ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Στα 16,75 δις οι προσφορές για το 15ετές ελληνικό ομόλογο

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον και αντίστοιχα η ζήτηση που εκδηλώθηκε για την επανέκδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου. Οι προσφορές έφτασαν τα 16,75 δις ευρώ, ενώ το Δημόσιο θα αντλήσει 2 δις ευρώ.

Με την νέα έκδοση των 15ετών ομολόγων, μαζί με την αύξηση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων (σε 13 δις ευρώ έναντι 10 δις ευρώ το Μάρτιο) και τις εισροές κεφαλαίων της ΕΕ (0,7 δις ευρώ από SMP/ ANFA), εκτιμάται ότι καλύπτεται πλήρως το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων ανακούφισης Covid-19 που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ανέρχονται σε περίπου 38 δις ευρώ.

Ωστόσο από το συνολικό ποσό, τα 15,7 δις ευρώ τα οποία προέρχονται κυρίως από προηγούμενες εκταμιεύσεις του ESM, αποτελούν το λεγόμενο «σκληρό μαξιλάρι» των αποθεματικών, και η εκταμίευση μέρους αυτών προϋποθέτει την έγκριση των επίσημων πιστωτών της χώρας.

Πέμπτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Η χώρα έχει ήδη αξιοποιήσει τις αγορές χρέους τέσσερις φορές εφέτος, αντλώντας συνολικά 10 δις ευρώ: 2,5 δις ευρώ μέσω της έκδοσης 15ετών ομολόγων τον Φεβρουάριο, 2 δις ευρώ μέσω 7ετών ομολόγων με επιτόκιο 2% τον Απρίλιο, 3 δις ευρώ μέσω 10ετών ομολόγων με επιτόκιο 1,57% τον Ιούνιο και 2,5 δις ευρώ μέσω 10ετών ομολόγων με επιτόκιο 1,22% τον Σεπτέμβριο.

Η έξοδος της Τετάρτης ήταν η πέμπτη της Ελλάδας στις αγορές το 2020.

Η χώρα έχει ήδη αντλήσει, στις τέσσερις προηγούμενες εξόδους συνολικά 10 δις ευρώ: 2,5 δις ευρώ μέσω της έκδοσης 15ετών ομολόγων τον Φεβρουάριο, 2 δις ευρώ μέσω 7ετών ομολόγων με επιτόκιο 2% τον Απρίλιο, 3 δις ευρώ μέσω 10ετών ομολόγων με επιτόκιο 1,57% τον Ιούνιο και 2,5 δις ευρώ μέσω 10ετών ομολόγων με επιτόκιο 1,22% τον Σεπτέμβριο.

 


 

Για να μην μένετε πίσω στην ενημέρωση, ακολουθήστε το inthecity.gr στα social media…

Βρείτε μας στο Facebook!

Βρείτε μας στο Twitter!

Βρείτε μας στο Youtube!

 

Close