ΕπικαιρότηταΠολιτική

Ρένα Δούρου για την πλημμύρα στην Μάνδρα: “Αναλαμβάνω την πολιτική, όχι την ποινική ευθύνη για την τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους”

Την πεποίθησή της πως επί της διοίκησης της στην Περιφέρεια Αττικής έγινε ό,τι ήταν δυνατό για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, με πρόγραμμα 163 έργων και για την προστασία των πολιτών, εξέφρασε στο δικαστήριο η η τέως περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, που ολοκλήρωσε την απολογία της για την φονική πλημμύρα στην Μάνδρα το 2017.

Οπως ξεκαθάρισε, αναλαμβάνει την πολιτική, αλλά όχι και την ποινική ευθύνη.

«Στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δεν μου αναλογούν. Η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν μία πρωτοφανής καταστροφή, μία τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους», ανέφερε μεταξύ άλλων στην διάρκεια της απολογίας της, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Η κυρία Δούρου άνοιξε με την απολογία της, που έχει ξεκινήσει από το πρωί, τον κύκλο των εξηγήσεων που καλούνται να δώσουν στο δικαστήριο για τη φονική πλημμύρα της Μάνδρας οι συνολικά 21 κατηγορούμενοι.

Τα τότε στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπηρεσιών του Δημοσίου δικάζονται για πράξεις και παραλείψεις τους, οι οποίες, κατά τη Δικαιοσύνη, επέδρασαν καταλυτικά στο τραγικό αποτέλεσμα που άφησε πίσω της η έντονη βροχόπτωση που έπληξε τη Δυτική Αττική τον Νοέμβριο του 2017.

Η πρώτη από τους κατηγορούμενους που απολογείται για την καταστροφή που κόστισε τη ζωή 25 ανθρώπων, είπε στους δικαστές ότι αναλαμβάνει την πολιτική, αλλά όχι την ποινική ευθύνη, για την πλημμύρα που έπληξε την Μάνδρα το πρωί της 15ης Νοεμβρίου 2017:

«Το να αναζητείς ευθύνη άλλων στον περιφερειάρχη παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας και της νομιμότητας, ωστόσο θα αναφερθώ στην κατηγορία μία προς μία γιατί θέλω να τις αντικρούσω μία προς μία. Αν και δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα, στέκομαι απέναντί σας έχοντας αναλάβει την πολιτική ευθύνη του περιφερειάρχη, ουδέποτε ανθίσταμαι σε αυτήν, αλλά η πολιτική ευθύνη δεν συνεπάγεται ποινική ευθύνη. Αν πραγματικά υπάρχουν αμέλεια ή παραλείψεις άλλων, αυτοί να αναλάβουν την ποινική ευθύνη και εγώ την πολιτική για τις πράξεις τους».

Η Ρένα Δούρου ανέφερε στο δικαστήριο ότι η θεομηνία στην Μάνδρα ήταν πρωτοφανής καταστροφή, την οποία, όπως είπε η κατηγορουμένη, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας χαρακτήρισε όταν κατέθεσε στο δικαστήριο ως «αρχή της κλιματικής αλλαγής».

Η ίδια συμπλήρωσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια».

Η κατηγορουμένη τόνισε στο δικαστήριο πως δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι την «κλιματική κρίση», σημειώνοντας ότι επί θητείας της είτε έγιναν είτε δρομολογήθηκαν και βρίσκονταν σε εξέλιξη 163 αντιπλημμυρικά έργα ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

«Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει «ο μέσος συνετός άνθρωπος;», αναρωτήθηκε και επικαλέστηκε την κατάθεση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα: «Ηρθε μπροστά σας ο κ. Τζιτζικώστας και σας περιέγραψε ότι όλοι οι περιφερειάρχες γνωρίζουν την εικόνα, αλλά θα ήταν αδύνατο να γνωρίζουν το κάθε έργο ξεχωριστά και τεχνικές λεπτομέρειες. Για το συγκεκριμένο έργο δεν μου αναφέρθηκε ποτέ ζήτημα καθυστέρησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι λέω πως φταίει κάποιος άλλος από τις τεχνικές υπηρεσίες, γιατί αν πάρουμε τις ημερομηνίες δεν υπήρξε καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου. Ουδέποτε για το συγκεκριμένο έργο δηλώθηκε ή υπήρξε καθυστέρηση, αφού κανείς από την πυραμίδα δεν ήρθε να μου πει ότι καθυστερεί».

Οπως ανέφερε η κ. Δούρου, «το κατηγορητήριο μιλάει για παράλειψή μου από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014, δηλαδή μόλις μπήκα στο γραφείο μου και με κατηγορεί για μια μελέτη την οποία έπρεπε να ελέγξω επειδή δεν ήταν σωστά τα όρια από τον μελετητή».

Λίγο μετά, η Ρένα Δούρου ανέφερε: «Υπάρχει η αίσθηση ότι ο Περιφερειάρχης είναι ο απόλυτος άρχοντας. Ομως, υπάρχουν όργανα που τον ελέγχουν, για να μην καταστεί ένας ανεύθυνος, μικρός πρωθυπουργός».

Η τέως Περιφερειάρχης Αττικής, επεσήμανε ότι το φυσικό φαινόμενο που έπληξε τη Δυτική Αττική, ειδικά την περιοχή της Μάνδρας, ήταν βίαιο και την σφοδρότητά του δεν προέβλεψαν τότε ούτε οι ειδικοί επιστήμονες.

Η κατηγορούμενη πρώην περιφερειάρχης απάντησε σε ερωτήσεις της Έδρας και τόνισε πως το έργο για την αντιπλημμυρική προστασία της Μάνδρας δεν θα μπορούσε να γίνει με διαδικασία κατεπείγοντος, υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρχε για αυτό ώριμη μελέτη.

Στην καταληκτική της φράση η κ. Δούρου τόνισε στο δικαστήριο ότι «τραγωδίες σαν αυτή που έλαβε χώρα το 2017 στην Μάνδρα, δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση», συμπληρώνοντας ότι ήταν επιλογή της να μην αντιλέξει με όσους θεωρούσαν την ίδια ως υπεύθυνη για την απώλεια ζωών.

Μάλιστα, όπως είπε, δεν απάντησε «ακόμα και όταν ο προκάτοχος μου έβγαινε και έλεγε “ έτοιμη ήταν η μελέτη, στο συρτάρι της, την άφησα”. Μου έλεγαν τότε “ βγες και πες πως η μελέτη ήταν έτοιμη στα τέλη 2016″. Εγώ έλεγα τότε ότι όσο υπάρχουν αγνοούμενοι, δεν μπορώ να βγω να το πω. Σεβάστηκα τη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά η κατηγορουμένη, η οποία τόνισε ότι «στο συρτάρι μου βρήκα από τους προκατόχους μου 50 μελέτες και απολύτως κανένα έργο».

Απολογούμενη η κ. Δούρου αναφέρθηκε στο θέμα της κλιματικής κρίσης η οποία όπως είπε πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη, διευκρινίζοντας ότι δεν αναζητά κανένα άλλοθι: «Να μην φτάσουμε στο σημείο να αρνηθούμε την κλιματική κρίση… Ακόμα και ο πρωθυπουργός αναφέρεται στις συνέπειές της. Δεν την αρνιόμαστε, αλλά δεν την έχουμε ως άλλοθι. Δουλέψαμε για την προστασία συμπολιτών μας. Σας λέω ότι η απόδοση ποινικών ευθυνών σε πρόσωπα, όταν δεν υπάρχουν, δεν δικαιώνει τα θύματα».

Είπε επίσης πως δεν μπορεί να καταλάβει σε τι αναφέρονται όσοι της καταλογίζουν ότι έπρεπε να είχε «ακούσει το καμπανάκι από τις πλημμύρες του 2015».

Οπως είπε, «την “καμπάνα” την χτυπούσαμε εμείς ήδη από την προεκλογική περίοδο και κάναμε ό, τι μπορούσαμε για να την υλοποιήσουμε. Μας έλεγαν ότι βάζουμε πολλά έργα και πως ό,τι μας ζητάνε οι δήμαρχοι το κάνουμε».

Σε ερώτηση της Εδρας εάν ισχύει ότι τον Οκτώβριο του 2014 είχε δηλώσει πως η Μάνδρα σε έξι μήνες θα έχει αντιπλημμυρικά έργα, η πρώην περιφερειάρχης απάντησε ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο: «Είχα πει προεκλογικά, ότι σε έξι μήνες θα έχουμε αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, ο οποίος εν πολλοίς υλοποιήθηκε. Αυτό βασίζεται σε ένα δημοσίευμα της “Ομάδας Αλήθειας”, που είναι “κομμένο και ραμμένο”…».

Παραλλήλως, η Ρένα Δούρου έκανε αναφορά και στο θέμα της κριτικής που είχε δεχθεί για την εξωτερική της εμφάνιση όταν πήγε να καταθέσει αναφορά στον Αρειο Πάγο για τις πλημμύρες, λέγοντας: «Δεν ξέρω πώς ένα συνετός Περιφερειάρχης θα έπρεπε μία τέτοια ημέρα να πάει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου… Με τρέσες και βλεφαρίδες;».

Η ίδια υπογράμμισε ότι η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής αποτελούσε, όπως τεκμαίρεται από το πρόγραμμα των 163 αντιπλημμυρικών έργων, βασική προτεραιότητα της Διοίκησης της Παράταξής της “Δύναμη Ζωής” στην Περιφέρεια Αττικής.

Αντέκρουσε όλες τις κατηγορίες περί αμέλειας και παραλείψεων, παρατηρώντας ότι η υπαρκτή κλιματική κρίση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, «όπως ακριβώς έκανε η Διοίκησή μας, με τα αντιπλημμυρικά έργα μας καθώς και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής σε διεθνή και ευρωπαϊκά fora».

«Σήμερα, 4 και πλέον χρόνια μετά, στο δικό μου ερώτημα: “Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω στην 1η Σεπτεμβρίου του 2014 που ανέλαβα μέχρι το τραγικό πρωινό της 15 Νοεμβρίου 2017, τι θα ήταν αυτό που έπρεπε και μπορούσα ως περιφερειάρχης, λειτουργώντας, όπως μου επέβαλε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, να πράξω διαφορετικά και που θα άλλαζε την εξέλιξη των πραγμάτων και θα απέτρεπε την καταστροφή; Η απάντηση δεν είναι άλλη πέρα από αυτή που εκτενώς σας ανέπτυξα στην απολογία μου. Και η οποία, θεωρώ ότι αποδόμησε, σημείο προς σημείο, τεκμηριωμένα, το συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Αποδεικνύοντας, πέρα από κάθε αμφιβολία, τη σαθρή του θεμελίωση, το νομικά αβάσιμο χαρακτήρα του, και (να μου επιτρέψετε) την ασύγγνωστη προχειρότητά του”», παρατήρησε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου. κλείνοντας την απολογία της.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 20 Ιανουαρίου 2022 με απολογίες κατηγορουμένων συγκατηγορουμένων δημάρχων, κατά τον επίμαχο χρόνο, Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων, αντιπεριφερειάρχη, υπαλλήλων τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μάνδρας, του Δασαρχείου Αιγάλεω και Ελευσίνας κ.ά.

Οι 21 κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες, οι οποίες ανά περίπτωση, αφορούν στα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδομικής άδειας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα