ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Σεισμός 4,6 στο Ιόνιο, 4,7 Ρίχτερ στην Κρήτη – Λέκκας: “Δεν έχουν σχέση με την Τουρκία”

Νέα σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22:14 στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου, 23 χιλιόμετρα δυτικά των Στροφάδων.

Αυτό αναφέρεται σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής,  δεν έχουν γίνει γνωστές σημαντικές ζημιές.

Νωρίτερα το απόγευμα, σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρήτης, με επίκεντρο 44 χιλιόμετρα βόρεια του Ηρακλείου, ενώ το εστιακό βάθος βρίσκεται στα 10 χιλιόμετρα.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Κρήτης και λίγο αργότερα σημειώθηκε ασθενής σεισμική δόνηση, στη θαλάσσια περιοχή των Χανίων, 37,3 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά, 2,9 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.

Καθησυχαστικός πάντως εμφανίστηκε ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας μετά τις βραδινές σεισμικές δονήσεις του Σαββάτου, τονίζοντας ότι δεν έχουν σχέση ούτε μεταξύ τους ούτε με τα 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκαν νωρίς το βράδυ στην κεντρική Τουρκία.

«Είχαμε έναν σεισμό 4,8 στην Κρήτη, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και έναν στην Ζάκυνθο. Και οι δύο αυτοί σεισμοί δεν έχουν καμία απολύτως σχέση ούτε με το σεισμό στην Τουρκία αλλά ούτε και μεταξύ τους. Προέρχονται από διαφορετικά, γεωτεκτονικά περιβάλλοντα και σχετίζονται μόνο χρονικά» ανέφερε ο Καθηγητής Λέκκας.

«Ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έγινε στην ίδια, επικεντρική περιοχή με το μεγάλο σεισμό, συγκεκριμένα στο Βόρειο μέρος της, και είναι μέσα στα πλαίσια της μετασεισμικής ακολουθίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα