«Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πύργος ελέγχου υποδεχόμενος τα έξι Rafale λίγο μετά την τιμητική διέλευση πάνω από το προαιώνιο σύμβολο του Ελληνισμού, την Ακρόπολη, και λίγο πριν τροχοδρομήσουν για πρώτη φορά στην Τανάγρα, για να ενταχθούν στην 332η Μοίρα, στο λεγόμενο “Γεράκι” της Πολεμικής Αεροπορίας.
«Η 332η μοίρα πετά στο μέλλον», ανταπάντησε ο αρχηγός του σχηματισμού των 6 Rafale, προσθέτοντας ότι ελπίζουν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών που υπάρχουν με την έλευσή τους στην Τανάγρα.
Τα δύο από τα Rafale που θα έρθουν στην Ελλάδα θα είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια. Θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα στην Τανάγρα.
Έως τώρα, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση οκτώ Ελλήνων πιλότων και 50 τεχνικών των αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση Μερινιάκ επί γαλλικού εδάφους από προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί συνολικά 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
Επειτα από απ’ ευθείας πτήση δύο ωρών, τα δικινητήρια γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη προσγειώνονται στη βάση τους, στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα όπου ανήκει η 332 Μοίρα στην οποία εντάσσονται τα Rafale.
Πριν την προσγείωσή τους στην Τανάγρα τα έξι Rafale που πιλοτάρουν εκπαιδευμένοι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπου πέρασαν στις 12:22.
Μετά την είσοδό τους στο FIR Αθηνών, τα Rafale συνoδεύει ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στην Τανάγρα, το «παρών» στην άφιξη των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.
Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) υπογράφτηκε πριν από περίπου ένα χρόνο -συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2021- από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.
Η πρόσκτηση των πρώτων 18 γαλλικών Rafale θα κοστίσει στους Ελληνες φορολογούμενους 2,32 δις ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν. Για τα άλλα έξι Rafale αναμένεται να εκταμιευθούν ακόμη 1,07 δις ευρώ. Συνολικό κόστος για τα 24 Rafale (εκ των οποίων 12 καινούρια και 12 μεταχειρισμένα), με τα όπλα τους και τα υλικά για την τριετή συντήρησή τους, 3,3 δις ευρώ.
Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, με συνολικό κόστος 3,3 δις ευρώ. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.
Τα δύο από τα έξι Rafale που έρχονται σήμερα στην Ελλάδα θα είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια.
Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση οκτώ Ελλήνων πιλότων και 50 τεχνικών των αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση Μερινιάκ επί γαλλικού εδάφους από προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.
Τα μαχητικά Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.