ΕπικαιρότηταΚόσμος

Σοκ στις Μπαχάμες: Στους 1.300 οι αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα του τυφώνα «Ντόριαν» από τις Μπαχάμες, αν και η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι ο κατάλογος αυτός είναι προσωρινός και ότι πολλοί από τους αγνοουμένους ενδέχεται να βρίσκονται σε καταφύγια σε άλλα σημεία του νησιού, μην έχοντας τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους.

Πολλοί ωστόσο εκφράζουν φόβους ότι οι αγνοούμενοι έπεσαν θύματα των ανέμων ταχύτητας 200 χλμ. την ώρα και των πλημμυρών που έπληξαν το νησί, ανατρέποντας τοίχους, γκρεμίζοντας δένδρα και ισοπεδώνοντας σπίτια. «Αν έμεναν μαζί μου, θα ήταν ασφαλείς», λέει ο Φιλ Τόμας.

Ο συνταξιούχος πλοίαρχος δεν έχει δει τον 30χρονο γιο του, τους δύο εγγονούς και την εγγονή του από την ημέρα του τυφώνα. Η οικογένεια είχε παραμείνει στο σπίτι της νύφης του, η οποία τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας, Νασάου. «Οι γείτονες έψαξαν για τον γιο και τα εγγόνια μου, αλλά δεν βρήκαν τίποτα», λέει ο Τόμας, ενώ προσθέτει ότι άκουσε φήμες που θέλουν τον γιο του να έχει επιβιώσει από την καταστροφή.

Την ίδια ώρα, μετεωρολογικό σύστημα αποτελούμενο από έντονες καταιγίδες κατευθύνεται προς τις Μπαχάμες και αναμένεται να προκαλέσει έντονες βροχοπτώσεις στις περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα «Ντόριαν». Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ ανέφερε ότι το τροπικό σύστημα θα μεταβληθεί σε τροπική καταιγίδα εντός των επόμενων 36 ωρών, πλήττοντας τις βορειοδυτικές Μπαχάμες.

Τον χαρακτηρισμό «ολική καταστροφή» χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Χιούμπερτ Μίνις, αναφερόμενος στις νήσους Αμπακόου, που επλήγησαν σφοδρά από τον «Ντόριαν». Ο 25χρονος κάτοικος των νήσων Ντιέγκο Κάρεϊ αναφέρει: «Ήμασταν μαζί με φίλους την ώρα που ο τυφώνας χτύπησε το νησί. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Η στέγη ξεριζώθηκε και δεν ξαναείδα τους φίλους μου». Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις νήσους Αμπακόου, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Μιλώντας την Πέμπτη στην τηλεόραση, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για την ανάσυρση σορών θυμάτων και την ενημέρωση των οικογενειών για την τύχη των συγγενών τους, για να προσθέσει ότι οι κρατικές αρχές θα προσφέρουν ψυχολογική στήριξη σε όσους έχουν χάσει δικούς τους. «Ο πόνος είναι αβάσταχτος. Πολλοί νιώθουν απελπισία και αναρωτιούνται αν οι άνθρωποί τους είναι ακόμη ζωντανοί», είπε ο Χιούμπερτ Μίνις.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αναλάβει δράση στα νησιά, προωθώντας υλικά για την κατασκευή καταφυγίων, ενόψει της επερχόμενης τροπικής καταιγίδας. «Βλέπουμε πλαστικούς μουσαμάδες να υψώνονται σε όλο το νησί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς η νέα καταιγίδα θα χτυπήσει τα νησιά μας μέσα στο Σαββατοκύριακο», σημειώνει μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα