ΕπικαιρότηταΠολιτική

Σταϊκούρας: Η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα θα συνεχιστεί και το 2023

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στο σχέδιο των τραπεζών για τους δανειολήπτες, αλλά και στην επιδότηση για το ρεύμα.

Το σχέδιο των τραπεζών για τους δανειολήπτες «είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν είναι αρκετό. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να αντιδράσει ακόμη πιο γενναία, ακόμη πιο εμπροσθοβαρώς».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι «θα μελετήσουμε περισσότερο το σχέδιο και θα τοποθετηθούμε στη Βουλή, και εγώ αύριο, και ο πρωθυπουργός το Σάββατο».

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο υπουργός ανέφερε επίσης, ότι όσα είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ έχουν ενσωματωθεί στον Προϋπολογισμό.

Επεσήμανε πως «λαμβάνουμε και θα λάβουμε μέτρα στήριξης της κοινωνίας (για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από τον πληθωρισμό)». Προσέθεσε δε, πως «εκτιμούμε ότι έτσι όπως κινείται η οικονομία, θα υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος το επόμενο διάστημα. Το πώς και πού θα κατευθυνθεί θα αποφασιστεί από κοινού με τον πρωθυπουργό».

Σταϊκούρας: Υπάρχει απόθεμα 1 δις στον Προϋπολογισμό

Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος θα συνεχιστεί και το 2023. Για αυτό και υπάρχει ένα απόθεμα 1 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός δήλωσε ότι «είναι εφικτή η επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023».

Ωστόσο, είπε ότι το πότε ακριβώς θα εξαρτηθεί από τους εξωγενείς παράγοντες (π.χ. τιμές φυσικού αερίου) ενώ υποστήριξε ότι «κανένας οίκος αξιολόγησης, κανένας επενδυτής δεν θέτει θέμα εκλογών (σ.σ. για τις αξιολογήσεις). Οι εκλογές δεν είναι αντικείμενο προς αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους».

Τα «μπινελίκια» του Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες

Στο περιθώριο συζήτησης του προϋπολογισμού του 2023, ο Χρήστος Σταϊκούρας περιέγραψε το κλίμα μετά τη χθεσινή συνάντηση με τις τράπεζες για το θέμα των δανείων.

«Επί δύο ώρες μπινελικωνόμασταν», ανέφερε επί λέξει ο υπουργός Οικονομικών σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Η πρόταση των τραπεζών είναι το μέτρο να ισχύσει για ένα 12μηνο. Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επί του προϋπολογισμού.

«Θα ωφεληθούν οι δανειολήπτες που ορίζονται ευάλωτοι, με βάση τη νομοθεσία. Θα είναι 30.000 δανειολήπτες», είπε ο υπουργός Οικονομικών που επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη που να κάνει κάτι ανάλογο, με εξαίρεση την Ισπανία η οποία κάλεσε εθελοντικά όποια τράπεζα θέλει, να βοηθήσει.

Σημαντικό, είπε επίσης ο κ. Σταϊκούρας είναι ότι οι τράπεζες θα ανακοινώσουν την απόφαση τους αυτή, χωρίς να επηρεαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός. και τούτο καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζητήματα με τον SSM και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στο τραπέζι της συζήτησης με τις τράπεζες τέθηκε και το ζήτημα των προμηθειών των τραπεζών και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, για τον οποίο ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι 500 πολίτες, το τελευταίο 20ημερο, πήρανε ρύθμιση. Η επόμενη συνάντηση με τις τράπεζες τοποθετείται στις αρχές του νέου χρόνου.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα