ΕπικαιρότηταΚόσμος

Στην Αγκυρα ο Ερντογάν εγκαινίασε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στον κόσμο

Διαθέτει 131 χειρουργεία και 904 πολυκλινικές, για 8.000 έκτακτους ασθενείς την ημέρα!

Στην Αγκυρα, την πρωτεύουσα της Τουρκίας, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στον κόσμο εγκαινίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακόμη και σε αυτήτν την περίπτωση, ο πρόεδρος της Τουρκίας αψήφησε τις επικρίσεις που διατυπώνονται σε βάρος του για τα πολυδάπανα και μεγαλεπήβολα κατασκευαστικά έργα που έχουν σηματοδοτήσει τη 16χρονη διακυβέρνησή του.

Το Ankara City Hospital, το οποίο οικοδομήθηκε με κόστος περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, είναι εξοπλισμένο με 3.810 κρεβάτια και η έκτασή του ισοδυναμεί με περίπου 100 ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Διαθέτει 131 χειρουργεία και 904 πολυκλινικές, ενώ όταν θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, θα έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί 30.000 ασθενείς και να παράσχει φροντίδες σε 8.000 έκτακτους ασθενείς την ημέρα!

Ο Ερντογάν απάντησε ότι όσοι αντιτίθενται σε τέτοια νοσοκομεία τάσσονται κατά όλων των μεγάλων έργων που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις του.

«Καταφέρονται εναντίον των γεφυρών, των αυτοκινητόδρομων, των σηράγγων, των αεροδρομίων, των σιδηροδρομικών γραμμών ταχείας κυκλοφορίας, των νοσοκομείων και των σχολείων, όμως εκείνοι είναι που τα χρησιμοποιούν περισσότερο», είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε μια ομιλία που εκφώνησε στην τελετή των εγκαινίων.

«Οπως ακριβώς κάναμε στην αμυντική βιομηχανία, πρέπει να σώσουμε τη χώρα μας από την εξάρτηση από τους ξένους στους τομείς της ιατρικής και ιατρικής τεχνολογίας», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως σημειώνει το Reuters, τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων πολιτών στην Τουρκία, ωστόσο διατυπώνονται επικρίσεις λόγω του υπερβολικού κόστους τους.

Μεταξύ αυτών, το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, η κατασκευή του οποίου στοίχισε 12 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι προγραμματισμένο να ανοίξει πλήρως τον επόμενο μήνα.

Η Αγκυρα σχεδιάζει να ανοίξει 30 νοσοκομεία βάσει του μοντέλου σύμπραξης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα (PPP) και ο πρόεδρος της Τουρκίας επισημαίνει ότι τέτοιου είδους μεγάλα νοσοκομεία θα μπορούν να παράσχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εντός του ίδιου συγκροτήματος.

Η εργολήπτρια εταιρεία κατασκευής νοσοκομείων CCN Holding εξασφάλισε δάνειο ύψους 890 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου, αναφέρει στον ιστότοπό της.

Η κυβέρνηση θα το ενοικιάσει για ένα διάστημα 25 ετών.

 

Επικρίσεις

Οι επικριτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι το μέγεθος του νοσοκομείο θα καταστήσει δυσκολότερο τον έλεγχο για την εξάπλωση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και οι αποστάσεις που θα καλείται να διανύσει ο ασθενής θα είναι επιζήμιες για τον ίδιο αλλά και την εργασία του ιατρικού προσωπικού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας (ΤΤΒ) έστειλε επιστολή στο υπουργείο Υγείας, όπου εξηγούσε ενδελεχώς τις ανησυχίες του, εντούτοις δεν έχει προς το παρόν λάβει κάποια απάντηση.

«Εχει αποδειχθεί από έρευνες που διεξήχθησαν παγκοσμίως, ότι τα κεντρικά νοσοκομεία δεν είναι οικονομικά αποδοτικά κι επιδρούν αρνητικά στη δημόσια υγεία», είπε στο Reuters ο πρόεδρος του ΤΤΒ Σινάν Αντίγιαμαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέγεθος και η τοποθεσία του Ankara City Hospital θα προκαλέσουν προβλήματα στην κυκλοφορία περιμετρικά του νοσοκομείου, καθώς βρίσκεται σε έναν από τους κεντρικότερους και πλέον πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, στη συνοικία Μπιλκέντ.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις προτιμούν, τώρα, να χτίζουν μικρά νοσοκομεία παρά ένα μεγάλο και το μοντέλο σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτικού τομέα έχει σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί, τονίζει ο Αντίγιαμαν, ενώ προσθέτει ότι είναι αδύνατο για την κυβέρνηση να αποκομίσει βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα έσοδα από τα νέα νοσοκομεία.

«Πρέπει να οργανώνεις, να τα σχεδιάζεις αυτά πολύ προσεκτικά, να εξετάζεις τα πράγματα υπό διαφορετικό πρίσμα για να βρεις τον κατάλληλο τρόπο. Αυτά δεν τα κάνεις όταν αναζητάς λαϊκιστικά, πολιτικά οφέλη. Η υγεία είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Close