ΕλλάδαΕπικαιρότητα

SOS! Λιγότερες από 3 στις 10 Ελληνίδες κάνουν τεστ ΠΑΠ

Ιδιαίτερα απογοητευτικά είναι τα επίσημα στοιχεία σχετικά με την πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων στην Ελλάδα.

Μόλις οι 2 με 3 Ελληνίδες (25-30%) που θα έπρεπε να κάνουν τεστ Παπανικολάου, υποβάλλονται σε έλεγχο και μάλιστα μόλις μία φορά κάθε 2-3 έτη. Την ίδια στιγμή, επίσης μόνο οι 4 στις 10 (40%) γυναίκες που πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία, ελέγχεται μαστογραφικά.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία προέρχονται από την πλατφόρμα διαλόγου της All.Can. τα οποία δημοσιοποιούνται ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την καταπολέμηση του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου. Ημέρα που καθιερώθηκε από τη Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών παγκοσμίως και την ενημέρωση για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας και επικ. Καθηγητή Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Ιωάννη Καραϊτιανό, η Παγκόσμια Ημέρα είναι φέτος πιο επίκαιρη από ποτέ, γιατί οι επιπτώσεις από την πανδημία της τελευταίας διετίας, επιβάρυναν ιδιαίτερα την αντιμετώπιση της νόσου αλλά και την έκβαση πολλών καρκινοπαθών ασθενών.

Οπως επισημαίνει, τα σχεδόν τρία τελευταία χρόνια από την εμφάνιση του κορωνοϊού στη ζωή μας ανέδειξαν τις πολλές ανεπάρκειες των εθνικών συστημάτων υγείας όλων των χωρών -προηγμένων και αναπτυσσόμενων- και έκαναν ιδιαίτερα εμφανείς τις ανισότητες στη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα