ΕπικαιρότηταΠολιτική

Σε Νταβός και Ιαπωνία τον Ιανουάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με τον νέο πονοκέφαλο της κυβέρνησης, Χειμάρα να παίρνει τον δρόμο της παραίτησης το Μέγαρο Μαξίμου εκτός από το να δουλεύει σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς προετοιμάζει δυο σημαντικά ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό.

Το πρώτο θα είναι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο οικονομικό φόρουμ Παγκοσμίου ενδιαφέροντος στο Νταβός που θα διαρκέσει από τις 16 μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και προσελκύει ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι το επίσημο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία από τις 28 μέχρι 31 Ιανουαρίου, το οποίο σχεδιάζεται προσεκτικά από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πιστός και ο ίδιος στην προτροπή που δίνει στους υπουργούς του ότι δεν κατεβάζουμε τα μολύβια ο πρωθυπουργός στοχεύει να προσελκύσει επενδύσεις από τη σημαντική ιαπωνική οικονομία στην Ελλάδα. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο έμπειρος στον τομέα του, υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, με μια μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών για να γίνουν οι πρώτες επαφές.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός για το ποιοι ακόμη υπουργοί θα συμμετέχουν. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θεωρείται ένας από τους πιο πιθανούς καθώς χαρακτηρίζεται το ισχυρό χαρτί του υπουργικού συμβουλίου με το έργο το οποίο έχει διατελέσει.

Το παρασκήνιο της παραίτησης Χειμάρα

Ένα άλλο μεγάλο «αγκάθι» προέκυψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που παρέπεμπε στην υπόθεση Πάτση. Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες η αποκάλυψη ότι ο βουλευτής Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας, με την επιχειρηματική του δραστηριότητα παρέκαμπτε το ασυμβίβαστο της βουλευτικής του ιδιότητας και σύναπτε την τελευταία τριετία συμβάσεις με ΟΤΑ κερδίζοντας χιλιάδες ευρώ, ήταν ένα άλλο πλήγμα για το προφίλ της κυβέρνησης.

Μετά από το «σφυροκόπημα» που δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία από σύσσωμη την αντιπολίτευση η αποπομπή του βουλευτή ήταν μονόδρομος. Το μόνο που επιλέχτηκε ήταν να μην ακολουθηθεί η τακτική της διαγραφής του, όπως συνέβη με τον κ. Πάτση, ο οποίος δεν παρέδωσε τη βουλευτική του έδρα, αλλά να δοθεί η ευκαιρία στον κ. Χειμάρα να παραιτηθεί ο ίδιος και να παραδώσει την έδρα.

Οι πιέσεις ασκήθηκαν από τον Γραμματέα της Κοινοβουλετικής Ομάδας Γιάννη Μπούγα προς τον βουλευτή Φθιώτιδας, στέλνοντας του το μήνυμα ότι δικαιολογίες όπως «ακούσια παράλειψη» δεν ευσταθούσαν και δεν μπορούσαν να ληφθούν σοβαρά. Ούτε ένας άλλος τρόπος παραμονής που σκεφτόταν ο κ. Χειμάρας, όπως η επιστροφή των κερδών, μπήκε στο κάδρο της συζήτησης. Το τελεσίγραφο που του δόθηκε ήταν ή παραίτηση ή διαγραφή.

Ο ίδιος θέλοντας να διατηρήσει τους δεσμούς του με τη Νέα Δημοκρατία επέλεξε την παραίτηση ευελπιστώντας ότι μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες αυτό είναι πολύ δύσκολο έως και απίθανο καθώς υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το πρόσωπό του τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς οι ενέργειες του στρίμωξαν το κόμμα στη γωνία, στο παρά πέντε της εκλογικής αναμέτρησης.

 

Πηγή: thestandard.gr

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα