ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Σε οδηγούς που θα “κόβονταν”, συμμορία έβγαζε άδειες οδήγησης με ταρίφα 2.000 ευρώ

Στην εξάρθρωση σπείρας που από τον φετινό Μάρτιο κανόνιζε να βγάζει άδειες οδήγησης σε άτομα που (υπό κανονικές συνθήκες) θα αποτύγχαναν στις σχετικές εξετάσεις είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε δεν γνώριζαν ελληνικά, προχώρησε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Όπως ανακοινώθηκε, για την υπόθεση έχουν συλληφθεί 13 άτομα ενώ κατηγορίες αντιμετωπίζουν άλλοι 58.

Τα μέλη της συμμορίας, δεν δίστασαν μάλιστα να απειλήσουν στελέχη της υπηρεσίας που διενεργούσε τις εξετάσεις, όταν εκείνα προέβησαν σε εντατικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα τη σύλληψη αρκετών εξεταζόμενων.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2022, τα μέλη της συμμορίας πέτυχαν να χορηγήσουν με παράνομο τρόπο 340 άδειες ικανότητας οδήγησης και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας, αποκομίζοντας όφελος ύψους 680.000 ευρώ.

Σε βάρος των 71 ατόμων που είτε έχουν συλληφθεί είτε κατηγορούνται σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου για παράλειψη που αντίκεται στα καθήκοντά του, ψευδής βεβαίωση και νόθευση, παράβαση καθήκοντος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατοχή γνήσιων και πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και νομοθεσία περί όπλων.

Οπως ανακοινώθηκε, τα μέλη της συμμορίας αναζητούσαν και έρχονταν σε επαφή με υποψήφιους, οι οποίοι αδυνατούσαν να επιτύχουν στις εξετάσεις, είτε λόγω ικανοτήτων είτε επειδή δεν γνώριζαν τη γλώσσα.

Στο πλαίσιο αυτό, τους ενημέρωναν για τη διαδικασία, ενώ την προηγούμενη των εξετάσεων απέστελλαν στους επιτηρητές – υπάλληλους, μέλη της οργάνωσης, τις φωτογραφίες και τα στοιχεία των εξεταζόμενων.

Την ημέρα της εξέτασης τοποθετούσαν σε κατάλληλα σημεία στο σώμα και τα ρούχα των υποψηφίων οπτικοακουστικές συσκευές (ακουστικά τύπου «ψείρα» και μικροκάμερα), ενώ σε σακίδια ή σακούλες που έφεραν οι εξεταζόμενοι έκρυβαν συσκευή αναμετάδοσης δεδομένων, ώστε να έχουν ζωντανή εικόνα.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα