ΕλλάδαΕπικαιρότητα

ΣτΕ: Αποζημίωση 800.000 ευρώ για 22χρονο, 20 ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατό του!

Αποζημίωση ύψους 800.000 ευρώ επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην οικογένεια ενός 22χρονου, ο οποίος έχασε τη ζωή του από σφαίρα εξω από το στρατόπεδο Στεφανάκη πριν από 20 ολόκληρα χρόνια!

Η απόφαση ελήφθη 20 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, όταν ο νεαρός φοιτητής ενώ οδηγούσε τη μηχανή του στη λεωφόρο Σχιστού στο Σκαραμαγκά, χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα επιλοχία του στρατού.

Το Δημόσιο καλείται να καταβάλει το συνολικό ποσό των 800.000 ευρώ, συν τους νόμιμους τόκους, στους γονείς και τα δύο αδέλφια του, αφού απορρίφθηκε η σχετική αναίρεση που είχε ασκήσει κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου με την οποία είχε δικαιωθεί η οικογένεια.

Το θλιβερό περιστατικό έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2000 και σύμφωνα με την απόφαση, η σφαίρα που έπληξε θανάσιμα τον φοιτητή, προήλθε από το όπλο 33χρονου επιλοχία του πυροβολικού της 180 Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων ο οποίος εκτελούσε εκείνη τη νύκτα καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας στρατοπέδου.

Οπως προέκυψε, ο αξιωματικός μαζί με ακόμη ένα συνάδελφος του άκουσαν σφυρίγματα έξω από το στρατόπεδο, με αποτέλεσμα να πυροβολήσει τελικά με κατεύθυνση προς τον δρόμο.

Παράλληλα, άρχισε να φωνάζει δυνατά αν υπάρχει κάποιος έξω από το στρατόπεδο.

Μόλις σταμάτησε το να πυροβολεί, ακούστηκε από την πλευρά της Λεωφόρου Σχιστού δυνατή κραυγή πόνου, η οποία ήταν από τον 22χρονο φοιτητή οινολογίας του ΤΕΙ ο οποίος εκείνη την στιγμή περνούσε (σε απόσταση 170 μέτρων) με τν vespa του για να πάει σπίτι του.

Από το Αναθεωρητικό Δικαστήριο ο επιλοχίας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για οπλοχρησία.

Μετά την καταδίκη του υποβιβάστηκε σε οπλίτη και απολύθηκε.

Οι γονείς και τα δύο αδέλφια του φοιτητή προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια διεκδικώντας χρηματική ικανοποίηση για τη ψυχική οδύνη που υπέστησαν και δικαιώθηκαν.

Το Ελληνικό Δημόσιο είχε αντίθετη άποψη και κατέθεσε στο ΣτΕ αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης, υποστηρίζοντας ότι το ποσό των 800.000 ευρώ είναι υπέρμετρα υψηλό και αντίθετο στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Τελικά, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα