ΕπικαιρότηταΠολιτική

“Ναι” ψήφισε η Βουλή στο νομοσχέδιο για την πολιτική δικαιοσύνη

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας έγινε δεκτό το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την πολιτική δικαιοσύνη.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισε το κυβερνών κόμμα, ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, ενώ αντίστοιχη στάση τήρησαν και στο άρθρο για την εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στον Αρειο Πάγο.

“Η εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στην πολιτική δικαιοσύνη είναι κεντρική πολιτική επιλογή”, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ο υπουργός επισήμανε ότι σήμερα, δέκα χρόνια μετά την εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στην διοικητική δικαιοσύνη, μιλάμε για έναν απολύτως επιτυχημένο θεσμό, αν και όταν θεσπίστηκε είχε προκαλέσει αντιδράσεις, όπως ακριβώς σήμερα προκαλεί αντιδράσεις η εισαγωγή της πρότυπης δίκης στην πολιτική δικαιοσύνη.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στη δικαιοσύνη, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι πολλές παθογένειες και κυρίως θα εκπέμψει ένα σταθερό μήνυμα προς την κοινωνία και τους πολίτες ότι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, από τη λειτουργία της Δικαιοσύνης», δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας.

Στη συνέχεια, απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Αλήθεια, η πιλοτική δίκη είναι για να εξυπηρετηθούν οι τράπεζες και τα funds; Δηλαδή, ο απλός πολίτης που ταλαιπωρείται για μια και πλέον δεκαετία, μέχρι να πάρει μια απόφαση, σε τρία διαφορετικά επίπεδα της δικαιοσύνης, δεν εμπίπτει στο πεδίο του δικού σας ενδιαφέροντος; Η πιλοτική δίκη είναι υπέρ των αδύναμων και των ευάλωτων συμπολιτών μας».

Η δικαιοσύνη δεν είναι χώρος μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, ανέφερε ο κ. Τσιάρας, για να τονίσει ότι η δικαιοσύνη είναι ο χώρος που όλοι πρέπει να προστρέξουν με σοβαρότητα και μετριοπάθεια και με ευθύνη, ώστε και οι πολίτες να λάβουν το μήνυμα ότι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα και η μεγαλύτερη παθογένεια στον χώρο της δικαιοσύνης, είναι η καθυστέρηση στην απονομή της και η πιλοτική δίκη θα αντιμετωπίσει μερικώς το πρόβλημα”, ανέφερε ο υπουργός.

Στον σχολιασμό του για τις εκτιμήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι επιχειρείται ασφυκτικός έλεγχος στη νομολογία για υποθέσεις που αφορούν ευρύτατες ομάδες πολιτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι είναι μια επιχειρηματολογία που εμφανίζει τους δικαστικούς λειτουργούς, να μην είναι σε θέση να κρίνουν και να αποφασίσουν σωστά.

«Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν πρέπει να αφήσουμε να καλλιεργείται μια τέτοια άποψη, αν όντως θέλουμε να συμβάλλουμε προς τη σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης», επισήμανε με χαρακτηριστικό τρόπο.

Παραλλήλως, απευθυνόμενος στα κόμματα, τα κάλεσε να διαλέξουν, διότι «δεν γίνεται οι δικαστές να επηρεάζονται από υποθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου ή από υποθέσεις των funds και από την άλλη, οι ίδιοι δικαστές να είναι αυτοί που αποφασίζουν υπέρ των αναδρομικών στους συνταξιούχους».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα