συνάδουν! Και το παράδειγμα του Μωυσή Ελισάφ είναι παρήγορο και αισιόδοξο. Και σε αυτό το παράδειγμα, που μπορεί σήμερα να πλουτίσει το δημόσιο βίο της Ελλάδας με περισσότερους Ελισάφ, σήμερα υποκλίνομαι ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Αιωνία του η μνήμη”.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, κατά τον αποχαιρετισμό του, εκπροσωπώντας και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, μίλησε με θερμά λόγια για τον εκπλιπόντα δήμαρχο. «Εκφράζουμε την θλίψη και την συγκίνηση μας για την εκδημία του σεβαστού και αγαπητού δημάρχου μας, Μωυσή Ελισάφ. Ενός ανθρώπου ο οποίος δίδαξε ήθος και σεβασμό. Ειρηνικός στην μορφή και στην καρδιά. Ειρηνοποιός».

Ο κ. Μάξιμος μάλιστα, αποκάλυψε ότι πριν από τρεις εβδομάδες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε επικοινωνήσει μαζί του για να του ευχηθεί καλή ανάρρωση και ότι μόλις πληροφορήθηκε την εκδημία του, ζήτησε να τον εκπροσωπήσει στην εξόδιο ακολουθία, με την ευχή να είναι αιωνία η μνήμη του.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε ότι ο Ελισάφ «ήταν άνθρωπος της προσφοράς, της αξίας, έδειξε πώς ο Ελληνας δήμαρχος σκέφτεται πάνω από όλα εθνικά, πώς να είναι χρήσιμος στην τοπική κοινωνία και τον ελλαδικό χώρο».

Με συγκίνηση ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε ότι ο Μωυσής Ελισάφ «μας δίδαξε πάρα πολλά». Μάλιστα, είπε ότι έως την τελευταία στιγμή, αν και βαριά άρρωστος, ζητούσε από τον περιφερειάρχη, μαζί με τους συνεργάτες του, να ολοκληρωθούν όλα όσα είχε δρομολογήσει.

Με σεβασμό και θερμά λόγια, μίλησαν για τον Μωυσή Ελισάφ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, καθώς και ο Νόαμ Κατς, πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα.

«Δεν υπάρχουν λόγια να μαλακώσουν τον πόνο σε αυτήν κοινότητα για την απώλεια του Μωυσή Ελισάφ», είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια και απέδωσε τα εύσημα: «Τα λόγια του ήταν και έργα, όλη την ζωή του, αυτό προσπάθησε να κάνει. Και τα έκανε, σπουδαίος δήμαρχος για τα Γιάννενα, για την Ελλάδα, άνθρωπος, γιατρός, επιστήμονας, συγγραφέας, μεγάλο μυαλό, μεγαλύτερη καρδιά. Μεγάλη απώλεια για τα Γιάννενα. Μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα».

Ο Νόαμ Κατς, αναφέρθηκε στις προσωπικότητα του Μωυσής Ελισάφ, στις σχέσεις που οικοδόμησε παγκοσμίως: «Ηρθαμε για αποτίσουμε σεβασμό σε σένα Μωυσή. Η ζωή σου άγγιξε τις καρδιές μας. Σήμερα αποδίδουμε σεβασμό. Ήθελες να γίνει καλύτερος ο κόσμος. Καθηγητής, γιατρός, πρόεδρος της Ισραηλίτικής Κοινότητας στα Ιωάννινα, δήμαρχος της πόλης. Μας άγγιξες. Αγγιξες και εμένα».

Η ταφή του Μωυσή Ελισάφ έγινε λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα στο εβραϊκό νεκροταφείο Ιωαννίνων.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα