ΕπικαιρότηταΚόσμος

Σουδάν: 413 νεκροί και 3.551 τραυματίες από τις εχθροπαξίες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Smoke is seen rising from a neighborhood in Khartoum, Sudan, Saturday, April 15, 2023. Fierce clashes between Sudan’s military and the country’s powerful paramilitary erupted in the capital and elsewhere in the African nation after weeks of escalating tensions between the two forces. The fighting raised fears of a wider conflict in the chaos-stricken nation. (AP Photo/Marwan Ali)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι 413 σκοτώθηκαν και 3.551 τραυματίστηκαν στο Σουδάν από την έναρξη των εχθροπραξιών πριν από έξι ημέρες.

Εκρήξεις και πυρά συγκλόνισαν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες την πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, πρώτη ημέρα της γιορτής Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, παρά τις ελπίδες του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός.

Οι πέντε εκατομμύρια κάτοικοι του Χαρτούμ ξύπνησαν σήμερα για έβδομη ημέρα υπό τον ήχο των αεροπορικών επιδρομών, των εκρήξεων και των συγκρούσεων. Οι μάχες επικεντρώνονται στο Χαρτούμ και το Νταρφούρ.

Στην πρωτεύουσα, όπου οι κάτοικοι ζουν πλέον χωρίς τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, πολλές οικογένειες προσπαθούν να φύγουν, περνώντας από σημεία ελέγχου των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και του τακτικού στρατού, ενώ πτώματα κείτονται στην άκρη των δρόμων.

10.000 με 20.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν περάσει στο γειτονικό Τσαντ την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ανακοινώνουν τακτικά νίκες και εξαπολύουν κατηγορίες εναντίον των αντιπάλων τους, ισχυρισμοί που είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Νέες συγκρούσεις στο Σουδάν, παρά τις εκκλήσεις για εκεχειρία
Εκρήξεις και πυρά συγκλόνισαν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες το Χαρτούμ, πρώτη ημέρα της γιορτής Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, παρά τις ελπίδες του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός.

Πριν ξημερώσει, όπως κάθε πρωί μετά την 15η Απριλίου, πυρά και αεροπορικές επιδρομές ακούστηκαν στην πρωτεύουσα του Σουδάν.

«Τη νύκτα πολλές συνοικίες του Χαρτούμ βομβαρδίστηκαν και εξακολουθούν να γίνονται στόχος βομβαρδισμών ενώ μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF-ΔΤΥ)», επεσήμανε σήμερα το πρωί το συνδικάτο των γιατρών.

Την Πέμπτη οι διπλωματικές επαφές εντάθηκαν: ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επικεφαλής του στρατού και ντε φάκτο ηγέτης του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, ανακοίνωσε ότι συνομίλησε με περιφερειακούς ηγέτες -κυρίως του Νότιου Σουδάν και της Αιθιοπίας- και διεθνείς, όπως ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Όλοι τους τάχθηκαν υπέρ του τερματισμού των μαχών εναντίον των διαβόητων ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκαλό, δεύτερου στην ιεραρχία της χώρας μετά το πραξικόπημα, ενόψει του Έιντ αλ Φιτρ, που γιορτάζεται για τρεις ημέρες.

Οι ίδιες οι ΔΤΥ ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι «συμφωνούν σε κατάπαυση του πυρός διάρκειας 72 ωρών», από τις 06:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας), προκειμένου «να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση πολιτών και για να τους δοθεί η ευκαιρία να ξαναβρεθούν με τις οικογένειές τους».

Οι ΔΤΥ ανέφεραν πως ανέλαβαν δράση ευρισκόμενες σε «νόμιμη άμυνα» για να αποκρούσουν μια απόπειρα «πραξικοπήματος», όπως τα χαρακτήρισαν, και πρόσθεσαν πως δεσμεύονται σε «απόλυτη κατάπαυση του πυρός» από σήμερα. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 350 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις συγκρούσεις.

Την ίδια ώρα, ο στρατηγός Μπουρχάν εμφανίστηκε για πρώτη φορά από την έναρξη των εχθροπραξιών, στις 15 Απριλίου, στην κρατική τηλεόραση. Απευθύνθηκε στο έθνος με την ευκαιρία του Έιντ, όπως έκανε πάντα ως επικεφαλής των μεταβατικών αρχών, χωρίς να αναφερθεί σε κατάπαυση του πυρός.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα