FeaturedΕπικαιρότηταΠολιτική

Στην Αθήνα η (υπηρεσιακή πλέον) καγκελάριος της Γερμανίας

Αποχαιρετιστήρια, διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από χθες η υπηρεσιακή πλέον Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, την ημέρα που η χώρα γιόρτασε την 28η Οκτωβρίου, δηλαδή την αντίσταση του ελληνικού λαού στον γερμανικό άξονα των ναζί με ό,τι (“άκομψο”) μπορεί να συμβολίσει αυτό…

Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι ότι πρόκειται για μια επίσκεψη, στην μόνη ημέρα του χρόνου που προφανώς “δεν αρμόζει”, ωστόσο η επιλογή της συγκεκριμένης  ημερομηνίας από τις 365 του χρόνου, μόνο τυχαία δεν είναι και φυσικά δεν μπορεί ως τέτοια να χαρακτηριστεί

Η κυρία Μέρκελ, που διανύει τα τελευταία μέτρα της 16ετούς διαδρομής της στην Καγκελαρία, αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού να επισκεφθεί την Αθήνα, λίγο πριν παραδώσει τα κλειδιά στον Ολαφ Σόλτς, κλείνοντας οριστικά ένα μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο για τη γερμανική πολιτική σκηνή, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά.

Η γερμανική αποστολή φτάνοντας χθες στην Αθήνα αναχώρησε άμεσα για την περιοχή του Λυκαβηττού, όπου η κυρία Μέρκελ δείπνησε στην οικία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος την υποδέχθηκε στην πόρτα.

Σταθερά στην ευρωκρίση

Η ίδια, ιεράρχησε την κρίση στην Ευρωζώνη, το 2010, ως την πλέον επείγουσα περίσταση της πολυετούς καριέρας της, επιχειρώντας να συμβιβάσει την παράδοση του γερμανικού «προτεσταντισμού» ως προς τη δημοσιονομική πειθαρχία, με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που κινδύνευε με κατάρρευση, απαιτώντας άμεσες και δραστικές λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια δήλωνε -παρά τις σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας της- την 19η Μαΐου 2010 ότι «εάν αποτύχει το ευρώ, θα έχει αποτύχει και η Ευρώπη», προκειμένου να προχωρήσει στη γερμανική Βουλή το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Παρά το πραγματιστικό της πνεύμα, η καγκελάριος Μέρκελ φαίνεται να αντιλαμβανόταν βαθιά τις δομικές αδυναμίες της Ευρωζώνης, καθώς παρατηρούσε στα στελέχη του κόμματός της την ίδια χρονιά ότι «δεν γίνεται να έχουμε κοινό νόμισμα και ο ένας να κάνει πολλές διακοπές, ενώ ο άλλος πολύ λίγες», μολονότι δεν υποχώρησε ποτέ από το κυρίαρχο «δόγμα» της, ότι δηλαδή «η Γερμανία βοηθάει, αλλά μόνο όταν και οι άλλοι καταβάλλουν προσπάθεια. Και η προσπάθεια πρέπει να αποδειχθεί».

Απαλλαγμένη, ωστόσο, από το ειδικό βάρος του θεσμικού της ρόλου και με το βλέμμα της στραμμένο στην υστεροφημία της, η κυρία Μέρκελ αιφνιδίασε προ ημερών τόσο το ευρωπαϊκό, όσο και το γερμανικό ακροατήριο, σε εκδήλωση με τη Νιγηριανή συγγραφέα Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσι, αποτιμώντας ως τη «δυσκολότερη» στιγμή της 16ετούς πορείας της «όταν ζήτησα τόσο πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα», αφού άφησε για πρώτη φορά να διαφανεί το ηθικό φορτίο στη λήψη των οποίων αποφάσεών της, γύρω από την ελληνική κρίση.

«Πυροσβέστης» εντάσεων

Αυτός ο διαμεσολαβητικός ρόλος της Γερμανίδας Καγκελάριου αποτελεί και ένα από τα κύρια ζητούμενα της επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες στην Αθήνα, με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, τις περιφερειακές εξελίξεις κυρίως στη Συρία και τη Λιβύη, αλλά και τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και βέβαια την αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με φόντο το Αιγαίο.

Τον πήχη της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελάριου στην Αθήνα έθεσε ψηλά το ίδιο το Βερολίνο, καθώς γνωστοποίησε ότι «προσβλέπει στις συναντήσεις» που σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Στέφεν Ζάιμπερτ, θα έχει στην ελληνική πρωτεύουσα με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Σημειώνεται ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη στις 16 Οκτωβρίου. Ολα αυτά τα χρόνια διατήρησε μια σχέση αμοιβαίας κατανόησης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο βαθιάς, που ουδέποτε ελήφθησαν ουσιαστικές κυρώσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά της Τουρκίας. Φυσικά, το τουρκικό στοιχείο είναι έντονο στη Γερμανία και η καγκελάριος ποτέ δεν θα δυσαρεστούσε την γειτονική μας χώρα, διότι υπεράνω όλων βρίσκεται το συμφέρον της χώρας της σε στρατηγικό, γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο

Η ίδια πάντως, όπως κάθε φορά και χωρίς ποτέ να λαμβάνει υπ’ όψιν την προκλητική στάση της Τουρκίας, επισήμανε προς τη γειτονική χώρα ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διερευνητικές επαφές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού εκτίμησε (χωρίς να καταστήσει κάποιον σοφότερο) ότι κάποια ζητήματα, όπως το Κυπριακό, είναι δύσκολα και χρειάζονται χρόνο.

Παραλλήλως, η Γερμανίδα Καγκελάριος μετέφερε (επίσης για πολλοστή φορά  αλλά ποτέ με κυρώσεις) προς τον Τούρκο πρόεδρο την ανάγκη παραμονής της χώρας του σε στενή συνεργασία με την Ε.Ε. στο πεδίο του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, υπενθυμίζοντας ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Αγκυρα ανέρχεται σε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά τις αιτιάσεις του κ. Ερντογάν ότι η Ελλάδα κρατά «κλειστά» τα σύνορά της

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Στο περιθώριό της επίσκεψής της, η Ανγκελα Μέρκελ θα ανταλλάξει απόψεις με νέους, που δραστηριοποιούνται στην Κοινωνία των Πολιτών.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured