ΕπικαιρότηταΠολιτική

Σενάριο επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων στην Κρήτη από τον Μάρτιο

Την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια και δυτικά της Κρήτης εξετάζει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ξεκινήσει την επεξεργασία των χαρτών, το «κλείσιμο» κόλπων και τη χάραξη των γραμμών βάσης νότια της Κρήτης, προκειμένου να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο ορίζοντας που έχει θέσει η κυβέρνηση -σύμφωνα με τις πληροφορίες- είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο. Μια κίνηση πολύ σημαντική σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Λιβύη και την ακύρωση στην πράξη του παράνομου τουρκολυβυκού μνημονίου.

Όπως επισημαίνουν διεθνολόγοι, μια τέτοια κίνηση θα ενοποιούσε το συνολικό όριο της Κρήτης με αυτό της Γαύδου, και από εκεί θα εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα που θα οριοθετηθεί με την Λιβύη.

Από την κυβέρνηση προεξοφλείται πως η κίνηση αυτή δεν θα ενοχλήσει τις ΗΠΑ, οι οποίες επανειλημμένα κάνουν εκκλήσεις για κινήσεις που δεν θα προκαλούν εντάσεις στην περιοχή, αναφερόμενες και στις δύο χώρες. Επίσης, εκτιμάται η κυβέρνηση πως η κίνηση αυτή θα είχε απήχηση και στην αντιπολίτευση, και έτσι θα έδινε «πόντους» στο Μαξίμου.

Τα «Νέα» αναφέρουν επίσης πως αρμόδιες πηγές βάζουν στην «εξίσωση» και τα Rafale, τα οποία θα έχουν φτάσει τα 12 μέχρι τον Μάρτιο, ενώ την άνοιξη ολοκληρώνεται και η εκπαίδευση των πιλότων.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα