ΕπικαιρότηταΠολιτική

“Το Νέο απέναντι στο Παλιό – Τα πολιτικά δεδομένα αλλάζουν”

Αλλάζουν τα πολιτικά δεδομένα ενόψει των επερχόμενων εκλογών!

Με την κοινή συνέντευξη τύπου του Πράσινου Κινήματος, της Πράσινης Αριστεράς και της Σοσιαλιστικής Προοπτικής -μετά την κοινή τους εκδήλωση στις 3 Μαρτίου στο «Χυτήριο»– υλοποιείται το σχέδιο για την ενοποίηση του δημοκρατικού πολιτικού χώρου από την Κεντροαριστερά, την Ανανεωτική Αριστερά, την Οικολογία και τον Σοσιαλισμό.

 

 

Τα τρία πρώτα κόμματα παρουσίασαν την εκτεταμένη αυτή συνεργασία που αναμένεται να αλλάξει άρδην όλες τις πολιτικές σταθερές που υπήρχαν μέχρι σήμερα στο πολιτικό μας σκηνικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι εμφανίζονται με το σύνθημα – μότο «Το Νέο απέναντι στο παλαιό» σε μια ευρύτατη συζήτηση και σύμπλευση όλων των πολιτικών δυνάμεων και κινήσεων του «δημοκρατικού τόξου», με στόχο την διακυβέρνηση της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε «από τη βάση» χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς «όνομα» και χωρίς «αρχηγό». Οπως τονίζουν, προέχει η συμφωνία στο πολιτικό σχέδιο για την χώρα, για την Ελλάδα του 21ου αιώνα και «έπονται όλα τα υπόλοιπα».

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι παρόμοιο στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα και ήδη η κοινή παρουσία των τριών κομμάτων προδιαγράφει την επιτυχία του εγχειρήματος.

Πολύ περισσότερο που στην κοινή τους εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο συμπρόεδρος των Οικολόγων Πράσινων Δημήτρης Πολιτόπουλος και το μέλος της Ε.Γ. του «εΜείς» (προερχόμενοι από το «Ποτάμι») Θανάσης Σταθόπουλος, ενώ θερμό μήνυμα έστειλε και ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ Παναγιώτης Χριστοδουλάκης.

Παραλλήλως, στις σχετικές συζητήσεις μετέχουν και άλλες συλλογικότητες και πολιτικές κινήσεις.

 

Oπως  μεταξύ άλλων τόνισε και στη συνέντευξη Tύπου o προεδρεύων της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Θράσος Φωτεινός, «οι κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες εκφράζονται μέσα από τα πολιτικά κόμματα και τις κινήσεις που συμμετέχουμε σε αυτό το τολμηρό, πολιτικό εγχείρημα, επιδιώκουμε και προωθούμε την κοινή συμπόρευση στη βάση κοινών αρχών, διαπιστώσεων, επιδιώξεων και μεθόδων προσέγγισης και ανάλυσης των κρίσιμων προβλημάτων που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. Η συνεργασία μας έχει έναν μοναδικό στόχο. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε οι μετρικές των αριθμών να αντικατασταθούν από τις μετρικές της ευημερίας των Πολιτών».

 

Από την πλευρά του ο συμπρόεδρος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Κώστας Καλογράνης, επεσήμανε:

«Η παρούσα συνέντευξη Τύπου θα αποτελέσει την αρχή ενός κοινού αγώνα, που δεν έχει ευκαιριακό αυτοσκοπό ή εκλογικό ορίζοντα.

Εμείς είμαστε το Νέο, γιατί το μείγμα πολιτικής που προτείνουμε δεν έχει καμία σχέση με το Παλαιό, που όλοι γνωρίζουν.

Είμαστε το Νέο, γιατί εμείς δεν μιλάμε για Ανάπτυξη, αλλά για Ευημερία των πολιτών. Δεν μας ενδιαφέρει η υπερσυγκέντρωση χρήματος και εξουσίας σε λίγους, την ίδια ώρα που δυστυχούν οι περισσότεροι συμπολίτες μας».

 

Ο επικεφαλής της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, τόνισε:

«Ζούμε μέσα σε ένα πολιτικό σύστημα που αναπαράγει μόνο τον εαυτό του και τίποτα περισσότερο. Καμία προοπτική για την χώρα.

Θα συγκρουστούμε με αυτό που εκτιμούμε ότι αποτελεί την ουσία της κρίσεως, γιατί δυστυχώς αυτό που έχουμε, δεν είναι όμορφο, ούτε ανθρώπινο, ούτε προοδευτικό.

Τα κόμματα μας ξεκίνησαν «από τα κάτω» τις διεργασίες και συζητήσεις για την συγκρότηση ενός δυναμικού μετώπου με αρχές, αξίες και θέσεις που αντιπαρατίθεται με το σαπισμένο παρελθόν και προσπαθεί να συνδιαμορφωθεί το πολιτικό σχέδιο και τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στον ελληνικό λαό να ανασάνει».

 

“Το πολιτικό σύστημα παραπαίει”

Κοινή τους διαπίστωση, ως συμπέρασμα των όσων συνολικά ανέφεραν,  είναι ότι «η χώρα μας ακροβατεί ανάμεσα σε μια αποτυχημένη, επικίνδυνη κυβέρνηση και μια αμήχανη και αναξιόπιστη αντιπολίτευση, που αδυνατεί να προσφέρει όραμα και λύσεις. Οι δημοκρατικοί θεσμοί απειλούνται και παραβιάζονται, το πολιτικό σύστημα παραπαίει αδυνατώντας να πείσει ένα σημαντικό τμήμα του λαού ώστε να συγκροτηθεί μια ισχυρή δημοκρατική πλειοψηφία που θα ενεργοποιήσει τη χειμαζόμενη και αδρανούσα ελληνική κοινωνία».

Οπως υπογράμμισαν, «το κενό που δημιουργείται από τη δυσλειτουργία και την ανυποληψία του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, καραδοκούν να το εκμεταλλευτούν οπισθοδρομικές, ακροδεξιές και υπερσυντηρητικές κοινωνικές μειοψηφίες. Εμείς επιδιώκουμε να αναδειχθούμε σε κοινοβουλευτική δύναμη που θα διαδραματίσει ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας και εγγύησης. Επιδιώκουμε να αναδειχθούν οι πολιτικές δυνάμεις που θα μπορέσουν να συμβάλλουν αποφασιστικά ώστε η χώρα να αποκτήσει μία κυβέρνηση προς όφελος του λαού και όχι των διαφόρων οικογενειών και συμφερόντων».

Στην ερώτηση «τι θέλετε να πετύχετε», απαντούν: «Θέλουμε να εγκαταλειφθεί ο βάρβαρος δικομματισμός που ισοπεδώνει οποιαδήποτε φωνή και πρόταση, αναδεικνύοντας επαγγελματίες πολιτικούς, ηγεμονικές δυνάμεις και εν τέλει αναποτελεσματικές κυβερνήσεις. Στις συνεχείς κρίσεις που έρχονται, ο βαθμός Συνεργασίας, Διαφάνειας, Λογοδοσίας, Πλουραλισμού και Δημοκρατίας, θα είναι το κρίσιμο χαρακτηριστικό των κυβερνήσεων ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Η κοινή μας Διακήρυξη καλεί κόμματα, κινήσεις, πρόσωπα, πολίτες, να συμπράξουν σε κάτι μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα