ΕπικαιρότηταΚόσμος

Ρωσία: Ο πιο εξελιγμένος της ιός (Snake) εξουδετερώθηκε από τις ΗΠΑ

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες κυβερνοασφάλειας κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον ιό Snake.

Είναι εκείνος ο ιός, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας για την κλοπή ευαίσθητων εγγράφων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες κυβερνοασφάλειας κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον ιό Snake, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας για την κλοπή ευαίσθητων εγγράφων από εκατοντάδες χρήστες υπολογιστών που εργάζονταν για κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ, καθώς και από δημοσιογράφους και προσωπικό πρεσβειών από το 2003.

Η δημιουργία και η χρήση του δούρειου ίππου, του οποίου η πλήρης λειτουργία ήταν άγνωστη ακόμη και στους χάκερ που τον χρησιμοποίησαν, συνδέεται με το Κέντρο 16 της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), πρώην υπάλληλος του οποίου ήταν μεταξύ των διπλωματών που απελάθηκαν από χώρες της ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τον Snake εδώ και δύο δεκαετίες και οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο δημοσίευαν τακτικά προειδοποιήσεις σχετικά με τον ιό , αλλά μόλις τώρα κατέστη δυνατό να νικηθεί πλήρως.

Οπως εξηγούν οι εμπειρογνώμονες, ο Snake βελτιώνεται συνεχώς από τους δημιουργούς του, εμποδίζοντας τον αποκλεισμό του. Το αποτέλεσμα για την εξουδετέρωση του ιού, ήταν ότι το FBI δημιούργησε ένα ειδικό εργαλείο, με την κωδική ονομασία Perseus, το οποίο, στο πλαίσιο της επιχείρησης Medusa, άρχισε να δίνει εντολές μέσω των μολυσμένων υπολογιστών που προκαλούσαν την καταστροφή των ίδιων των ζωτικών συστατικών του κακόβουλου λογισμικού.

Επί της ουσίας πρόκειται για την πλοκή του αρχαίου ελληνικού μύθου της Γοργόνας Μέδουσας, η οποία μετέτρεπε τους ανθρώπους σε πέτρα με την εμφάνισή της και στην οποία ο Περσέας κατάφερε να της κόψει το κεφάλι με τα φίδια για μαλλιά, χρησιμοποιώντας μια ασπίδα για καθρέφτη.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα