ΕπικαιρότηταΠολιτική

“Λύση για τα μάρμαρα του Παρθενώνα θα βρεθεί μόνο με ήπιους τόνους διαπραγμάτευσης”

To ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ήρθε και πάλι πρόσφατα στην επικαιρότητα, μετά την συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας, στο Λονδίνο, τον περασμένο Νοέμβριο.

Το πάγιο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία απέσπασε και πούλησε στη Μεγάλη Βρετανία το 1801 ο Λόρδος Ελγιν και τα οποία εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, είναι γνωστό: Η Ελλάδα θεωρεί ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα «Ελγίνεια» όπως αποκαλούνται, έχουν κλαπεί.

Από την άλλη πλευρά, η Μεγάλη Βρετανία θεωρεί ότι τα απέκτησε νόμιμα και ότι θα πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Το πρώτο παράδειγμα διαμάχης για επιστροφή αρχαιοτήτων

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Χέρμαν, επικεφαλής του βρετανικού Ινστιτούτου Τέχνης και Δικαίου, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην DW, πρόκειται ιστορικά για την πρώτη διαμάχη περί αποκατάστασης αρχαιοτήτων.

Ο Χέρμαν έχει μελετήσει σε βάθος την περίπτωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το 2021 εξέδωσε μάλιστα βιβλίο με τίτλο «Αποκατάσταση: Η επιστροφή αντικειμένων Τέχνης» («Restitution: The Return of Cultural Artefacts»).

Οπως αναφέρει, «πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται στην πολιτιστική ατζέντα της Μεγάλης Βρετανίας και προφανώς της Ελλάδας εδώ και 200 χρόνια».

Ωστόσο, όπως παρατηρεί, το θέμα έχει λάβει νέα διάσταση τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι μουσεία σε όλο τον κόσμο, από την Γερμανία μέχρι τις ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους, αντικείμενα τέχνης, τα οποία αποκτήθηκαν με σκιώδεις διαδικασίες την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Και η Γαλλία επέστρεψε με τη σειρά της τον Νοέμβριο 26 έργα τέχνης στο Μπενίν (πρώην Βασίλειο της Δαχομένης). Παραλλήλως, το Χούμπολτ Φόρουμ του Βερολίνου, αναμένεται και εκείνο να επιστρέψει μέσα στο 2022 αντικείμενα τέχνης στην Νιγηρία.

Μάλιστα, τον Νοέμβριο, το Γερμανικό Ιδρυμα Λεηλατημένης Τέχνης, συγκέντρωσε 40 ειδικούς από όλο τον κόσμο, προκειμένου να εξετάσουν το ζήτημα της επιστροφής έργων τέχνης σε πρώην αποικίες.

Αυξάνονται οι φωνές υπέρ της επιστροφής των «Ελγινείων»

Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει πλέον αυξημένο ενδιαφέρον και ευαισθητοποίηση για το θέμα αυτό στο δημόσιο διάλογο, με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Τον περασμένο Οκτώβριο, συμβουλευτική επιτροπή της UNESCO συνέστησε στη Μεγάλη Βρετανία να ανοίξει διάλογο με την Ελλάδα, σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών.

Επίσης και η κοινή γνώμη στη Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να τάσσεται υπέρ ενός τέτοιου σεναρίου, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΥοuGov τον Νοέμβριο, το 56% των ερωτηθέντων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η άποψη του Βρετανού συγγραφέα και μελετητή της αρχαιοελληνικής μυθολογίας Στέφεν Φράι, να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Αθήνα και στο Βρετανικό Μουσείο να παραμείνει μια ψηφιακή έκθεση τριών διαστάσεων (3D).

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Χέρμαν πάντως το πρόβλημα έγκειται στο ότι και τα δύο μέρη έχουν παγιωμένες θέσεις που δύσκολα μπορούν να βρουν λύση στο αδιέξοδο. «Οσο περισσότερο κάθε πλευρά προσπαθεί να επιβληθεί στη συζήτηση, αποδεικνύοντας ότι τα αντικείμενα αποκτήθηκαν νόμιμα στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου – ή ότι κλάπηκαν και ανήκουν στην πατρίδα τους, κατά την Ελλάδα, τόσο περισσότερο αυτά τα επιχειρήματα καταλήγουν να απομακρύνουν τη μια πλευρά από την άλλη», αναφέρει ο ειδικός και θεωρεί ότι λύση μπορεί να επιτευχθεί, μόνο εάν οι δύο πλευρές μπουν σε μια συναινετική διαπραγμάτευση ήπιων τόνων.

Τότε, εκτιμά ο Χέρμαν, κάτι τέτοιο «θα ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για τις ελληνοβρετανικές σχέσεις, την Ευρώπη και τον κόσμο. Θα μπορούσαν να δείξουν ότι ακόμη και οι πιο δυσεπίλυτες διαφορές μπορούν να επιλυθούν».

Πηγή:dw.com

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα