COVID-19ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Σαρώνει πλέον ο κορωνοϊός – Αυξάνονται οι εμβολιασμοί

Η πίεση που τους ασκείται λόγω των νέων μέτρων, το γεγονός ότι αποκλείονται από την κοινωνική ζωή, το 4ο κύμα της πανδημίας που καλπάζει, οδηγεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στην απόφαση να εμβολιαστούν.

Τα εμβολιαστικά κέντρα γεμίζουν ξανά με κόσμο, πλέον λειτουργούν και τα Σάββατα και κλείνονται νέα ραντεβού για την αδόση, την ώρα που στο προσκήνιο μπαίνει πλέον δυναμικά και η γδόση του εμβολίου.

Ηδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr, έγκαιρου προγραμματισμού ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της νόσου covid-19 για τα άτομα άνω των 18 ετών, που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την δεύτερη δόση.

Η χορήγηση τρίτης δόσης θα γίνεται με την συμπλήρωση εξαμήνου από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna.

Η αναμνηστική δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna.

Σημειώνεται, ότι η αναμνηστική δόση σε όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Στην ειδική ομάδα των ανοσοκατασταλμένων, η αναμνηστική δόση γίνεται έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Η χορήγηση τρίτης δόσης ξεκίνησε στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο και στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας, η οποία μειώνεται μετά την πάροδο έξι μηνών και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Αυξάνει την αντισωματική απάντηση, ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κορωνοϊό.

Γι’ αυτό το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους (δύο δόσεις) άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί περιθώριο ένας μήνας για τον εμβολιασμό τους, με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.

Ο ρυθμός αυξάνεται

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού, εκ των οποίων οι 137.000 είναι για πρώτη δόση, οι 343.000 για δεύτερη δόση και οι 420.000 για την τρίτη δόση.

Τουλάχιστον το 75% του ενήλικου πληθυσμού και το 65% του γενικού πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.

Πρόσθεσε ότι «πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και έχουν εξασφαλιστεί αναπνευστήρες και τεχνική υποδομή ώστε αν χρειαστεί διασωλήνωση ασθενούς εκτός ΜΕΘ να πληροί πλήρως τις προϋποθέσεις, ειδικά όπου δεν ενδείκνυται μετακίνηση του ασθενούς».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, ανέφερε ότι την περασμένη Δευτέρα κλείστηκαν 105.000 ραντεβού τρίτης δόσης και την Τετάρτη, 55.000 ραντεβού.

Καθημερινά πραγματοποιούνται περίπου 25.000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης, με τον συνολικό αριθμό εμβολιασμένων να ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια.

Το λαμπρό παράδειγμα του Λασιθίου

Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η περιφερειακή ενότητα Λασιθίου. Η επικεφαλής της Κινητής Ομάδας Υγείας (ΚΟΜΥ) Λασιθίου, Αθηνά Καρπούζη, τόνισε ότι η καλή εικόνα οφείλεται στον σχεδιασμό, τα μέτρα που τηρούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό και τους ελέγχους που συνεχίζουν να γίνονται. Υπογράμμισε, βέβαια, ότι οφείλεται κυρίως στους εμβολιασμούς, που είναι περισσότεροι αναλογικά με άλλες περιοχές.

Ωστόσο, η κυρία Καρπούζη δεν παρέλειψε να τονίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

“Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το επόμενο διάστημα, ώστε να διαφυλαχθεί αυτή η καλή εικόνα και να δούμε αν -όπως δείχνει η ως τώρα πορεία στο Λασίθι- αποκτήσει ενδημικό χαρακτήρα η Covid-19”, είπε.

Τείχος ανοσίας την άνοιξη

Την εκτίμηση ότι «τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τον κορωνοϊό κινούνται στην σωστή κατεύθυνση για τον περιορισμό της πανδημίας», διατύπωσε χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Παραλλήλως, εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί τείχος ανοσίας στο 80%-85% την Ανοιξη του 2022, οπότε και ο ιός θα γίνει ενδημικός.

Υποστήριξε ότι «τα νέα μέτρα έχουν δύο διαφορετικές συνιστώσες.

Η μια είναι ότι εξωθεί τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί και να γλιτώσει από τα μέτρα απομόνωσης.

Τη δεύτερη πρέπει να την εκλάβουν ως μέτρο προστασίας, διότι οι ανεμβολίαστοι δεν είναι μόνο ότι επιτείνουν τη διασπορά της πανδημίας, αλλά κυρίως οι ίδιοι κινδυνεύουν να αρρωστήσουν και να καταλήξουν σε κάποιο νοσοκομείο διασωληνωμένοι ή και να πεθάνουν, όταν έχουν αυξημένη κινητικότητα».

Ωστόσο, επισήμανε ότι για τους πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να ληφθούν πιο στοχευμένα μέτρα. «Η κεντρική ιδέα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού ήταν πολύ σωστή, διότι εντόπισε το πρόβλημα στους άνω των 60 ετών πολλάκις», τόνισε.

Οπως εξήγησε, στόχος αυτή τη στιγμή είναι να κάνουν άμεσα την τρίτη δόση ώστε να μειωθεί η διασπορά και το κλάσμα των διασωληνωμένων και αυτών που χάνουν τη ζωή τους -που είναι βέβαια μικρό γύρω στο 5%-10%- και αφορά αυτούς που ναι μεν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, αλλά λόγω του ότι έχουν απομακρυνθεί χρονικά από το τέλος του εμβολιασμού τους είναι ευάλωτοι και δημιουργούν μια πίεση στο υγειονομικό σύστημα.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:COVID-19