FeaturedΕπικαιρότηταΠολιτική

Στο Νταβός σήμερα ξεκινά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Επειτα από μια διετία ψηφιακών συνεδριάσεων λόγω πανδημίας και μια εντελώς άκαιρη εξ αναβολής λόγω Covid αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία εαρινή μάζωξη πέρυσι τον Μάιο, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός επιστρέφει φέτος εντός τόπου και εντός χρόνου.

Η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2023 θα πραγματοποιηθεί στο Νταβός του Κλόστερς από τις 16 έως και τις 20 Ιανουαρίου.

Υπό το θέμα «Συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο», η συνάντηση θα συγκεντρώσει περισσότερους από 2.500 ηγέτες από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών οι οποίοι θα κληθούν να συζητήσουν για τις πιο πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις.

Το Νταβός 2023 έρχεται σε μια εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει πλήθος κρίσεων, με αναλυτές να έχουν φέρει στο προσκήνιο την έννοια της «πολυκρίσης» και όπως προκύπτει από την επίσημη ατζέντα το εύρος της θεματολογίας θα είναι αρκετά διευρυμένο.

Οι μύγες του Νταβός, μήνυμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

«Κρίσεις δίχως προηγούμενο»

«Το μέλλον χαρακτηρίζεται από πολλαπλές κρίσεις δίχως προηγούμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση του εφετινού Φόρουμ ο ιδρυτής και πρόεδρός του Κλάους Σβαμπ. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κλιματική κρίση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή μέσα σε ένα φόντο θολό, που χαρακτηρίζεται από την απειλή μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης», είπε ο ηλικίας 85 ετών μάνατζερ.

«Οι κυβερνήτες και οι διαμορφωτές πολιτικής προσπαθούν να λάβουν αποφάσεις επί θεμάτων ασυνήθιστα σύνθετων και πολύπλοκων και να δώσουν λύσεις. Για να καταστεί δυνατό αυτό σε έναν κατακερματισμένο κόσμο σαν τον σημερινό, απαιτείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά να υπάρχει πνεύμα συνεργασίας», τόνισε ο Σβαμπ.

Ο δεκάλογος του WEF

1) Προώθηση της αποτελεσματικής ενεργειακής μετάβασης 2022

Η πανδημία, η απότομη οικονομική ανάκαμψη και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν διαταράξει τις ενεργειακές αγορές σε όλο τον κόσμο.

Τονίζεται μάλιστα, ότι μια αποτελεσματική ενεργειακή μετάβαση απαιτεί προσεκτική εξισορρόπηση και των τριών μερών του ενεργειακού τριγώνου: οικονομική ανάπτυξη, ενεργειακή ασφάλεια και πρόσβαση και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Καθώς η η παγκόσμια ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά έως το 2050, η απαλλαγή των βιομηχανιών από άνθρακα είναι θεμελιώδης για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Μόλις πέντε βιομηχανίες (τσιμέντο και σκυρόδεμα, σίδηρος και χάλυβας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χημικά προϊόντα και εξόρυξη άνθρακα) μαζί ευθύνονται για το 80% των βιομηχανικών εκπομπών.

2) Εκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων

Η έκθεση χρησιμοποιεί δεδομένα από την Ερευνα Αντίληψης Παγκόσμιων Κινδύνων 2022-2023 για να κατανοήσει τους κινδύνους που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ο κόσμος τα επόμενα 10 χρόνια. Τα επόμενα δύο χρόνια, η κρίση κόστους ζωής θεωρείται ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ενώ τα επόμενα 10 χρόνια κυριαρχούν οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι.

3) Οι Αγορές του Αύριο

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι κυβερνήσεις και επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να διαμορφώσουν μια νέα εποχή συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με το WEF οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενεργήσουν ως «επενδυτές πρώτης ανάγκης» για να προσκαλέσουν ευρύτερα ιδιωτικά συμφέροντα και επενδύσεις σε τεχνολογίες και τομείς με τις υψηλότερες δυνατότητες να οικοδομήσουν τις αγορές του αύριο.

Η έκθεση βασίζεται σε περισσότερες από 12.000 απαντήσεις στην Έρευνα Εκτελεστικής Γνώμης του Φόρουμ. Επιδιώκει να εντοπίσει:

  • Ποιες τεχνολογίες αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα;
  • Ποιοι τομείς είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν νέες αγορές;
  • Ποια είναι τα κύρια εμπόδια στην ανάπτυξη νέων αγορών;

4) Το Μέλλον της Εργασίας

Η πανδημία COVID-19 έχει επιταχύνει την άφιξη του μέλλοντος της εργασίας. Από τον αυξημένο ρυθμό υιοθέτησης της τεχνολογίας έως την επέκταση της εξ αποστάσεως εργασίας, η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει ραγδαίες αλλαγές με τις οποίες οι εργαζόμενοι πρέπει να προσπαθήσουν να συμβαδίσουν.

Κατά μέσο όρο, οι εταιρείες εκτιμούν ότι περίπου το 40% των εργαζομένων θα χρειαστούν επανειδίκευση έξι μηνών ή λιγότερο για να ανταποκριθούν στις ταχέως μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του κόσμου της εργασίας.

5) Οι δουλειές του Αύριο

Οι θέσεις εργασίας που υποστηρίζουν την κοινωνική ένταξη και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση μιας χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Αυτή η λευκή βίβλος επιδιώκει να ποσοτικοποιήσει την ανάγκη για κοινωνικές και πράσινες θέσεις εργασίας σε 10 χώρες έως το 2030, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι ένταξης και κλίματος.

Σε αυτές τις χώρες, οι κοινωνικές θέσεις εργασίας αντιπροσωπεύουν το 11% του συνολικού εργατικού δυναμικού ενώ οι πράσινες θέσεις εργασίας αποτελούν μόλις το 1%. Για να επιτευχθούν οι στόχοι ένταξης και κοινωνικής κινητικότητας, αυτά τα έθνη χρειάζονται 64 εκατομμύρια περισσότερες κοινωνικές θέσεις εργασίας. Εν τω μεταξύ, χρειάζονται 12 εκατομμύρια περισσότερες πράσινες θέσεις εργασίας σε αυτές τις χώρες για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων.

6) Ισότητα και διαφορετικότητα

Η πανδημία αύξηση τον προβλεπόμενο χρόνο για την επίτευξη παγκόσμιας ισοτιμίας μεταξύ των δύο φύλων από 100 σε 132 χρόνια. Τα άτομα LGBTQIA+ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το στίγμα και τις διακρίσεις και μόνο το 4% των επιχειρήσεων επικεντρώνεται στην παροχή προσφορών που περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρίες.

Ωστόσο, οι προσπάθειες για τη βελτίωση της διαφορετικότητας, της ισότητας και της ένταξης γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες. Το 2020, υπολογίστηκε ότι οι εταιρείες παγκοσμίως δαπάνησαν 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε προσπάθειες που σχετίζονται με αυτόν τον στόχο, ποσό που προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί σε 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026.

7) Η κυβερνοασφάλεια

Η επιταχυνόμενη στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σε συνδυασμό με κυβερνοεπιθέσεις υψηλού προφίλ, φέρνουν να φέρουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στο επίκεντρο των βασικών υπευθύνων λήψης αποφάσεων σε οργανισμούς και έθνη.

Η αύξηση των απειλών της εφοδιαστικής αλυσίδας και η κλιμάκωση των επιθέσεων ransomware είναι οι πιο πιεστικές προκλήσεις στον κυβερνοχώρο που πρέπει να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα. Οι ηγέτες των επιχειρήσεων πρέπει να θεωρούν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ως ζήτημα διαχείρισης κινδύνου και να εξισορροπούν τις ανταλλαγές μεταξύ ασφάλειας, χρηστικότητας και κόστους σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου ή C-suite.

Μια πρόκληση που εντοπίζεται στην έκθεση είναι η στρατολόγηση και η διατήρηση ταλέντων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Η έρευνα του Φόρουμ διαπίστωσε ότι το 59% όλων των ερωτηθέντων θα θεωρούσαν δύσκολο να ανταποκριθούν σε ένα περιστατικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο λόγω της έλλειψης δεξιοτήτων στην ομάδα τους.

8) Δείκτης ανάπτυξης ταξιδιών και τουρισμού

Καθώς ο κλάδος ανακάμπτει από την πανδημία Covid -19, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας στον κλάδο καθώς αντιμετωπίζει εξελισσόμενες προκλήσεις και κινδύνους.

Κατά μέσο όρο, τα παραπάνω αποτελέσματα αυξήθηκαν μόλις κατά 0,1% μεταξύ 2019 και 2021, ενισχύοντας τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Η υποστήριξη της ανάκαμψης αυτού του τομέα θα βοηθήσει με τη σειρά του την παγκόσμια ανάκαμψη, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και θα στηρίξει όλους όσους εξαρτώνται από τον κλάδο για εργασία.

9) Η βιομηχανία του μηδενικού άνθρακα

Το Net-Zero Industry Tracker του Forum είναι μια πλατφόρμα παρακολούθησης που υποστηρίζει την εμφάνιση βιομηχανιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Δεδομένου ότι οι βιομηχανικοί τομείς αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και περισσότερο από το 30% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου , ο μετασχηματισμός και η παρακολούθηση αυτών των τομέων είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

10) BiodiverCities έως το 2030: Μετασχηματίζοντας τη σχέση των πόλεων με τη φύση

Οι πόλεις συνεισφέρουν το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ , ωστόσο η εκθετική τους ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει σε βάρος της φύσης. Εκτός από την καταστροφή των τοπικών οικοσυστημάτων και την τροφοδότηση της απώλειας οικοτόπων, οι αστικές περιοχές είναι υπεύθυνες για πάνω από το 75% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.

ΟΤ Ναταλία Δανδόλου

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured