ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπονται Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Τουλουπάκη παραπέμπονται με αμετάκλητο βούλευμα για να δικαστούν στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών.

Οι δύο κατηγορούνται για μια σειρά αδικημάτων σχετικά με την αντιμετώπιση της υπόθεσης Novartis.

Από την άλλη, το βούλευμα είναι απαλλακτικό και δεν παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο οι δύο στενοί συνεργάτες της Ελένης Τουλουπάκη, επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς (εισαγγελείς Πρωτοδικών) Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, όπως απαλλακτικό είναι το βούλευμα και για τους εκδότες Γιάννη Φιλιππάκη και Κώστα Βαξεβάνη, καθώς και για τους δημοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα.

Να σημειωθεί ότι η εισαγγελική πρόταση ήταν να παραπεμφθούν και οι δύο επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς.

Το βούλευμα του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, το οποίο δημοσιεύθηκε αργά απόψε, αποδέχεται εν μέρει την 365 σελίδων πρόταση της εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ελένης Μετσοβίτου-Φουρλή, πρόταση η οποία χαρακτηρίζει τον κ. Παπαγγελόπουλο «ηθικό αυτουργό της όλης σκευωρίας της Novartis», στην οποία ενέπλεξε δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και πρώην πρωθυπουργούς και παράλληλα αποδίδεται το ίδιο αδίκημα (της ηθικής αυτουργίας) στην κατάχρηση εξουσίας των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς.

Στον κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης τον Σεπτέμβριο του 2015, αποδίδονται τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και σε όλες τις μορφές της, που φέρεται ότι τελέστηκε από κοινού με φυσικούς αυτουργούς τους τρεις συγκατηγορούμενούς τους εισαγγελείς Διαφθοράς, της κατάχρησης εξουσίας και έκθεσης αθώων σε δίωξη, της παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση δρώντας αυτοτελώς, μόνος του, χωρίς τη συμμετοχή άλλων.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στην Ελένη Τουλουπάκη, είναι σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της από κοινού και κατά συρροή κατάχρησης εξουσίας με την μορφή της έκθεσης αθώων σε δίωξη».

Επίσης, η εισαγγελέας Διαφθοράς είναι αντιμέτωπη με τις κατηγορίες της κακουργηματικής κατάχρησης εξουσίας με τη μορφή παράλειψης δίωξης και της πλημμεληματικής κατάχρησης εξουσίας.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα