Νέα πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μετά τις δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εργασίας, σε συνέντευξή του, ανέφερε ότι «ένας εργαζόμενος θα μπορεί να εργάζεται δύο 8ωρα σε δύο εργοδότες. Θεσπίζουμε τη δυνατότητα εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Μπορεί να δουλεύει δύο οχτάωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματα του. Ή θεσπίζουμε την περίοδο του δοκίμου εργαζομένου, ένας εργαζόμενος εργάζεται σε μια επιχείρηση και μπορεί να λύεται η σύμβαση του αυτομάτως και αζημίως σε περίοδο 6 μηνών».
«Οποιος κάνει λόγο για δήθεν “16ωρο”, απλώς ψεύδεται»
Την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη προκάλεσε η ανάρτηση στελέχους του ΠΑΣΟΚ στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, όπου συσχέτιζε τη 16ωρη εργασία με το… Αουσβιτς.
«Θα περίμενε κανείς από έναν πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου να είναι σε θέση να καταλαβαίνει τι λέει ένας νόμος. Και, βέβαια, ο καθένας θα αξίωνε σεβασμό στο Ολοκαύτωμα από έναν υποψήφιο κόμματος που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως δημοκρατικό και κεντρώο», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολιάζοντας την ανάρτηση του στελέχους του ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνεται ότι με αφορμή τη δήλωση του Αδωνι Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών και υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Καρίπογλου, με ανάρτησή του στο facebook παρουσίαζε ένα σκίτσο με την είσοδο του στρατοπέδου Αουσβιτς και την επιγραφή «το 16ωρο απελευθερώνει».
Ωστόσο, μετά τις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις, η ανάρτηση κατέβηκε.
Στην ίδια ανακοίνωσή του ο Παύλος Μαρινάκης τονίζει: «Φαίνεται πως όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στον νομό Σερρών Παναγιώτη Καρίπογλου, ο οποίος αναπαράγοντας ένα κατάπτυστο σκίτσο, διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και κυρίως ακραία χυδαιότητα. Θα το πούμε για άλλη μια φορά: όποιος κάνει λόγο για δήθεν “16ωρο” απλώς ψεύδεται. Οποιος προσπαθεί να διανθίσει αυτά τα ψεύδη παρομοιάζοντάς τα με το Αουσβιτς, είναι ακραία χυδαίος. Και όποιο κόμμα αναδεικνύει και ανέχεται τέτοια στελέχη, δεν έχει καμία σχέση με τις έννοιες της αξιοπρέπειας και της σοβαρότητας. Εάν αυτά είναι τα πρώτα δείγματα της υπεύθυνης και σοβαρής αντιπολίτευσης που υπόσχεται ο κ. Ανδρουλάκης, δεν θέλουμε να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει η συνέχεια».
«Η ΝΔ να απευθύνεται με πολιτική ευπρέπεια για το ΠΑΣΟΚ»
Η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη οδήγησε σε μία εξίσου σκληρή απάντηση από πλευράς του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τη Νέα Δημοκρατία «να απευθύνεται με πολιτική ευπρέπεια, όταν αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής».
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας υπογραμμίζει ότι «εμείς καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε ακραία θέση από όποιον και αν εκφράζεται είτε είναι στέλεχος του κόμματός μας είτε της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο κ. Μαρινάκης που πριν μερικά χρόνια χρησιμοποιούσε δημοσίως τη μετεμφυλιακή ρητορεία του μίσους. Οφείλει, δε, να γνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει εκφράσει επίσημα τη θέση του για τις παλινωδίες του Υπουργού Εργασίας δια των αρμοδίων τομεαρχών του και ο κ. Καρίπογλου ήδη ανασκεύασε».
Παραλλήλως, στην ανακοίνωσή του ο Θανάσης Γλαβίνας ζητεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εξηγήσει τι είδους νομοθετική ρύθμιση θα φέρει ο Αδωνις Γεωργιάδης, «ο οποίος μέσα σε 24 ώρες μίλησε για τη θεσμοθέτηση του “δικαιώματος” απασχόλησης σε δύο εργοδότες και ωράριο εργασίας 16 ωρών, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, με 11ωρη (!) ανάπαυση, για να διαψεύσει αργότερα τον εαυτό του μιλώντας για 8 ώρες εργασίας συνολικά και όχι αθροιστικά;».
«Δεν είναι άσχετος, απλά δίνει ένα ξεκάθαρο σήμα»
Κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας άσκησε και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα. επισημαίνοντας ότι «από το 1932 προβλέπεται ότι δεν μπορείς να έχεις απασχόληση σε δύο εργοδότες πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου».
Συνεχίζοντας, σημείωσε: «Αρα, δεν ξέρω τι έχει στο νου του ο κ. Γεωργιάδης όταν εκστομίζει αυτά τα πράγματα, παρά το να δώσει μία ακόμα ιδεολογική μάχη και να διαμορφώσει μία ατμόσφαιρα κατάλυσης και των προβλεπόμενων. Με δεδομένη και την απαξίωση του ΣΕΠΕ, να γεμίσει ακόμα περισσότερο την καρδάρα της ανομίας γύρω από τις εργασιακές σχέσεις. Δεν νομίζω ότι είναι άσχετος, ότι δεν γνωρίζει την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Απλά δίνει ένα ξεκάθαρο σήμα, όπως είχε κάνει και ο κ. Μητσοτάκης σε εκείνη την περιβόητη συνάντησή του με ξενοδόχους στη Ρόδο, που είπε ότι θα έρθει ένας οδοστρωτήρας ο οποίος θα σαρώσει το κλίμα των ελέγχων και της στοιχειώδους τήρησης των κανόνων στα εργασιακά δικαιώματα».