ΑρθρογραφίαΤουρισμός

Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα, μια δυσεπίλυτη εξίσωση…

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΑΚΗΣ

Τα νέα που έρχονται τις τελευταίες ημέρες από τη Ρωσία περί πενταψήφιου αριθμού μολύνσεων κάθε 24 ώρες από τον κοροναϊό, θεωρείται απογοητευτική για τον ελληνικό τουρισμό.

Σε μια εξαιρετικά δυσμενή περίοδο για ολόκληρο τον πλανήτη, όπου όλες οι συγκυρίες καταδεικνύουν ότι ο φονικός ιός αποτελεί αναμφισβήτητα τον μεγάλο πρωταγωνιστή της νέας εποχήςοι πολίτες αισθάνονται την ανάγκη να βρουν μια αχτίδα φωτός προκειμένου να αναθαρρήσουν.

Στην Ελλάδα, η οικονομική ανάκαμψη ούτως ή άλλως ήταν το ζητούμενο έπειτα από μια δεκαετία βαθιάς ύφεσης και φτωχοποίησης και ο τουρισμός πάντοτε φάνταζε ως η μόνη διέξοδος για εισροή χρημάτων στον κρατικό κορβανά, αλλά και για απασχόληση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Οι μόνοι δείκτες που παρουσίαζαν στοιχεία αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας και τη δυνατότητα μείωσης κατά το δυνατό της ανεργίας, ήταν εκείνοι που είχαν σχέση με τη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» της χώρας.

Επανερχόμενοι λοιπόν στα ιδιαιτέρως δυσάρεστα νέα των τελευταίων ημερών, διαπιστώνουμε ότι η περίφημη ανάκαμψη (τουλάχιστον σε ένα βαθμό) του τουρισμού από ένα προϊόν που στη χώρα μας θεωρείται ευέλικτο, όχι μόνο δεν είναι δυνατή, αλλά φτάνει στα όρια της καταστροφής, ιδιαιτέρως όταν προέρχεται από την πολύ δυναμική αγορά της Ρωσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περσινή χρονιά επισκέφτηκαν την Ελλάδα και γοητεύτηκαν από τις ομορφιές της περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες, που απέφεραν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα.

Πρόκειται για εισπράξεις που είναι σαφές ότι δίνουν μια βαθιά ανάσα στην ελληνική οικονομία από ένα προϊόν που εδώ και δεκαετίες χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο και ασφαλώς το πιο αποδοτικό.

Την περυσινή χρονιά, στην τουριστική έκθεση της Μόσχας ΜΙΤΤ 2019 (Moscow International Travel & Tourism Exhibition), μία από τις πέντε μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις στον κόσμο, η εικόνα έδειξε ότι οι αφίξεις των Ρώσων επισκεπτών θα διαμορφώνονταν στα περίπου ίδια επίπεδα με το 2018.

Τελικά, η εικόνα ήταν πιο ευχάριστη, καθώς υπήρξε μία μικρή, αλλά σε κάθε περίπτωση ικανοποιητική άνοδος.

Η Κρήτη, η Ρόδος και η Χαλκιδική, είναι τα βασικά «προπύργια» του τουρισμού που προέρχεται από την αχανή βόρεια χώρα.

Οπως σημειώνει ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής, πέρυσι η Χαλκιδική φιλοξένησε περίπου 90 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες, ενώ οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Μακεδονία ήταν ίδιες περίπου με το 2018.

Εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών στο νησί της Ρόδου και στην πάντοτε δημοφιλή Σαντορίνη, αλλά η Κρήτη είναι εκείνη που κρατά τα σκήπτρα με τεράστιο αριθμό τουριστών.

Πώς πρέπει λοιπόν η χώρα μας, μετά από όλα όσα τραγικά συμβαίνουν, με κρούσματα κοροναϊού και χιλιάδες θανάτους στη Ρωσία, να αντιδράσει προκειμένου να υπάρξει ένα ουσιαστικό πλάνο με υγιείς βάσεις;

Δυστυχώς, απ’ ότι φαίνεται, η εν γένει κατάσταση οδεύει προς απογοήτευση, καθώς ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που συσχετίζουν την καθημερινότητά τους με τον τουρισμό, οδηγείται στην απόγνωση.

Στη ρωσική πρωτεύουσα η κατάσταση από τα κρούσματα και το εθνικό σύστημα Υγείας τείνει να χαρακτηριστεί ως παντελώς ανεξέλεγκτη, τα προβλήματα πάσης φύσεως διογκώνονται από αυτό το σαρωτικό πέρασμα του COVID-19 στη χώρα και οι ονειρεμένες διακοπές για κάθε Ρώσο πολίτη, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, μοιάζουν αν μη τι άλλο απαγορευτικές.

Ευλόγως, τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά και σσυγκεκριμένα. Ενα από τα κυρίαρχα, αφορά στην περίπτωση που ένας τουρίστας αποφασίσει να έρθει στην Ελλάδα για να απολαύσει τις απαράμιλλες ομορφιές της.

Είναι λογικό ότι πριν πάρει την απόφαση να ταξιδέψει, θα πρέπει να αναλάβει και μία σειρά από σοβαρά ρίσκα, πέραν και της προφανώς κακής διάθεσης που δεν του επιτρέπει χαρούμενες διακοπές.

Ενα σοβαρό ρίσκο είναι η περίπτωση στο ξενοδοχείο όπου θα διαμένει, να παρουσιαστεί έστω και ένα μόνο κρούσμα. Είναι αντιληπτό ότι θα παραμείνει ο ίδιος σε καραντίνα, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της παρέας ή της οικογένειάς του και μάλιστα σε ξεχωριστούς χώρους!

Ακόμη πιο δύσκολο φαίνεται εάν στις οικογένειες αυτές θα υπάρχουν και μικρά παιδιά, αφού το σενάριο της καραντίνας θα μοιάζει κάτι περισσότερο από εφιαλτικό.

Άλλο ένα σοβαρό ρίσκο αποτελεί έτσι κι αλλιώς το ταξίδι με το αεροπλάνο. Παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν φροντίσει να λάβουν όλες οι αεροπορικές εταιρείες, η αλήθεια είναι πως το όλο κλίμα που έχει διαμορφωθεί δημιουργεί μία αίσθηση φόβου, εξαιρετικά δυσάρεστη, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για κάποιες ημέρες διακοπών, ανεμελιάς, χαλάρωσης και ξεκούρασης.

Ούτως ή άλλως, παρόμοιοι κίνδυνοι υπάρχουν πολλοί και θα μπορούσε να απαριθμήσει κανείς δεκάδες απ’ αυτούς. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι τι θα πράξει η χώρα μας προκειμένου η στρατηγική της να σταθεί ικανή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη βάση της λογικής και της κατά το δυνατόν αισιοδοξίας.

Για τον λόγο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Σύλλογοι των εμπλεκομένων με τον τουρισμό στην Κρήτη, έχουν έρθει σε επικοινωνία με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ζητώντας του να θέσουν όλοι μαζί μία κοινή πλεύση ευθύνης απέναντι σε όσα συμβαίνουν, με δύο κυρίαρχα ζητήματα:

  • Η φετινή χρονιά να θεωρηθεί ως μια «χαμένη χρονιά» για τον ελληνικό τουρισμό και επομένως να ξεκινήσουν από τώρα οι όποιες συζητήσεις για την οικονομία, δεδομένου ότι από τον τουριστικό κλάδο ζουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό συνεπάγεται πλήθος αποζημιώσεων, έστω και μικρότερου χαρακτήρα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων εργάζονται έξι με επτά μήνες στον τουρισμό και τους υπόλοιπους ζουν από το επίδομα του ΟΑΕΔ.
  • Η συζήτηση να αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη χρονιά του 2021, ώστε η Κρήτη (και αυτονοήτως όλη η χώρα) να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο, με προγραμματισμένες τις όποιες δυσμενείς επιπτώσεις, αν και οι διεθνείς οικονομικοί δείκτες αναδεικνύουν την Ελλάδα σε μία χώρα που η οικονομία της θα έχει άνοδο κατά περίπου 5% στο σύνολό της.

Το Υπουργείο Τουρισμού είναι αλήθεια ότι έχει επιδείξει ισχυρά αντανακλαστικά μπροστά στα απρόσμενα φαινόμενα της ασθένειας και των επιπτώσεών της στον πληθυσμό. Ο κ. Θεοχάρης εργάζεται σκληρά στην κατεύθυνση της συνεννόησης και της ουσιαστικής συνεισφοράς του κράτους σε έναν τομέα που αποτελεί τον κύριο αιμοδότη της εθνικής οικονομίας.

Σε μία εποχή όπου τώρα θα συζητούσαμε για το κατά πόσο οι μεγάλοι tour operators είχαν εξασφαλίσει σε συνεργασία με τους ξενοδόχους και τους άλλους παράγοντες του ελληνικού τουρισμού την πληρότητα των κλινών έως και το φθινόπωρο, δυστυχώς ο αόρατος εχθρός COVID-19 είναι διαπιστωμένο ότι δεν υπολογίζει κράτη, ανθρώπους, οικονομίες και δεδομένα.

Είναι ένας εχθρός αόρατος που δημιουργεί μεγάλους πονοκεφάλους στην ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, η οποία προσπαθεί να επιλύσει κατά το δυνατό τα τεράστια προβλήματα που καθημερινά ανακύπτουν.

Κατά τον Χάρη Θεοχάρη, όπως και για τον υφυπουργό Μάνο Κόνσολα, η τουριστική περίοδος δεν θεωρείται χαμένη, άλλωστε είναι ευχή όλων όσοι έχουν ευαισθησία απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο που ονομάζεται Τουρισμός.

Ωστόσο, τα ευχολόγια δεν δίνουν τις λύσεις. Προς τούτο, επιβάλλεται αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, συνεχής προσπάθεια και πάνω απ’ όλα ψυχραιμία. Είναι οι τρεις παράμετροι που μπορούν να κάνουν τη διαφορά…

Close