ΕλλάδαΕπικαιρότητα

ΣΕΒ: 580.000 λιγότερες οι θέσεις εργασίας αυτό το καλοκαίρι

Στο θέμα της σημαντικής αύξησης της ανεργίας, ως συνέπεια του lockdown που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, επιμένει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανίων (ΣΕΒ) τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 20% του εργατικού δυναμικού κατά μέσο όρο το 2020 από 17,2% το 2019, σημειώνει ο ΣΕΒ, υπολογίζοντας ότι τους πέντε μήνες του καλοκαιριού, θύματα της νέας ανεργίας θα είναι 580.000 άτομα.

Το στοίχημα της πολιτείας στην προκειμένη συγκυρία, τονίζει ο ΣΕΒ, «είναι να στηρίξει την απασχόληση ώστε να περιορισθεί η ανεργία που προβλέπεται. Και για τον λόγο αυτό είναι σημαντική η αξιοποίηση των πόρων των 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος SURE, οι οποίοι αναλογούν περίπου σε 483 ευρώ ανά άτομο για πέντε μήνες».

Το κοινωνικά βέλτιστο, προσθέτει, «θα είναι τα χρήματα αυτά να μη γίνουν επιδόματα ανεργίας, αλλά επιδόματα εργασίας».

 

Θύματα της νέας ανεργίας 580.000 άτομα

Η ανεργία αναμένεται, πάντως, να διαμορφωθεί κοντά στο 20% του εργατικού δυναμικού κατά μέσο όρο το 2020 από 17,2% το 2019, με την απασχόληση σε μέσους όρους να μειώνεται κατά 3,7%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνει ο ΣΕΒ σε ανάλυσή του.

Οπως εξηγεί, αυτό σημαίνει μια μείωση της απασχόλησης κατά 155.000 άτομα αρχή – τέλος του 2020, με τη μισθωτή απασχόληση να μειώνεται κατά 101.000 και τους αυτοαπασχολούμενους (που αποτελούν διαχρονικά το 35% της απασχόλησης) κατά 54.000

Το παρόν δελτίο εκτιμά ότι από τα 101.000 άτομα που θα μειωθεί η μισθωτή απασχόληση, ολόκληρη στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, περίπου 13.000 θα είναι η μείωση της απασχόλησης στον τουρισμό και 88.000 στους λοιπούς κλάδους, λαμβάνοντας υπ’ όψη το μέγεθος κάθε κλάδου πριν την τρέχουσα κρίση.

Η οικονομία, όμως, παρουσιάζει εποχιακές διακυμάνσεις, ιδίως στον τουρισμό, με πολύ μεγαλύτερη απασχόληση τους μήνες Μάρτιο έως Ιούλιο που σταδιακά αποκλιμακώνεται τους φθινοπωρινούς μήνες.

Στο παρόν δελτίο, γίνεται μια προσπάθεια να μετρηθεί επίσης η διόγκωση της ανεργίας που αναμένεται τους μήνες αιχμής, χρησιμοποιώντας το πρότυπο της μηνιαίας εξέλιξης των καθαρών προσλήψεων από προηγούμενα χρόνια του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, για τον τουρισμό και τους λοιπούς κλάδους (εκτός καταλυμάτων και εστίασης).

Συνεπώς, αναδεικνύεται το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα στην αντιμετώπιση της ανεργίας το 2020.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανάλυση, προκύπτει ότι στην περίοδο Μαρτίου – Ιουλίου 2020 οι καθαρές προσλήψεις στον τουρισμό θα είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 224.000 άτομα, και στους λοιπούς κλάδους κατά 141.000 άτομα, δηλαδή συνολικά περίπου 365.000 άτομα.

Αν σε αυτούς προστεθούν οι αναλογούντες αυτοαπασχολούμενοι, το σύνολο των πληττόμενων από τη νέα ανεργία συμπολιτών μας θα ανέλθει σε περίπου 580.000 άτομα για 5 μήνες.

 

«Επιδόματα εργασίας» μέσω SURE

«Το στοίχημα της πολιτείας στην προκειμένη συγκυρία είναι να στηρίξει την απασχόληση, ώστε να περιορισθεί η ανεργία που προβλέπεται», σημειώνει ο ΣΕΒ και προσθέτει:

«Και για τον λόγο αυτό είναι σημαντική η αξιοποίηση των πόρων των € 1,4 δισ. του προγράμματος SURE, οι οποίοι αναλογούν περίπου σε € 483 ανά άτομο για 5 μήνες. Το κοινωνικά βέλτιστο θα είναι τα χρήματα αυτά να μην γίνουν επιδόματα ανεργίας, αλλά επιδόματα εργασίας, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο να μπορέσουν να λειτουργήσουν προσφέροντας και διατηρώντας όσες περισσότερες θέσεις εργασίας είναι δυνατόν, έστω και προσωρινά, μειωμένου ωραρίου».

 

Οι κοινωνικοί εταίροι προ των ευθυνών τους

Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι «η κρίση του COVID-19 έφερε και πάλι την ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με το αδιέξοδο της υπερφορολογημένης μισθωτής εργασίας, που επιβαρύνεται και με υψηλό μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, αδιέξοδο που εντείνεται ενόψει της βαθιάς ύφεσης και κρίσης».

Τα προγράμματα στήριξης της εργασίας, τονίζει ο ΣΕΒ, «θα πρέπει να είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να ελαχιστοποιούν τα διλήμματα ηθικού κινδύνου.

Πρέπει να υπάρχει, πάντα, κίνητρο για τους εργαζόμενους να επιδιώξουν να βρουν εργασία και αντικίνητρο για τους εργοδότες να οδηγηθούν άνευ εναλλακτικών στην επιλογή των απολύσεων, ή να καταστρατηγήσουν το σύστημα κρατικών παροχών.

Γι’ αυτό και ο COVID-19 και το πρόγραμμα SURE φέρνουν όλους τους κοινωνικούς εταίρους προ των ευθυνών τους, ώστε να επιδείξουν υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία, ρεαλισμό για την υποστήριξη του παραγωγικού ιστού, επιχειρήσεων και εργαζομένων, και όχι άλλη μια ατελέσφορη διαμάχη».

 

Πρόκριμα για την επόμενη ημέρα

«Το πώς θα αντιμετωπισθεί η ύφεση φέτος, αποτελεί πρόκριμα για την επόμενη μέρα, ώστε να επιστρέψουμε σε μια δυναμική οικονομία χωρίς στρεβλώσεις, αφήνοντας πίσω μια οικονομία και ένα αναπτυξιακό μοντέλο που δεν μπορεί να ξεφύγει από την ασθενική ανάπτυξη», επισημαίνει ακόμη ο ΣΕΒ.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Close