ΕπικαιρότηταΚόσμοςΠολιτική

Στο Κίεβο οι υπ. Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ

Tην ανακοίνωση της άφιξης έκανε αργά την Κυριακή του Πάσχα ο σύμβουλος της ουκρανικής Pροεδρίας Ολέξι Αρέστοβιτς, με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το Πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από άλλη πηγή εάν όντως οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται στο Κίεβο.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν και του Οστιν στην Ουκρανία είχε ανακοινωθεί το Μεγάλο Σάββατο από τον ίδιο τον Ζελένσκι, καθώς η Ρωσία συνέχιζε τους βομβαρδισμούς της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός θανατηφόρου χτυπήματος στο λιμάνι της Οδησσού, που έσβησε κάθε ελπίδα για εκεχειρία το Ορθόδοξο Πάσχα.

Η ουκρανική κυβέρνηση αναμένεται ότι θα ζητήσει από τους Αμερικανούς περισσότερα βαρέα όπλα, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία μπαίνει στον τρίτο μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Guardian αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο Ζελένσκι ζητά από την Δύση «όχι μόνο δώρα ή οτιδήποτε άλλο σχετικό, περιμένουμε συγκεκριμένα πράγματα και για να το κάνω ακόμα πιο συγκεκριμένο, ομιλώ για όπλα. Μόλις θα τα έχουμε, μόλις υπάρξουν αρκετά, πιστέψτε με, θα ανακτήσουμε αμέσως αυτό ή εκείνο το έδαφος, το οποίο είναι προσωρινά κατεχόμενο».

Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαίωσε την επίσκεψη των ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, απέφυγαν επ αυτού να προχωρήσουν σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Πάντως, η είδηση αυτή έρχεται καθώς η κατάσταση στο θρυμματισμένο λιμάνι της Μαριούπολης παραμένει ζοφερή. Η τελευταία από τις πολλές προσπάθειες εκκένωσης αμάχων απέτυχε το Σάββατο και η κατάσταση που βρισκόταν μια πολεμική μονάδα Ουκρανών μαχητών που είχαν καταφύγει σε σήραγγες κάτω από ένα εκτεταμένο χαλυβουργείο, φαινόταν όλο και πιο απελπιστική.

Σε ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, δείχνει το εσωτερικό από το πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, το οποίο δείχνει γυναίκες και παιδιά που λένε ότι «ξεμένουν από δυνάμεις».

Στο ίδιο βίντεο, μια γυναίκα που δεν κατονομάζεται, επισημαίνει ότι έχει περάσει 50 ημέρες υπόγεια, από τις 25 Φεβρουαρίου, τη δεύτερη ημέρα της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία .

Αλλοι τονίζουν ότι κατέφυγαν στο εργοστάσιο στις αρχές Μαρτίου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν τα διαμερίσματά τους με πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα