ΕπικαιρότηταΠολιτική

Σε δυο μήνες οι επικουρικές συντάξεις λόγω θανάτου

Επικουρική σύνταξη σε δυο (2) μήνες με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι από μεταβίβαση σύνταξης λόγω θανάτου.

Η νέα υπηρεσία άρχισε να λειτουργεί από χθες στον ΕΦΚΑ και αφορά τις νέες από εδώ και πέρα αιτήσεις για μεταβίβαση σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου στον/στην επιζώντα σύζυγο ή και σε τέκνα.

Οι παλιές αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα, θα αντιμετωπιστούν με την παλιά χειρόγραφη διαδικασία εξέτασης των προϋποθέσεων και έκδοσης των αποφάσεων.

Ποιους καλύπτει

Η ηλεκτρονική μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου εφαρμόζεται από χθες και καλύπτει όλα τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα, ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ενταχθεί και ο δημόσιος.

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Αίτηση μεταβίβασης επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου», o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και ακολουθεί τη διαδρομή: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες>Συνταξιούχοι>Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

Με τη νέα υπηρεσία η επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου θα βγαίνει μεν σε δυο (2) μήνες μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, αφού όμως προηγουμένως έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη.

Ενδεικτικά, τους τελευταίους 12 μήνες κατατέθηκαν για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου, περισότερες από 20.000 αιτήσεις.

Συνολικά, μαζί με τις συντάξεις λόγω γήρατος και αναπηρίας, βρίσκονται σε εκκρεμότητα πάνω από 100.000 επικουρικές συντάξεις, διότι καθυστερεί η έκδοση των κύριων συντάξεων, που είναι η βασική προϋπόθεση για να εκδοθούν στη συνέχεια οι επικουρικές.

Οι νέοι δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου μπορούν πλέον να υποβάλουν ηλεκτρονικά το αίτημα στον ΕΦΚΑ όσον αφορά την επικουρική και εάν απαιτηθεί, η αρμόδια υπηρεσία θα επικοινωνεί μαζί τους, για τυχόν ελλείψεις σε στοιχεία ή δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν.

Η πλειονότητα των δικαιολογητικών πάντως, όπως πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών, ληξιαρχική πράξη θανάτου κ.ά., αντλούνται αυτόματα μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των δημόσιων υπηρεσιών.

Ο ΕΦΚΑ εκδίδει ψηφιακά και κύριες συντάξεις για τις κατηγορίες λόγω γήρατος από ΟΓΑ και λόγω θανάτου από όλα τα Ταμεία.

Στο ψηφιακό «πάνελ», έρχεται να προστεθεί και η έκδοση επικουρικών λόγω θανάτου, ενώ σύντομα θα ενσωματωθούν στην ψηφιακή σύνταξη και οι επικουρικές λόγω γήρατος.

Κώστας Κατίκος

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα